/

Hol szánkózzunk a közelben?

Évről-évre egyre inkább búcsút inthetünk a hónak. De ha mégis, s nem szeretnénk sokat utazni, akkor szánkóra fel!

Lassan hozzászokhatunk, hogy vannak olyan telek, amikor nincsen hó. A szánkók, sílécek és hólapátok szinte csak a helyet foglalják a padláson, a pincében vagy a kamrában. De ha mégis leesik a hó, vajon hol szánkózhatunk?

Dobogókő
A sípályán a szánkózás annak üzemidején kívül is tilos! A legközelebb szánkózásra alkalmas lejtő a sípályán túli átjátszóállomástól a sípálya tetejéig vezető kb. 200 m hosszú szakasz (díjmentes). Ha pedig szánkózás közben megéhezünk, a közeli Zsindelyesben van finom meleg leves és fűszeres gyömbértea.

Dobogókő webkamera

Zebegény
A régóta nem üzemelő sípálya mellett van a szánkópálya is, a Dunakanyar látványa pedig télen is lenyűgöző. Több jó, melegedésre alkalmas helyet találni Zebegényben és Nagymaroson is. Szokolyán a falu végében található a Kántor-domb, ahol szintén lehet szánkózni a már nem működő sípályán.

Visegrád
Nagyvillám Sípályán a szánkópálya a kezdőpálya mellett (150 m) található, illetve a Déli oldalon a bobpálya mellett (300 m). Itt találni az egészen kicsiknek bébi sípályát is, valamint hófánk pálya is van, de mint mindenhol, itt sem szabad szánkóval a sípályára menni.

Visegrád webkamera

Mátra
Mátraszentimrén, Mátrafüreden, Mátraházán is van több lehetőség. A mátraszentistváni Síparkban hócsúszdát is találni Fizetős, de mozgó járdákon lehet visszajutni a kb. 130m-es pálya tetejére.

Mátraszentistván webkamera

A főváros közelében Dobogókőn van kiépített szánkópálya, de szánkózásra alkalmas terepet találni a Budai-hegységben a Hármashatárhegyen a Fenyőgyöngye fölött, illetve a reptérnél található Vörös-kőnél, a Pilisben Nagy-kevélyen az Országos Kéktúra útvonalán, a Börzsönyben a Nagy hideg-hegyen, Szadán a Trianon emlékműnél.

Az ország leghosszabb, 1000 méteres szánkópályája Kékestetőn van a Veronika-rétnél.