A telekommunikáció világnapja

Ötvenhárom éve, 1968 óta ezen a napon ünnepeljük a Távközlési Világnapot. Tizenöt éve, 2006-ban pedig átnevezték a távközlés és az információs társadalom világnapjává, melynek célja felhívni a figyelmet, hogy az Internet és egyéb információs és kommunikációs technológiák milyen lehetőségeket jelentenek a társadalom és gazdaság számára. Hazánkban, Győrben 12 éve szakmai konferenciát is tartanak.

A kezdetektől a napjainkig

1865. május 17-én került aláírásra Párizsban húsz ország – köztük Magyarország – képviselői által a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union) alapításáról szóló okirat, így hazánk is az alapító tagja. A komoly munka és változás 1932-ben történt, amikor lerakták a mai Nemzetközi Távközlési Szövetség (ITU) alapjait.

Az infokommunikációs eszközök mára az életünk fontos, szerves része lett. Nehezen tudnánk elképzelni, hogyan nézne ki egy napunk, ha nem állna rendelkezésünkre egy megbízhatóan működő okostelefon, tablet, számítógép vagy éppenséggel az egyszerre szidott és áldott internet. Azonban másfél évszázaddal ezelőtt egész másként nézett ki a világ. 1865-ben Párizsban kiöltözött, cilinderes, frakkos úriemberek összegyűltek azért, hogy létrehozzák a Nemzetközi Távközlési Szövetséget (ITU). Az alapítók lovas kocsin, talán gőzmozdonnyal húzott vonaton érkeztek a francia fővárosba. A napilapok rajzolói gyorsan képet készítettek róluk, fényképezésről vagy videófelvételek készítéséről ekkor még csak néhány „őrült” elme ábrándozott. Amikor ugyanis létrehozták a világ egyik legrégebbi, mind a mai napig működő nemzetközi szervezetét, esetleg még csak bizonytalanul érezhették, hogy a civilizációnk eljutott egy fordulópontra, de azt nem tudhatták, hogy milyen fényes jövő vár a hírközlésre.

1932-ben átalakult ITU szervezet tagjai

Az ITU szervezete otthon van a világ minden térségében, és számos bizottsága figyelemmel kíséri a fejlődést és a változást. Elősegítik az országok kormányzatainak munkáját. Ajánlásaikat érdemes megfogadni, amikor a távközléssel kapcsolatos jogszabályokat hoznak. Olyan fontos dolgokkal foglalkoznak, mint a rádiókommunikáció, az egységes technológiák és szabványok kialakítása. Az ITU központja Svájcban, Genfben található. Napjainkban is sok a dolguk, hiszen a kommunikáció elképzelhetetlenül fontos a XXI. század emberének. Gondoljunk csak bele, hogy amikor elmegyünk nyaralni egy távoli szigetre vagy a hegyek közé, és ott nincs térerő, nem működnek az okos eszközeink.

Mára minden megváltozott

Ma már a tanításban is fontos szerep jut a távközlés világnapjának. Pár éve elkezdték vizsgálni a tudósok és a szakemberek, hogy miként lehetne a mindennapi életünket elősegítő módon felhasználni a mesterséges intelligencia elterjedését. A mesterséges intelligenciára alapuló technológiák egyre gyakrabban bukkannak fel, még egy átlagos internethasználó életében is. Ha megfontoltan és okosan alkalmazzuk ezeket, akkor sokat fejlődhet az egészség-, az oktatásügy, a közlekedés, a különféle szolgáltatások, a pénzügyek és a mezőgazdaság is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy felelősségteljesen gondolkodva szörföljünk az interneten és megfelelően használjuk okos eszközeinket. Ráadásul a telekommunikáció soha nem látott és rendkívüli szerepet tölt be manapság, hiszen a ránk kényszerített és a személyes találkozásokat korlátozó körülmények miatt a kommunikációs eszközökre, illetve a rajtuk futó alkalmazási felületekre óriási szerep hárul a jelenkori történelemben, amihez nagy sávszélességet nyújtó, komoly távközlési infrastruktúra szükséges. A telekommunikáció az évek során szépen lassan beköltözött az otthonunkba és az egyik legfontosabb közmű lett az életünkben. A gáz, elektromos áram és a vezetékes víz mellett kialakult a digitális közmű. Mára szerte a világban a távközlési szolgáltatás és a mögötte rejlő hálózatok infrastruktúrája komoly nemzetbiztonsági és stratégiai kérdés a világ államainak, amely nemzetgazdasági szempontból sem mellékes szektor egyben.

Ünnepi szimpózium és konferencia a világnap alkalmából

2015-ben Budapest, az infokommunikáció fellegvára volt, mert itt tartották meg a 150 éves ITU szervezet ünnepi Telecom World konferenciáját az információs és kommunikációs technológiák fejlesztőinek, a kormányzati szereplőknek, a szabályozó hatóságoknak, valamint a hazai és nemzetközi média szakembereinek. A szervezet legfontosabb világméretű randevúja ebben a szektorban. A rendezvény sikerén felbuzdulva azóta 2019-ben is házigazdája volt Magyarország a rendezvénynek.

2021-ben is online formában tartották meg a Távközlési Világnap konferenciáját.

Mindemellett 2009 óta a Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszéke a hallgatókkal együtt, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával rendezi meg Győrben a Távközlés Világnap konferenciát. A rendezvényen évről évre egyre nagyobb létszámú résztvevőt köszönthetnek a hazai infokommunikációs szektorból, mely hazánkban egyedülálló módon emlékezik meg a telekommunikáció ünnepéről.

Győri Egyetem “D” épületének tetejéről történtek a ballonfelengedések

Az utóbbi két évben a járványhelyzet miatt a legtöbb előadást virtuálisan tartották meg. A távközlési képzésben és a kutatásban fontos szerepet játszó győri Széchenyi István Egyetem rendezvényén rendhagyó gyászszertartáson emlékeztek meg a koronavírusban elhunyt hírközlési szakemberekről. Főhajtás mellett egy meteorológiai ballont engedtek föl koszorúval, szalagján versrészlettel. Az NMHH támogatásával három további ballont is elindítottak, amelyek hírközlési kutatási célokat szolgálnak.