Nem a városvezető, hanem a gödöllőiek kompenzálása lehet a kormány célja

Az egyelőre erősen kérdőjeles végkimenetelű történet szálai tavaly decemberre nyúlnak vissza, amikor Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke követeléseket fogalmazott meg – elsősorban az iparűzési adóbevétel megfelezésének visszavonására vonatkozó, illetve az önkormányzatok bevételkiesését kompenzáló – Orbán Viktor gazdaságvédelmi akciótervet kiegészítő bejelentései kapcsán.

Gémesi soraira január 4-én Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkár reagált és közösségi oldalán üzent: úgy tűnik, hogy a polgármester számára a tények tisztelete már nem erény.

Gödöllő első embere azzal zárta január 6-án kelt viszontválaszát, hogy nyilvános vitára invitálta a kormánypárti politikust. Öt nappal később Orbán Balázs elfogadta a kihívást, de levelében hosszan sorolta az elmúlt évek pozitív kormányzati döntéseit az önkormányzatokért, amiből Gödöllőnek is bőven jutott, majd hozzáfűzte: a vitának nyilvánosnak kell lennie! A nyilvános vita a járványügyi helyzet miatt halasztásra került, így a részletekről csak később tudunk beszámolni.

Hogy melyik fél milyen régi-új érvekkel és tényekkel rukkol elő, egyelőre képlékeny. Döntően azért, mert – Vécsey László kormánypárti parlamenti képviselő közbenjárásának is köszönhetően – Gémesi György február 17-én egyeztetésen vett részt, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel tárgyalhatott a 25 ezer feletti lakosságszámú városokat érintő kormányzati kompenzációról.

A megbeszélésről a MÖSZ elnöke némiképp csalódottan távozott, és ennek hangot is adott: „nem jutottunk eredményre, és azt sem lehet tudni, hogy kompenzál-e a kormány, és ha igen, akkor mennyivel.” Gödöllő első emberének kiábrándultságát az is táplálta, hogy kudarcot vallott az iparűzési adó kiesésére, a gépjárműadó elvételére, illetve a járvány elleni védekezés kapcsán felmerült települési kiadások megosztására vonatkozó teljes kompenzációs igénye az önkormányzatok számára.

Felmerül a kérdés: hova vezet a polgármester makacssága?

Főként annak tükrében, hogy a kormányzat illetékesei többször és több helyen is hangoztatták: a járványügyi védekezésből és a terhek elosztásából az egész társadalomnak, a gazdasági élet minden szereplőjének, valamint a kormányzati és önkormányzati szektornak egyaránt ki kell vennie a részét. Lényeges szempont a munkahelyek megvédése, esetleg újak teremtése. Ehhez járulhat hozzá a legtöbb embernek munkát adó kis- és középvállalkozások adó- és járulékterheinek mérséklése, aminek egyik eleme az iparűzési adó csökkentése. Merthogy: 2014 és 2019 között az önkormányzatok iparűzési adóbevétele átlagosan mintegy 50 százalékkal nőtt.

További érv kormányzati oldalon, hogy számos olyan, teljesen vagy részben állami forrásból támogatott fejlesztés zajlott le, illetőleg zajlik éppen, amik hozzájárulnak a településeken lakók életminőségének javításához. Ebbe a körbe sorolható Gödöllő esetében – többek között – a vasúti beruházás, az uszodaépítés, az üzleti parkba települő távol-keleti cégóriások dotációja, valamint az egyetem és a kastély rövidesen induló fejlesztése, rekonstrukciója, netán a helyi közintézmények (oktatás, egészségügy) megújítása.

Összegezve: jelenleg azt lehet tudni, hogy a kormány március végéig településenként külön-külön egyeztet a városoknak nyújtandó segítségről annak érdekében, hogy az önkormányzatok működőképessége megmaradjon, a nélkülözhetetlen fejlesztéseket elvégezzék és akár új beruházásokat is tudjanak indítani.

Gödöllő esetében mire lehet számítani?

Arra bizonyosan, hogy egy vitával nem oldódik meg a felek közötti helyzetmegközelítési konfliktus.

Arra nagy valószínűséggel nem, hogy a kormány támogatni fogja a városháza-projekt befejezését.

Az pedig kizárható, hogy a szálloda-per okozta várhatóan (több) százmilliós kiadását az „állam bácsi” magára vállalja.
Sokkal bölcsebb lenne tehát tudomásul venni, hogy az önkormányzat az egész része, és nem riogatni kellene az embereket, hanem megértetni/elfogadtatni velük, hogy korlátozottabbak a lehetőségek. Persze, ehhez fel kellene sorolni a korábbi évek fontosságukat tekintve erősen megkérdőjelezhető döntéseit is…

Mert az kizárt, hogy a gödöllőiek helyett a városvezető kompenzálása lenne a kormány célja!

fega

A kép illusztráció, fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt