/

Anekdoták a ma 94 éve született Puskás Ferencről

A leghíresebb magyar életének főbb állomásait (kispesti kölyökből az Aranycsapat kapitánya lett, ’56-ban disszidált, külföldön játékosként és edzőként egyaránt páratlan sikereket ért el, végül élete utolsó szakaszában hazatért szülőföldjére…) egy ország fújja kívülről, azonban kevesebben ismerik a legendáról szóló lebilincselő történeteket.

A sváb származású támadó Purczeld Ferenc néven jött világra 1927. április elsején, azaz bolondok napján született, de az áprilisi tréfák elkerülése végett születésnapját egy nappal később ünnepelte. 

Puskás gyermekkorában házilag, régi ruhákból és harisnyákból készített rongylabdával tanult focizni. Pancho – ahogy Spanyolországban hívják – a Honvéd játékosaként edényboltot nyitott, Madridban pedig kolbászgyára és étterme is volt, azonban a szerény sztár mindig ingyen adott edényeket és kolbászokat a rászorulóknak, sőt, Madridban a magyaroknak elajándékozta a kolbászokat, éttermében pedig gyakran nem engedte fizetni vendégeit, így a csupaszív Puskás üzletei idővel csődbe mentek. 

Puskás pályafutása befejeztével edzőként folytatta sikereit, dolgozott többek között Ausztráliában is. Innen a következő anekdota, az aranylabdás George Best története; „Charltonnal, Law-val és Puskással edzősködtünk egy ausztrál akadémián. A srácok nem tisztelték őt, csúfolták a súlya és a kora miatt. Felhecceltük a kölyköket, hogy fogadjunk, képes-e tízszer egymás után eltalálni a keresztlécet. Természetesen kihívták a kövér, öreg embert. Law kérte őket, tippeljék meg, hányszor fog neki sikerülni. A legtöbben ötnél kevesebbet saccoltak, én tízet mondtam. A kövér, öreg edző egymás után kilencszer találta el a lécet. A tízediknél feladta magának a labdát, végig táncoltatta a vállain és a fején, sarkazott egyet, majd a levegőben lévő labdát a kapufára bombázta. Mind csendben álltak, aztán megkérdezték, hogy hívják. Azt válaszoltam: nektek csak Mr. Puskás.”

„Mr. Puskás” emlékét itthon és külföldön többek között szobrok, stadionok, terek őrzik, sőt, az Aranycsapat kapitányáról van elnevezve a Puskás-díj, melyet minden évben a legszebb gólt szerző labdarúgó kapja, de még egy 2001-ben felfedezett kisbolygót is elneveztek a legendáról (82656 Puskás).