/

Tavaszi méregtelenítés

A tavasz szervezetünk számára az újjászületés és a változások időszaka, felmerül a méregtelenítés gondolata. Télen kalóriadúsabban étkezünk, ez a méreganyagok felhalmozódásához vezet szervezetünkben. A böjt segít hasznos anyagokkal feltölteni energiaraktárainkat, miközben a felesleges salakanyag eltávozik, szervezetünk megtisztul.

A böjtölés a testünk és lelkünk megtisztulását segíti, erősíti az immunrendszert. Ilyenkor legyőzzük az ételhez való kötődésünket, megtapasztaljuk, milyen az, amikor nem a táplálék uralja a testet.

Vallási vonatkozás szerint

A hívők számára a böjt a bűnbánat, a kísértés legyőzésének és a szív megnyitásának eszköze, az ünnepre való felkészülés, a megtisztulás ideje. A Biblia tanítása szerint a böjtölés erőteljessé teszi az imádságot. A böjtben éberek és nyitottak leszünk a lelki valóság és Isten felé. A böjt során az ember elkezd befelé figyelni. A fókusz a lelken van, az elme lecsendesül, a test és a lélek is megtisztul. Az egyházi böjt – amely bizonyos ételektől való megtartóztatásból vagy korlátozásból áll – kiterjedhet valamilyen önként vállalt tevékenységre.

Mire valók a tisztítókúrák?

A belekben baktériumok, vírusok, paraziták telepedhetnek meg. Az ételek lebomlása során felszabadult vegyületek a véráram útján a májba kerülnek, itt történik a méregtelenítés. Böjtölés alatt a máj és az immunrendszer kész arra, hogy az évek alatt lerakódott méreganyagokat hatástalanítsa. A fő cél az anyagcsere tehermentesítése, a szervezetben felhalmozott salakanyagok kiválasztásának elősegítése bőséges folyadékfogyasztással egybekötve. Fontos, hogy folyadék alatt ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag ásványvizet, gyógyteákat, gyümölcs- és zöldséglevet, és főként tiszta vizet értünk, akár napi 2,5-3 liter mennyiségben is. Tisztító hatású teakeverék is készíthető. 

A méregtelenítés hatásai

 • aktiválódnak az anyagcsere-folyamatok,
 • enyhülhetnek a kötőszöveti betegségek, normalizálódhat a vérzsír és a vércukor szintje,
 • a felesleges salakanyag és víz kiürül – így kiürülhetnek az ödémák is, csökkenhet a vérnyomás,
 • az emésztő folyamatok javulása által regenerálódhat a nyálkahártya, fokozódhatnak a bélmozgások,
 • a bőr letisztul, javulhat az ekcéma, a pikkelysömör állapota,
 • csökkennek a gyulladások, erősödik az immunrendszer,
 • nő a szellemi frissesség.

A tisztítókúra lehet részleges vagy teljes, amely egy döntéssel indul, és elhatározzuk: mettől meddig tart, és milyen táplálékot engedünk el az étrendből. Gyakori a hétnapos böjtkúra, és a háromnapos böjt, melyet évente négyszer, az évszakváltások időszakában végeznek. A sokak által alkalmazott prevenciós böjt során heti egy alkalommal nem fogyasztunk szilárd táplálékot.

A méregtelenítés (léböjt, teaböjt, tejsavóböjt, nyákböjt) alatt a tiszta vízen vagy  gyógynövényből készült teán kívül mást nem iszunk, nem eszünk. A modernkori böjt a dzsúzkúrát jelenti, ebben ugyanis a folyadék- és táplálékfelvételt zöldség vagy gyümölcslé formájában biztosítjuk. A böjt jelentheti a hús, a cukor vagy a liszt étrendből való megvonását. Az egysíkú táplálkozás szintén böjtölésnek számít, ha valaki például kizárólag rizst, krumplit fogyaszt.

Belevághatunk néhány napos kúrába, amely során csakis zöldséget, gyümölcsöt és gabonát fogyasztunk, ezekből többször kis mennyiséget, és kerüljük az úgynevezett élvezeti szereket (alkohol, dohányzás, koffein, fehér cukor, fehér liszt és só). 

Illóolajok

A méregtelenítést illóolajjal is segíthetjük. Ilyenkor a leghatásosabb tisztító illóolajok a cédrus, a ciprus, a rozmaring – két fajtája – és a citrom, melyek elősegítik a teljes tisztulási folyamatot is. Érdemes inhalálni a fenti illóolajokkal (forró vízbe 5 csepp), vagy hozzáadni az ülőfürdőhöz. A jótékony illóolajokra a zuhanyzás utáni testápolózás is lecserélhető: egy deciliter szezámolajba 10 cseppet keverve kell a bőrbe masszírozni. Az illóolajok fogyaszthatóak teában is, a mézbe keverve vagy gyümölcs-zöldség turmixba csepegtetve – ezekbe maximum egy-két csepp kerülhet.

Előkészületek

A böjtölés némi előkészületet igényel. Már a böjt előtt két héttel érdemes megemelni a folyadékfogyasztást, napi egy liter méregtelenítő teával. Így a test felkészül, és elkezdi a tisztulást. Kezdőként az is elég, ha a zöldséget és gyümölcsöt, rostokkal teli turmix formájában fogyasztjuk: répa, cékla, petrezselyem, zeller, alma, körte és gyömbér. 

Egy-két nappal a kúra megkezdése előtt célszerű apránként elhagyni egyes dolgokat az étrendünkből. Javasolt a húsokat, tejtermékeket étkezésünkből mellőzni, és az olajos magvak, babfélék fogyasztását csökkenteni.  Ezt a fokozatosságot érdemes mindenféle böjtnél megtartani.

Mit együnk böjtölés után?

Ügyeljünk arra, hogy ne legyen sok az elfogyasztott táplálék, jobb apránként visszaállni az eredeti étrendre, ne terheljük meg a szervezetet! A kúra utáni napokban folyamatosan emeljük a bevitt kalóriamennyiséget! Törekedni kell a teljes értékű ételek fogyasztására. Érdemes gyümölcsöt, zöldséget, gabonafélét bőséggel fogyasztani ezeken a napokon.

Fő az elővigyázatosság

Fontos, hogy egy hétnél hosszabb kúra esetén orvos felügyelete javasolt, különösen betegeknek. Böjt idején kerülendő a sok energiát igénylő, fárasztó tevékenység. Sok pihenés és a fizikai aktivitás csökkentése javasolt.

Akiknek nem ajánlott:

 • a gyerekeknek, 
 • az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, 
 • terhes vagy szoptató anyáknak, 
 • betegségből, sérülésből felépülésben lévőknek, 
 • kórosan soványaknak, az étkezési zavarokkal küzdőknek, 
 • akik csak étellel bevehető gyógyszert szednek,
 • szívbetegségben szenvedőknek,
 • immunprobléma vagy különösen alacsony vérnyomás esetén.

Mindenki figyelje saját teste jelzéseit, és ne terhelje azt túl, hiszen a túlzásba vitt böjt sem egészséges. Igyekezzünk az elveszített vitaminokat, ásványi anyagokat rendszeresen pótolni, és gondoskodjunk a folyamatos folyadékbevitelről!

(VZS)

Képek: pxhere.com