2022-ben érkezik a 25 év alatti SZJA-mentesség

Magyarországon a 25 év alattiak legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak – jelentette be Orbán Viktor. A miniszerelnök szerint ez az intézkedés 130-150 milliárd forintba fog kerülni, de állítása szerint fontos, hogy ne csak az idősekre, hanem a fiatalokra is odafigyeljünk, támogassuk őket.

A 25 év alattiak az ehhez a korcsoporthoz tartozó átlagkeresettel (20 év alatt bruttó 233 ezer, 20-29 éveseknek bruttó 341 ezer forinttal) számolva havonta átlagosan közel 45 000 forinttal gazdagodnak. Sokan remélik, hogy ettől az intézkedéstől a foglalkozatottak száma is növekedni fog ezekben a korcsoportokban, csökkentve a kivándorlás mértékét. Növelheti majd ez az intézkedés a fiatalok munkaerőpiaci értékét, fontosságát. Éves szinten ez az intézkedés – a fenti havi átlag összeggel számolva – bő félmillió forintos megtakarítást jelent a 25 év alattiaknak, ami már egy elég szembetűnő összeg, ha valaki utazáson, vagy családalapításon gondolkozik. Bár vannak pozitívumai, mégis a vélemények erről a nagy kaliberű döntésről igencsak megosztóak. Milyen hatással lesz ez a gazdaságra? Bár ebben a korcsoportban viszonylag kevés a foglalkoztatott (mintegy 280 000 fő), azonban az intézkedéssel érintett 130-150 milliárd forint bevétel kiesés hátrányosan érintheti a központi költségvetést. Ezzel az intézkedéssel lényegében megszűnik a Fidesz-kormány által létrehozott egykulcsos személyi jövedelemadó és ezentúl már kétkulcsos lesz. Az szja mentesség következtében sérülhet a munkaerőpiac, hiszen a munkáltató számára jobban meg fogja érni a 25 év alattiakat fölvenni, mert így lényegesen „olcsóbban” tudja őket foglalkoztatni. 

Orbán Viktor elmondta, hogy bár az adókedvezmény bevezetése eldöntött kérdés, annak részletei még kidolgozásra várnak. A miniszterelnök Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli minisztert bízta meg ezzel a feladattal.