Itt a tavasz! A legfontosabb munkálatok a kertben

A tavasz kezdete minden szakmabeli és hobbikertész számára az év legizgalmasabb időszaka. Végre kiszabadulhatunk a természetbe, és nekiláthatunk teendőinknek. Fontos tudnunk, hogy a most elvégzett feladatok egész évre meghatározhatják a kertünk látványát.

Régebbi időkről maradt „tévhit”, hogy a tavasz, illetve az ősz az új növények telepítésének ideje. Valóban ezek az időszakok a legmegfelelőbbek az időjárás szempontjából, azonban érdemes tudni, hogy megfelelő öntözés mellett akár a nyári időszakban is ültethetünk konténerben nevelt növényeket. 

A tavasz a metszés ideje. Ilyenkor azokat a fás szárú cserjéket vágjuk vissza, amelyek nyáron, ősszel hozzák virágaikat. Ilyenek például a rózsaloncok, nyári orgonák, pimpók és a hortenziák bizonyos fajtái. A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) számára a kora tavaszi metszés ideális, hiszen ezek a hortenziák az ez évi fás hajtásokon hoznak virágot, tehát a metszéssel új hajtások fejlesztésére ösztönözzük, melyeken később virágok fejlődnek, továbbá bokrosabbá, kompaktabbá válik szeretett növényünk. A hajtásait körülbelül felére metsszük vissza. Ugyanez igaz a bugás hortenziára (Hydrangea paniculata), amelyet mésztűrése, hosszú virágzási ideje és kiváló téltűrése miatt kedvelt fajta. Bátran vágjuk vissza márciusban, az előző évi metszéshez képest 2-3 rügyre, 3-4 évente pedig akár erősebben, hogy megifjuljon. 

Hortenzia

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) azonban másik kategóriába esik, ugyanis, ha tavasszal / tél végén metsszük, az az évi virágrügyeket távolítjuk el róla. A kerti hortenzia csak a virágzás után igényel minimális alakítást. Szintén kerüljük a metszést minden kora tavasszal virágozó – március-április környékén nyíló – növénynél (korábbi cikkünkben már említettünk párat ezek közül)! Ezeket csak elvirágzás után bolygassuk, különben erősen megcsappanhat a virágok száma! Ezekről a növényekről kizárólag az elhalt részeket távolítsuk el! Ifjító metszést azokon a növényeinken végezzünk – elöregedett vesszők eltávolítását -, amelyek szemmel láthatóan rászorulnak!

Bugás hortenzia

További tavaszi teendőink közé tartozik gyepfelületünk ápolása. Füves területünket tisztítsuk meg a télről visszamaradt avartakarótól, majd szellőztessük meg! Ezt követően javasolt az indító / starter, azaz nitrogén túlsúlyos műtrágya használata. A kijuttatás legoptimálisabb időszaka március, április. Az öntözés visszakapcsolását kizárólag a tartós fagyok elmúltával lehet megejteni, ezzel is óvjuk magát a berendezést.

Amennyiben szeretnénk kis fűszernövényes-veteményes kertet, vagy egynyári virágzó növényeinket mi magunk szeretnénk elvetni, azt bizonyos fajtákkal akár már most elkezdhetjük. A meleg-, fényigényes (bazsalikom, paradicsom, paprika, stb.) növények saját vetésével, palántázásával próbálkozni azonban kora tavasszal kizárólag fedett helyiségben érdemes. Március-április hónapokban szabadföldbe (kinti balkonládába) kizárólag a hidegtűrő növényeket szabad vetni, mint pl. petrezselymet, rukkolát vagy a kaprot. 

Nyári orgona

Ne feledkezzünk el az ősszel elvégzett kötözésekről (évelők, örökzöldek)! Ezeket feltétlenül szüntessük meg, különben a meleg, nedves, szellőtlen részeken könnyen elindulhat a gombásodás folyamata! Habár az öntözőrendszerek elindítása ilyenkor még korai, fokozottan figyeljünk növényeinkre, melyek keringése ilyenkor beindul, azaz feltétlenül szükséges nekik vizet, illetve tápanyag utánpótlást kijuttatni. Azokat a növényeket, amelyeket teleltetés céljából fedett helyiségben tároltunk a tél folyamán, ne vigyük ki szabadtérbe elhamarkodottan! A legideálisabb persze, ha esetleg a benti és a kinti körülményekhez képest létezik egy köztes megoldás (például szobából garázsba, onnan a kertbe), amellyel szoktathatjuk a növényt a hidegebb viszonyokhoz. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor fokozottan ügyeljünk arra, hogy a növény kizárólag a tartós fagyok elmúltával kerüljön ki újra a szabadba!

Mindenkinek örömteli, egészségben eltöltött kertészkedést kívánunk ebben a nehéz időszakban! Reméljük, hogy tanácsainkkal hozzá tudtunk járulni kertjeik, balkonjaik szépségéhez, és kívánjuk, hogy a szabad levegőn kertészeti munkával eltöltött idő átsegít mindenkit ezen a gondterhes perióduson!

Egyházi Luca | Specialmix Kft.