A „Csíkos” – Brand a Szent János utca sarkán

Fogalom Gödöllőn. Ha már minden bezárt vagy éppen semmi nincs nyitva, minden gödöllői tudja, hogy a Csíkos még nyitva van és meg is kapjuk, ami hiányzik. Ki ne ismerné a népszerű élelmiszer kisboltot a Szent János utca és Szőlő utca sarkán. A tulajdonossal, Mészáros Tiborral beszélgettünk.

Miért éppen Csíkos lett a bolt neve?

Amikor 1996-ban megnyitottunk, próbáltam egy olyan képet adni neki, ami megfogja az embereket. De az az esti megvilágításban foltosnak tűnt, ezért erős, piros, vastag csíkokat festettem rá, hogy megtörje a fényt. Ez bejött, olyannyira, hogy át is neveztem az üzletet, hiszen Csillag ABC-ként indultunk, amely így csupán egy hónapot élt.

Mi volt itt korábban?

Már a háború előtt is üzlet volt, igaz, sokkal kisebb kivitelben, a mai Nemzeti Dohánybolt helyén. Később bővült, majd az államosítás után a váci kisker üzemeltette 1990-ig. A rendszerváltás után vette meg egy vállalkozó, akitől egy ideig béreltem, majd megvásároltam.

Előtte is kereskedelemmel foglalkozott?

1977-ben jöttem ide Borsodból, Sályból. 1980-ban villanyszerelőként végeztem, majd leérettségiztem, és kereskedelmi képesítést is szereztem. 1989. március 15-én ott voltunk a feleségemmel a nagy felvonuláson, ahol már hirdették, hogy szabad ország leszünk, és érezni lehetett a változás szelét. Úgy gondoltuk, hogy akkor itt az időnk. Sosem felejtem el, 1990-ben, a születésnapomon, április 19-én váltottam ki a vállalkozóit. Először gyermekruhákkal, játékokkal foglalkoztam, piacoztunk, vásároztunk. 1993-ban nyitottuk első üzletünket, egy élelmiszer biocentrumot a Munkácsy utcában, amely nagy dolog volt. Kevés bolt volt még akkor, és hiánypótló volt a tevékenységünk.

Mészáros Tibor tulajdonos

Aztán jött a Csíkos.

Amely nagy siker lett, hiszen a mai napig 6-tól 22 óráig vagyunk nyitva. 2004-ben beléptünk a CBA-ba, de a karakterünk megmaradt. 2001 óta nehezebb az életünk, hiszen nem egyszerű a multikkal felvenni a versenyt.  

Miért pont itt nyitott üzletet?

Jó helyen vagyunk. Egy nagy lakótelep és a kertvárosi övezet határán helyezkedünk el. Az üzlet megfelelően nagy. Kényelmi bolt, azaz minden megtalálható benne, amire szükség van. Kevés ilyen ABC van. Újat nem lehet kitalálni, ezért nagyon fontos, hogy hol van. Ha jó helyen vagy, mindent meg tudsz valósítani. Sokat számít, hogy nincs másik bolt a környéken, ezért hosszú távon gondolkodhatunk. Még úgy is, hogy a pandémia miatt korlátozott nyitvatartással, két műszakban 10-15 embert foglalkoztatunk, ami nagy szónak számít.

Miközben szemben sikerült egy pizzériával „bővülni”.

Valóban, 2017-ben nyitottuk meg, de a Patak téren is van egy élelmiszer-ital diszkontunk. A pizzériát is teljesen felszereltük, de a járvány miatt zárva tart, és már nem is nyitjuk ki. Profilt váltunk azzal az üzlettel, a tervek már készen vannak. Annyit azért elárulok, hogy az építőiparhoz fog kapcsolódni, hiszen a magyar kormány a döntéseivel tulajdonképpen támogatja a kapcsolódó tevékenységeket.

Mi a hosszú távú filozófiája?

Ez egy szolgálat. Ezt nem lehet másképp csinálni. 30 éve minden nap 6-tól este 10-ig vagyunk nyitva, csupán egy-két felújítási napra voltunk zárva, amely hallatlan lemondással jár. Ehhez persze szorgalom és kitartás kell. Folyamatosan fenn kell tartani egy jó csapatot, s tudni kell reagálni a változásokra. Néha ugyan nagyon nehéz az emberekkel, de mindig törekszem az összhang kialakítására. Felhígult az eladói munka, sokan azt hiszik, hogy alkalmasak rá. Mi mindenkit betanítunk, ha van affinitása, és próbálunk versenyképes béreket biztosítani.

Bevállalós fajta?

Nézze! Az élelmiszerből folyamatosan csökkenő bevételek származnak. Bátornak kell lenni és merni kell váltani. Szeretem csinálni.

Mennyire érzi megfelelőnek azt a helyi gazdasági környezetet, amely körülveszi a vállalkozását?

Sokáig nem engedték be a városba a multikat. Tény, hogy amióta megjelentek, nehezebb az életünk. Átgondolt multipolitikára lenne szükség, amely megalapozza az erős élelmiszergazdaságot. Fontos lenne a magyar kereskedők előnyben részesítése Gödöllőn is, és a problémák segítése, de meg sem hallgatják azokat. Őszintén, nem tudok itt helyben olyat mondani, ami minket segítene. Fontos lenne, hogy vállalkozóbarát polgármestere legyen Gödöllőnek, és vállalkozóbarát legyen az önkormányzat is. Ha ez így lenne, abból a város és mindenki más is profitálhatna. Nem mindegy, hogy szeretik-e a városvezetőt, és hogy az önkormányzat mit tud tenni a vállalkozásokért, ahonnan most csak a befizetéseket várják.