Megtalálták Sisi pihenőházának maradványait a budai Várban

Bár Sissinek kedvenc helye Magyarországon Gödöllő volt, sok minden fűzte a budai Várhoz is. Ezért érdekes nekünk, gödöllőieknek, hogy mi történik Erzsébet királyné egykori tartózkodási helyén.

A Nemzeti Hauszmann Program bejelentése szerint előkerült Sisi pihenőházának oroszlánszobra a budai Vár felújítási munkálatai során! A Budavári Palotanegyed megújításának első szakasza két éve tart és várhatóan idén zárul le, azonban a teljes program 12 évre szól, így a szakemberek még számos történelmi leletre számítanak az elmúlt évszázadokból.

A munkálatok állapotfelméréssel és régészeti feltárással indultak, amelyek során számos érdekes történelmi emlék bukkant elő a föld alól a Déli nagy rondella környezetében. A régészek megtalálták többek között azt a nőstény oroszlánt mintázó domborművet is, mely az úgynevezett magyar ház homlokzatát díszítette. A pihenőházat Erzsébet királyné kérésére Hauszmann Alajos építette a századfordulón, a második világháború után lebontották, helyére pedig a ma is látható, középkori Zsigmond-tornyot építették vissza. Az oroszlánt ábrázoló domborművön kívül a szakemberek római kori érmére, I. Ferdinánd király uralkodása idején vert ezüst dénárra, tömör vasból készült ágyúgolyókra, csiszolt kővel díszített 17. századi gyűrűre, a 19. század végén népszerű játékzsetonok angyalt ábrázoló darabjára, és egy 1918-as, Kassán készült vasúti plombára is leltek. 

A mostani feltáráshoz hasonló léptékű régészeti kutatás a várfalak mentén korábban még soha nem volt a budai Várban. Közel száz helyszínen dolgoznak a Várkapitányság, a Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei közösen. A megújuló Budavári Palotanegyed területén a következő években folyamatosan lesznek feltárások, ennek köszönhetően rengeteg új adattal gazdagodhat a budai Vár. 

Három alapvető területen zajlik a Budavári Palotanegyed történeti rekonstrukciója a tizenkét éven át tartó Nemzeti Hauszmann Programban, melyből a zöldterületek rendbetétele megvalósult. A Clark Ádám térről a palotába vezető Király-lépcső és az Ellyps-sétány is megújult. A program második pillére az ideológiai okokból lebontott épületek visszaépítése: a lovarda, a Stöckl-lépcső és a főőrség rekonstrukciójával végeztek. Hátra van a Csikós-udvaron a tereprendezés, valamint liftek és a Hauszmann-rámpa megépítése, mindezt novemberben szeretnék átadni majd az itt lakóknak és az ide látogatóknak. A visszaépítések közé tartozik továbbá az egykori Vöröskereszt Egylet székházának újjáépítése, e mellett József főherceg felrobbantott palotáját és annak kertjét, valamint a Honvéd Főparancsnokság kupolás épületét is rekonstruálni fogják a program keretében. A harmadik pillér alegnagyobb feladat, egyben a megújító munka ékköve, ez pedig nem más, mint a Budavári Palota történeti rekonstrukciója.