A legkorábban nyíló növények

Közeledik a tél vége, ilyenkor már mindannyian azt lessük, mikor mehetünk ki újra a kertbe. Jólesik a szívünknek, amikor megjelennek az első rügyek, a kicsit fakóbb színeket újra felváltja a zöld.

Ebben az időszakban már nem csak az ismét felbukkanó lombozatnak, hanem akár már a virágoknak is örülhetünk. Talán elsőre mindenki a hagymásokra asszociál, de most kicsit tekintsünk el a lelki szemeink előtt lebegő tulipán-, krókusz- és nárciszcsokroktól, és vegyük az irányt a fás szárú növények felé!

Kikeleti bangita

Az egyik legszebb (akár télen is) virágzó növény a kikeleti bangita (Viburnum x bodnantense). Virágzását a nagyobb fagyok utáni felmelegedés indítja, ezért akár egy hűvösebb ősz utáni enyhülés is lendületbe hozhatja ezt a káprázatosan szép cserjét. Azonban jellemzően januári-februári hónapokban gyönyörködhetünk virágaiban, amelyek általában a rózsaszín tónusaiban tetszelegnek, de létezik belőle fehér virágú variáció is. Nem csak virágával, hanem vörös őszi lombszínével is kertünk ékszerévé válhat.

Örökzöld téli bangita

Egy másik említésre méltó bangita, a Viburnum tinus ’Eve Price’, vagyis az örökzöld téli bangita. Neve sokat elárul, hiszen széles, ovális, viaszos, sötétzöld levelekből álló lombjával egész évben, míg virágaival tél végétől tavasz végéig díszít. Csillag alakú, sötét rózsaszín bimbóiból fehér, lapos csomókban álló, illatos virágok fejlődnek, amelyeket később kékesfekete bogyók váltanak.

Japánbirs

Több változata ismert a japánbirsnek, legelterjedtebbek a valódi (Chaenomeles japonica), a pompás (Chaenomeles speciosa) és a bíbor (Chaenomeles x superba) japánbirs, illetve ezek fajtavariánsai. Az alapfajok téglapiros, piros virágot hoznak, de fehér, narancssárga, sárga, sötétvörös és rózsaszín, illetve szimpla és telt virágú variánsai is léteznek, amelyekre az időjárás függvényében február végén, márciusban számíthatunk. Fajtától függően eltérő magasságot érhetnek el, jellemzően 1-2 méterig nőnek. Kisgyermekes családok előnyös növényválasztása lehet, hiszen almára emlékeztető termése ehető, és bár nyersen nem ízletes, kompót főzhető belőle. Ha esetleg valaki kedvet kapott a növény ültetéséhez, mindenképp vegye figyelembe, hogy egyes fajtái tövisesek.

Hagyományos növénynek számít hazánkban a Forsythia, azaz aranyfa, aranycserje. Köznyelvben sokan emlegetik aranyesőként, amely azonban a Laburnum fajtáit, míg az aranyvessző a Solidago fajtáit jelöli. A Forsythia napsárga virágaira kicsit később, időjárástól függően március-áprilisban lehet számítani. Akik esetleg ódzkodnak terebélyes habitusától (magasabb fajtái elérik a 2-3 métert is), azoknak jó hír, hogy törpe változat szintén elérhető belőle, mint például a ’Nimbus’ (50-80 cm) vagy a ’Marée d’Or’ (50-70 cm) nevű fajták.

Aranycserje

Kertünk másik sárga színfoltja lehet a Jasminum nudiflorum, vagyis a téli jázmin. Neve árulkodó, hiszen jázminra hasonlító, élénksárga színű virágait akár már februárban megcsodálhatjuk. A növény eleinte felfelé törekvő, de hajtásai ívesen lehajlók, levelei aprók, sötétzöldek, mint ahogyan vesszői is

Bár azt ígértem, hogy a fás szárú növényekről lesz szó, szeretnék kiemelni két lágy szárú évelőt is, amelyekkel feldobhatjuk egynyáriakra váró üres balkonládáinkat és ágyásainkat. A zöldtől a fehéren át egészen a sötétliláig mindenféle színben kapható már a hunyor. Akár már télen is, az enyhébb idő megjelenésével azonnal ontja virágait. Hasonlóan aranyos és egyben elegáns növény a kökörcsin. Virágos kertekben az európai vagy közönséges kökörcsin hibridjei fordulnak elő, hasonlóan változatos színekben (jellemzően lila, fehér vagy bíbor). Először páfrányszerűen szeldelt szőrös levelei jelennek meg, majd később érkezik meg aranyos virága.

Remélem mindenki kedvet kapott a kertészkedéshez, hiszen már nem kell sokat várnunk a tavaszra. Addig is töltsünk minél több időt a szabad levegőn, a kirándulások során már megfigyelhetjük az éledező természetet! Bízom benne, hogy a kertekben, parkokban találkozni fognak a fent említett növényekkel!

Egyházi Luca | Specialmix Kft.