A szürke(ség) egyetlen árnyalata

Év vége van. Számadás. Ilyenkor ki-ki a maga területén elmélyül magában, s számot vet az óévről. Teszi ezt egyéni szinten a családban vagy éppen a munkahelyén. Egy város esetében is megtesszük ezt, hiszen érdemes visszatekinteni, mi minden történt vagy maradt el 2020-ban. Gödöllői összeállításunk lehetne akár egy szilveszteri bakiparádé, esetleg a „Szeszélyes évszakok” aktuális epizódja, mi mégis a tényszerűségre hagyatkozva válogattunk a hírekből. Havi bontásokban kiemeljük azokat a főbb közéleti híreket, amelyek a legjobban érdekelték a gödöllőieket, vagy ahogyan mondják, amiről a legtöbbet beszéltek vagy a legnagyobb érdeklődésre tettek szert. Lehetetlenség minden egyes „élményt” kiemelni, még akkor is, ha voltak jó és rossz dolgok egyaránt. Pro és kontra tettek kerülnek a fókuszba, amelyből levonhatók a következtetések. Kétrészes összeállításunk első hat hónapját elemezzük.

Január

Éttermet nyitott Gödöllőn a McDonald’s. A polgármester e témában évtizedeken keresztül tett kommunikációja alapján ez elképzelhetetlen lett volna, hiszen állítása alapján amíg ő a város vezetője, addig nem lesz ilyen gyorsétterem Gödöllőn. Noha a 2019-es választási kampányban a már szokásos, közösségi médiában tett élő bejelentkezésében az érdemet magának indukáló sejtetés benyomását keltette (nem először), év elején valóra vált a sokak által várt, többek által pedig kevésbé kedvelt gyorsétterem nyitása.

Gödöllői McDonald’s étterem

Február

Megszavazta a város idei költségvetését Gémesi György és a lokálpatrióta többség. Noha az ellenzéki városatyák hiába figyelmeztettek a koronavírus járvány miatt prognosztizált, s ennek éles előjeleit mutató gazdasági válság közeledtére, javaslataik lesöprésre kerültek. Így nem csak az idei, de a következő év költségvetése is előre terhelve lett az előzetes kalkulációtól jócskán eltérő, időközben 1,3 milliárd forintra felkúszó költségű városháza átépítése és bővítése.

Bejelentésre került, hogy az állam 500 millió forintot biztosít a Gödöllőt nyugati irányban elkerülő út M3-as autópálya-lehajtó, illetve a Haraszti és Kenyérgyári út csomópontja közötti szakaszának megépítésére.

Március

Elérte Európát, így Magyarországot is a koronavírus járvány. Míg a kormány és a települések nagy része is óvintézkedéseket foganatosított, addig Gémesi György polgármester szerint nem volt járvány, mi több, a kisgyermekes szülőket a játszóterek használatára buzdította és az óvodákat, bölcsődéket is csak az utolsók egyikeként zárta be az országban.

Az első időszakban érdemi intézkedések hiányában, a Szövetség Gödöllőért képviselői nyílt levélben fordultak a városvezetőhöz, megfogalmazva kéréseiket.

Gémesi György polgármester facebook kommentjei a Szövetség Gödöllőért képviselői nyílt levélhez.

Gémesi az erről szóló facebook poszt alatti hozzászólásában (amelyet magánlevélnek szánt) nyomdafestéket nem tűrő módon, emberi méltóságokat sértő jelzőket sem mellőzve illette a dokumentumot aláírókat, amellyel sajnos városunk bekerült az országos médiába.

Április

Második szakaszába lépett az állami uszoda építése. Az Ady Endre sétányon felépülő sportkomplexum több évtizednyi városi (uszoda, strand, termálfürdő) ígéretek egy részét váltja valóra. Az 50 x 25 méteres medencét, egy bemelegítő medencét és 600 fős lelátót magába foglaló objektum wellness részleggel is várja majd a látogatókat. Az uszoda környezetében parkoló, míg az Ady Endre sétány és Isaszegi út kereszteződésében biztonságos közlekedési csomópont kerül kialakításra.

Az épülő uszoda látványterve

Május

Az útburkolati jelek felfestése volt már csak hátra az egyetemei „bekötő út” végleges elkészültéig. A város által korábban szintén ígért, ám soha meg nem valósult körforgalom, vagy lámpás kereszteződés ugyan most sincs, de az útszakasz megújult. A balesetveszélyes hely biztonságosabb kialakítását régóta várta Gödöllő.

Az egyetemi „bekötő út”

Június

Az önkormányzat által fenntartott, ám a költségvetési soron nulla forint (!) támogatásból „gazdálkodó” Tormay Károly Egészségügyi Központ megsegítése céljából adománygyűjtésre hívták a gödöllőieket a helyi ellenzéki képviselők. A kezdeményezés sikerrel zárult, melynek eredményeképpen több, mint 1 millió forint folyt be a Dr. Lumniczer Sándor Alapítvány számlájára.

Tormay Károly Egészségügyi Központ

Sikerrel vett részt az önkormányzat a szabadidő- és tömegsportot segítő állami pályázaton, amelynek keretében rekortán borítású futókör került kialakításra az Alsópark területén.

Alsóparki futókör

A cikk második része ide kattintva olvasható.