/

A ma esti Év Sportolója Gálán köszöntik a 100 éves Keleti Ágnest

Több, mint 100 olimpikon és paralimpikon köszönti videó üzenetben a 100. születésnapját szombaton betöltő Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznőt, a Nemzet Sportolóját, Magyarország legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolóját és minden idők legeredményesebb magyar tornásznőjét, egyben a világ legidősebb élő olimpiai bajnokát.

A köszöntők között külföldi sportolók is vannak: az Egyesült Államok kilencszeres úszó olimpiai bajnoka, Mark Spitz, aki személyes üzenetet is küldött Ági néninek, de felköszöntötte Románia ötszörös tornász ötkarikás aranyérmese, Nadia Comaneci is, aki szintén elmondta személyes jókívánságaival, valamint a négyszeres olimpiai bajnok, amerikai tornász, Simone Biles, aki jelenleg is a világ legnagyobb sportoló sztárjainak egyike.

Keleti Ágnes, Klein Ágnes néven született Budapesten, 1921. január 9-én. Számos díjat és elismerést kapott élete folyamán a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett ötszörös olimpiai bajnok magyar tornász; a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője, aki 46 alkalommal nyert magyar bajnokságot és mellette hétszeres csapatbajnok is.

Az 1952-es Helsinki olimpián a talaj bajnoka volt, ezenkívül egy ezüst- és két bronzérmet nyert. 1954-ben felemás korláton világbajnokságot is nyert. 1956-ban Melbourne-ben három szeren (talaj, gerenda, felemás korlát) és a kéziszercsapatban nyert olimpiát. Közvetlenül az ’56-os olimpia után Ausztráliában, majd 1957-ben Izraelben telepedett le és edzőként dolgozott. Izraelben a nemzeti tornasport fejlődéséhez jelentősen hozzájárult a tornászképzésben és tornatanárképzésben. 1958-tól 1980-ig az izraeli tornászválogatott edzője, miközben 1959-től 1960-ig az olasz tornászválogatott edzője is volt. Nemzetközi versenybíróként is dolgozott. 1990 óta egyre több időt tölt szülőhazájában, lényegében már Magyarországon él.

2021. január 9-én ünnepelte 100. születésnapját, amely alkalomból Orbán Viktor és Benjámín Netanjáhú, Magyarország és Izrael miniszterelnöke is felköszöntötte. Utóbbi köszöntőjében elmondta, hogy Keleti Ágnes inspiráló élettörténetével teremtette meg az izraeli tornasportot, valamint, hogy ezt követően Izraelben az ő nevét viseli az országos tornász bajnokság. Áder János köztársasági elnök levélben kívánt boldog születésnapot a földkerekség legidősebb magyar tornászának. Rajtuk kívül Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) első embere, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és Vékássy Bálint főtitkár, valamint Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke is felköszöntötte Keleti Ágnes tornászt, a világ legidősebb olimpiai bajnokát századik születésnapja alkalmából. Utóbbi életmű díjat is átadott Keleti Ágnes számára a Rumbach utcai zsinagógában ünnepélyes keretek között.

Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok magyar tornász

A Magyar Sportújságírók Szövetsége is életműdíjjal ismerte el pályafutását, amit ma este vesz át a 63. M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán.  A díjátadót január 11-én hétfőn, a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül tartják meg a Nemzeti Színházban kialakított stúdióban. Az eseményt 19.45-től közvetíti az M4 Sport. A Nemzet Sportolójáról készült dokumentumfilmet szombaton M4 Sport+ csatorna és az m4sport.hu mutatta be, és utólag is meg lehet nézni a https://mediaklikk.hu/video/2021/01/09/keleti-agnes-100 oldalon.

ISTEN ÉLTESSE KELETI ÁGNEST 100. SZÜLETÉSNAPJA ALKALMÁBÓL!