RECEPT: Burgonyakrém duó

Egyedi ételajánlat Erdősi Norberttől, a Kemencés vendéglő séfjétől

1. Tejszínes édesburgonya-krémleves pirított csirkekockákkal 

Az édesburgonyát megpucoljuk, 2 x 2 cm-es kockára vágjuk, felöntjük forrásvízzel, hogy ellepje, és tető alatt készre főzzük. Botmixerrel egynemű péppé zúzzuk, majd az olvasztott vajat beledolgozzuk egy habverővel. Keverjük el benne a tejszínt is, majd tejjel hígítsuk a kívánt állag eléréséig! Forraljuk vissza az egészet óvatosan, hogy le ne tapadjon és ki ne fusson! Sóval, fehérborssal, sáfrányos szeklicével fűszerezzük. A tanyasi csirkemellet apró kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Forró olajjal-vajjal kikent teflonos serpenyőben aranybarnára pirítjuk.

Édesburgonya krémleves:  2 kg édesburgonya, 1-2 liter forrásvíz, 10 dkg teavaj, 1.5 dl tejszín, só, őrölt fehérbors, sáfrányos szeklice.

Levesbetét: 25 dkg tanyasi csirkemell filé, teavaj-olaj keverék, tejszín, 20 dkg mozzarella (apró kockákra vágva).

2. Tejfölös burgonyakrémleves bacon chipsszel 

Sima burgonyával hasonlóan járunk el, mint az édessel, csak teavaj helyett disznózsírt, tejszín helyett pedig tejfölt használunk dúsításként. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A szeletelt bacont 4 cm hosszú szeletekre vágjuk, bő olajban aranybarnára pirítjuk, majd szalvétán lecsepegtetve hagyjuk kiszáradni.

Burgonya krémleves: 2 kg burgonya, 1-2 liter forrásvíz, 10 dkg disznózsír, 15 dkg tejföl, só, őrölt fekete bors, őrölt szerecsendió, 25 dkg szeletelt bacon szalonna, disznózsír, tejföl, petrezselyem.

Tálalás: Az egyik csésze aljába kupolát formázunk a csirkemell és a mozzarella kockákból, felöntjük az édesburgonya krémmel és megcsorgatjuk tejszínnel. A második csészét felöntjük sima burgonyakrémmel, megcsorgatjuk kikevert tejföllel, tetejére helyezzük a bacon chipset, megszórjuk petrezselyemzölddel. Fokhagymás, vagy fűszervajas pirítóssal is fogyaszthatjuk.