“Ne oda korcsolyázz, ahol a korong van, hanem oda, ahova majd érkezik” – ma 60 éves a hoki legenda

1961. január 26-án született Wayne Douglas Gretzky Kanadában, minden idők legponterősebb és legjobb profi jégkorong játékosa. Megszámlálhatatlan rekord tulajdonosa, amikből párat valószínűleg soha az életben nem tudnak már megdönteni. Ma töltötte be a 60. születésnapját.

A kis Wayne nem volt még 3 éves, amikor korcsolyát kapott édesapjától, Walter Gretzky-től, majd pályát is épített a házuk hátsó kertjében, ahol sokszor késő estig gyakorolt és ekkor kapta azt a híres és sokakat mai napig inspiráló tanácsot apjától, hogy „Ne oda menj, ahol a korong van, hanem oda, ahol lesz”. Hatévesen ment először egyesületbe, de a legkisebb korosztály is tízévesekből állt, de Gretzky befért a csapatba, sőt csodagyerekként tekintettek rá. Sajnos a szülői féltékenység miatt nem volt könnyű a csapatba történő beilleszkedése, ezért várta, hogy elérhesse azt a kort, amikor végre már saját korosztályában korizhatott. Azonnal nyilvánvaló lett, hogy különleges játékos, mert tízévesen, 85 mérkőzésen 378 gólt lőtt egyetlen szezonban! Elképesztő tehetség volt, de mivel minden róla szólt, ezért a szülők kifütyülték és a csapata is ellene fordult. Közel volt lelkileg ahhoz, hogy befejezi a hokit és vált a baseball sportra, de a szüleinek sikerült kivenniük és másik helyszínen bevették egy junior másodosztályú csapatba, ahol 16-20 évesek játszottak és befogadták. Onnan gyorsan a junior első osztályba lépett, majd U20-as válogatott keretbe is bekerült, de látszott, hogy az Ő szintje az, ha profinak áll. Azonban az akkori szabályok alapján 20 éves kor alatt az NHL nem engedett felvenni senkit a ligába, így a WHA konkurens és lazább szabályokkal rendelkező ligát választotta. Így indult a mindössze 17 éves Gretzky profi karrierje, de rá egy évre már csak az NHL maradt, a liga részben miatta levitte a korhatárt 18 éves szintre, ezzel az Edmonton Oilers csapatába került és megkezdődött a valaha volt legnagyszerűbb két évtizedes (1979-1999) profi karrier a jégkorong világában, ami lenyűgözte a világot.

Wayne Gretzky 1997-ben – New York Rangers

Az NHL-ben több tucat rekordot tart, megszámolni sem egyszerű. A legfontosabbak között van, hogy tízszer volt pontkirály, ötször lett gól- és 16-szor gólpasszkirály. Kilencszer volt az alapszakasz legjobb MVP játékosa, de 1979-es NHL-es bemutatkozásától fogva (ez önmagában is rekord) mindjárt zsinórban nyolcszor, ami szintén egy óriási és utánozhatatlan mutató. Ezen felül kétszer a rájátszás MVP-je is lett. Amikor 1999-ben visszavonult, a 99-es mezszámát az egész ligában visszavonultatták és Gretzky-t ugyanabban az évben beválasztották a Jégkorong Hírességek Csarnokába. Játékosként mindent megnyert, az edmontoni csapatával négyszer a Stanley-kupát is, kivéve az olimpiát, hiszen akkoriban sem az NHL profi hokisai, sem az NBA profi kosarasai nem foglalkoztak az olimpiával, így amikor már a profik is fontosnak érezték ezt a tornát, akkor már a pályafutása végén járt, de azért 37 évesen Nagano-ban, az 1998-as olimpián negyedik helyen végzett kanadai válogatott legjobbja volt. Beceneve is a „The Great One” volt. Végül visszavonulása után sportigazgatóként kárpótolta, hogy a következő 2002-es téli olimpián Salt Lake Cityben 50 év után Kanada végre olimpiai aranyéremmel térhetett haza.

Janet & Wayne Gretzky 2013-ban

Egy érdekes adat a rekordjai közül, hogy csak asszisztból többet adott, mint amennyi pontot (gól + gólpassz) szerzett az őt követő legeredményesebb játékos, a szintén zseniális Jaromír Jágr. Egészen hihetetlen, hogy amíg Gretzky 1963 gólpasszt jegyzett pályafutása során, addig a cseh játékos az összesített pontlistán a második helyen 1921 ponttal követi őt. Ha nem lőtt volna egy gólt sem, akkor is megelőzné, de persze nem így volt és a maga 894 lőtt gólja önmagban is rekord az összesítés nélkül is. 

Ő az egyetlen jégkorongozó, aki az NHL-ben egy idényben 200 pont fölé jutott, viszont mindjárt négyszer is, a 1986-os 215 pontja, ezen belül a 163 gólpassza felülmúlhatatlan rekord, amit talán soha nem tud utolérni senki sem. Pályafutása során 1487 meccset játszott, összesen 2857 pontot gyűjtött, ráadásul mindössze 577 percet töltött a büntetőpadon.

Amikor 1988-ban Edmontonból Los Angelesbe cserélték el, Kanadában óriási dráma, gyakorlatilag nemzeti tragédia volt. Egyúttal viszont küldetést hajtott végre, mivel az USA-t elkezdte érdekelni a jégkorong, ami a mai napig kihatással van a világ jégkorong életére. A csapat nézőszáma többszöröse lett, ráadásul 1993-ban a Stanley kupa döntőjébe vezette csapatát, ami előtte nem sikerült és pályafutását is egy másik amerikai csapatban, a New York Ranger alakulatában fejezte be 1999-ben.

Wayne Gretzky 2006-ban 45 évesen

Amióta nem játszik, a sportág ikonja és nagykövete, de nemcsak Kanadában, hanem az egész világon. Minden idők legnagyszerűbb jégkorongozója, aki a játék intelligenciája miatt emelkedett ki társai közül, nem pedig a testalkatával, ami átlag alatti volt, de nem is a gyorsaságával, mert voltak nála gyorsabbak. Okos volt, látott a pályán és tudta mindig, hogy neki hol kell lennie és a társaknak is, így a lehető legjobban megtanulta a gyerekkorában édesapjától hallott intelmeket.

Wayne Gretzky, „The Great One”

A sportban elért karrierje mellett egy másik nagyszerű jellemzője volt, mégpedig az, hogy mindig szerény maradt, hiába lett sztár, mégis igazi példakép tudott lenni, aki a sport iránti alázat mellett a másik iránti tiszteletet is megmutatta. Amikor megkérdezték tőle, hogy ki a sportjának legnagyobbja, akkor Gordie Howe nevét említi, aki példakép számára. Sok világklasszis él a különböző sportágakban, ám ez a magatartás ritka.

Visszavonulása után junior jégkorong csapatok tulajdonjogát vásárolta meg, továbbra is fontos számára az utánpótlás, de más sportágak területén (kanadai foci) is vásárolt tulajdonrészt magának. 2017-től Gretzky borászatot és szeszfőzdét is nyitott Wayne Gretzky Estates néven, valamint Torontóban és Edmondtonban is vannak éttermei, melyeket a híres mezszámára utaló 99-es védjeggyel látott el.

Wayne Gretzky szobor Los Angelesben

Családos, 1988-ban házasodott meg Janet Jones amerikai színésznővel, aki öt gyermeket szült (Paulina, Ty, Trevor, Tristan és Emma), a legkisebb lánya márciusban lesz nagykorú és tölti be a 18 éves életkort.

A jó Isten éltesse Őt sokáig, sok boldogságot kívánunk neki és a szép nagycsaládnak!

Az utolsó mérkőzés