Otthon a cserkészek

Otthonra leltek a cserkészek. Nem mindennapi eseménynek lehettünk tanúi április utolsó dekádjában, hiszen a 802. számú Szent Korona Cserkészcsapat birtokba vette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől a Bezsilla-villát.

Az épület a 3. sz. főút mellett, a Szabadság úton található. Leginkább október 23-án volt szokás szót ejteni róla, hiszen a kertjében 2001-ben felállított kopjafánál emlékezett vissza évről-évre az 1956-os eseményekre a gödöllői közönség. Az áldozatok előtti tisztelgés nem véletlenül köthető e helyhez, hiszen az akkori gödöllői nemzetőrség székhelyéül szolgáló épületnél dördültek el a puskalövések, amelynek halálos gödöllői áldozatai is voltak. Az épület a későbbiekben rendőrkapitányságként is szolgált, majd a Szent István Egyetem Tanárképző Intézetének adott otthont. Az utóbbi 13 esztendőben üresen állt az épület, amely meg is viselte az egyébként kiváló helyen lévő és remek adottságokkal bíró ingatlant.

A villa az 1930-as évek elején épült Rákos Pál tervei alapján. A villa névadója és tulajdonosa Dr. Bezsilla István, Pest vármegye tiszteletbeli, valamint a Gödöllői Takarékpénztár ügyésze volt. Az biztos, hogy 1933-ban már állt az épület, mely a korszak progresszív építészetének markáns képviselője. A kiemelkedő alkotást több szaklap is méltatta. „Tükörkép-ikertestvére” Budapesten, a XI. kerületben található. Nem csak az utóbbi 13 évben állt üresen az épület, hiszen a II. világháború és 1951-es államosítás között szintén lakatlan volt. Az 1956-os forradalom gödöllői áldozata, a 17 éves Balázsovich András emlékére 1989-ben fenyőfát ültettek. 1996-ban az utókor emléktáblát állított, amely a kőkerítésen került elhelyezésre. A Pálvölgyi Richárd által készített kopjafa és egy emléktábla a kertben került elhelyezésre 2001-ben. A műemlék felújítása 1991-ben elkezdődött – tervek hiányában a budapesti „ikertestvér” tanulmányozása alapján.

A mára már az ország legnagyobb, jelenleg 400 fiatal nevelésével foglalkozó cserkészcsapata több mint 30 évvel ezelőtt, 1989-ben Máthé László jóvoltából szerveződött újjá. Az újjászületést követően sok fiatalnak, megannyi gyermeknek jelentett közösséget, élményt, összefogást, hitet, fegyelmet, és alázatra, valamint természetszeretetre való tanítást. Évente mintegy 60-80 fiatal jelentkezik a cserkészcsapatba, amely önmagában komoly feladat elé állítja a szervezetet. A három évtized eredményei is ezt az egyedülálló csapatot igazolták, így nem csoda, hogy „felnőttkorba” lépve – mint ahogyan mi magunk is tesszük a privát életünkben – otthonra leltek. Azért, hogy a mai világ kihívásait legyőzzék, kulturált körülmények között folytathassák azt a felelősségteljes nevelő munkát és hagyományápolást, ami erre a szintre emelte őket.

Az épület két területen, a vízszigetelési és gépészeti rendszeren igényel komoly felújítást, amelynek költségeit a szakértők 140-160 millió forintra becsülték. A cserkészek személyes munkáját a felújítás során a vezetők nagyon fontosnak tartják, hogy megérezzék a közös célért végzett közösségi munka fontosságát, és megtapasztalják a saját munkájuk értékét. A vízszigetelési és gépészeti felújításra azonban forrás bevonása szükséges, mert költsége túlmutat a csapat anyagi lehetőségein.
A cserkészcsapat honlapján keresztül lehet támogatni a fiatalokat: gdlcserkeszhaz.hu/tamogatas/, amely oldalon további információkat találhatunk, és több képet is lehet látni a jelen állapotokról. A munkálatok beszámolóit a facebook oldalukon (https://www.facebook.com/gdlcserkeszhaz), valamint az instagram oldalon is követhetik (#gdlcserkeszhaz).

Máthé László, Wirnhardt Ádám, Zámbó Sára

Isten éltesse sokáig a 802. számú Szent Korona Cserkészcsapatot! Kívánjuk, hogy sok örömüket leljék az új otthonukban, érjék el céljaikat, a vezetők pedig hosszú évekig neveljék a cserkész életre a gyermekeket!

JÓ MUNKÁT!  LÉGY RÉSEN!
SZG