Egy a szőlőtő – Ökumenikus imavirrasztást tartottak Rómában

Január 20-án este a Római Főegyházmegyében ökumenikus imavirrasztást tartottak a Santa Maria in Trastevere-bazilikában.

A keresztények egysége csak az ima gyümölcseként érhető el. Jézus az imádságával nyitotta meg előttünk az utat. Az egységért végzett imánk tehát részvétel az Úr imájában, aki megígérte, hogy az ő nevében mondott minden imát meghallgat az Atya – emlékeztet Ferenc pápa január 21-én közzétett Twitter-üzenetében. Az ökumenikus imahetet Róma püspöke január 25-én vesperás szertartásával fogja lezárni a falakon kívüli Szent Pál-bazilikában. 

Az ökumenikus imahét folyamán számos programot szerveztek Rómában a plébániákon és az egyes közösségekben is. A január 20-án megtartott ökumenikus virrasztást Paolo Selvadagi római segédpüspök vezette, a főegyházmegye ökumenikus és vallásközi párbeszédért felelős püspöke. Az imát a főegyházmegye Facebook-oldalán élőben közvetítették. A szertartásba katolikusok, ortodoxok, reformátusok, anglikánok, lutheránusok, valdensek, baptisták, metodisták kapcsolódtak be római közösségeik képviselőin keresztül.

Vegyük komolyan Jézus tanítását és buzdítását, aki ma arra hívja tanítványait, hogy kövessék őt, egységben maradva – mondta Khajag Barsamiai érsek, az apostoli örmény egyház szentszéki képviselője a virrasztáson. Homíliájában az érsek emlékeztetett a szőlőtőről és a szőlővesszőről szóló tanításra, ami kölcsönös szeretetre hív minket, és rámutat: ez a kapcsolat adja a termékenységet. Ezért fontos tehát, hogy az ágak, vagyis Jézus tanítványai, akik közös szőlőtőről fakadnak, össze legyenek kötve egymással. Az Úr lemetszi azt, ami nem vele és egymással közösségben történik, és elégeti a nem termő ágakat. 

Az imavirrasztás végén Daniele Libanori római segédpüspök annak a reményének adott hangot, hogy a közös ima elősegíti a gyógyulást a járványból, az erőszakból és minden konfliktusból, hogy ugyanannak az emberi családnak tagjai és valódi testvérek lehessünk.

A cikk folytatása ide kattinva a Magyar Kurír Katolikus Hírportálon olvasható.

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: Diocesidiroma.it