Indul a kidobott karácsonyfák begyűjtése

Vízkereszt után a legtöbb családban lekerülnek a díszek a karácsonyfáról és egy évre a helyükre kerülnek. Érdemes hát odafigyelni arra is, mikor viszik el a kidobott karácsonyfákat.

Valaki a műfenyőre esküszik, hiszen nagyon ízlésesek, akár 3D technológiával készült csodák is kaphatók. Könnyű és gyors összeállítani, nem gyantázunk össze semmit és a tűleveleket sem kell takarítani. Anyagi szempontból előnye, hogy hosszú éveken keresztül nem kell pénzt kiadnunk érte, hiszen egy jobb minőségűre akár 10-12 év garancia is jár.

Akik viszont vágynak a fenyő illatára, azok maradnak az élő fenyőnél. Évről-évre egyre többen térnek át a „gyökeres” fenyőre, amely egyfajta kompromisszum is lehet a vágott fenyő és a műfenyő között, hiszen nem vágunk ki egy fát sem, mégis igazi növény kerül feldíszítésre. Sokan nem tudják, de ha valódi, vágott fenyőt választunk, egyáltalán nem azt jelenti, hogy az erdőirtáshoz, a környezet károsításával jár. Legálisan forgalmazott fenyőfák esetén sokszor külön erre a célra létesített telepeken, gyakorlatilag haszonnövényként termesztik ezeket, és az utánpótlásuk is folyamatos.

A vágott fenyővel persze sokkal több a vesződés, hiszen nem egyszer faragni kell a tartójába, adott esetben állítgatni, hogy ne legyen ferde. De amikor leszedjük a díszeket, tudnunk kell azt is, hogy mikor és hogyan „szabadulhatunk” meg tőle. 

Gödöllőn ma kezdi meg a Zöld Híd a kidobott fenyőfák gyűjtését. A két hétig tartó időszak alatt folyamatos a fenyőhulladék gyűjtése, azonban nem garantált, hogy az előre kijelölt gyűjtési napon szállítják el a karácsonyfát. Fontos, hogy az ingatlanok előtt könnyen észrevehető módon helyezzük el a fát!

Legújabb cikkek a Közélet kategóriából

75 éve hunyt el John Maynard Keynes

John Maynard Keynes 1883-ban született az Egyesült Királyságban. Jómódú, értelmiségi szülők gyermekeként színvonalas oktatásban volt része.…

A község polihisztor orvosa

Dr. Berente István (1887-1958) községi orvos emléktáblája az egykori lakóháza helyén álló épület falán, a Gödöllő,…

Németh László író

120 éve született Németh László, Kossuth-díjas magyar író, esszéista, drámaíró, műfordító.…