A szürke(ség) egyetlen árnyalata | 2. rész

Év vége van. Számadás. Ilyenkor ki-ki a maga területén elmélyül magában, s számot vet az óévről. Teszi ezt egyéni szinten a családban vagy éppen a munkahelyén. Egy város esetében is megtesszük ezt, hiszen érdemes visszatekinteni, mi minden történt vagy maradt el 2020-ban. Gödöllői összeállításunk lehetne akár egy szilveszteri bakiparádé, esetleg a „Szeszélyes évszakok” aktuális epizódja, mi mégis a tényszerűségre hagyatkozva válogattunk a hírekből. Havi bontásokban kiemeljük azokat a főbb közéleti híreket, amelyek a legjobban érdekelték a gödöllőieket, vagy ahogyan mondják, amiről a legtöbbet beszéltek vagy a legnagyobb érdeklődésre tettek szert. Lehetetlenség minden egyes „élményt” kiemelni, még akkor is, ha voltak jó és rossz dolgok egyaránt. Pro és kontra tettek kerülnek a fókuszba, amelyből levonhatók a következtetések.

Július

Bejelentették, hogy a Samyang Biopharm koreai cég 8,6 milliárd forintos beruházással orvosi eszközöket gyártó üzemet hoz létre Gödöllőn, és ehhez a kormány 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. A gödöllői lesz a Samyang-csoport orvosi eszközgyártási divíziójának első európai gyára, egyben az első koreai gyógyszeripari beruházás Magyarországon.

Samyang Biopharm koreai beruházás bejelentése

Augusztus

Augusztus 1-jével létrejött a gödöllői központú felsőoktatási intézmény, az „új” Szent István Egyetem. Az újonnan létrejövő szuperegyetem 8 településen 2000 dolgozóval, 15 000 hallgatóval 4 Campussal és 11 további intézet integrációjával alakult. Augusztus 1-jétől a gödöllői központon túl a Kaposvári Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa és a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Kara tartozik az intézményhez. 

Szent István Egyetem

Szeptember

A 30 éves önkormányzatiságot, de leginkább polgármesterségének saját három évtizedét ünneplendő, nagyszabású rendezvényt hívott életre Gémesi György a Gödöllői Királyi Kastélyban. Nem hagyta szó nélkül az országos politikát sem, büszkén vallva: eddig sem tette, és ezután sem engedi be a városba az országos politikát. Azért ezzel egyidőben irodát nyitott a listás helyét átadó, egykori Baranya megyei polgármesternek, Hohn Krisztinának, aki épp Gémesitől vette át az általa gründolt Új Kezdet nevű párt elnöki székét.

Október

Megnyílt a gyalogos és kerékpáros forgalom előtt is az új, vasúti felüljáró. Az évszázad gödöllői beruházásának titulált gigaprojekt befejező munkái után teljes környezetében megújulnak a vonatállomások, valamint a HÉV infrastruktúráját körülvevő környezet, a peronok, utasvárók is.

Gödöllői vasúti felüljáró

A gödöllői közlekedési anomáliák felszámolását célzó állami beruházásokat jelentettek be. Ezek az M3-as autópálya meglévő csomópontjába Szada irányából az M3-as autópályára felhajtó jobbra kis íves kanyarodó sáv, valamint a Dózsa György úton Szada irányába a Haraszti útra balra kanyarodó sáv tervezése.

November

Kihasználva a rendkívüli jogrend adta lehetőséget, képviselő-testületi ülés összehívása nélkül, mondhatni „az éj leple alatt” hozott rendeleteket Gémesi György, amelyekkel alaposan kiverte a biztosítékot. A régi idők moziját idéző, év végi emelések sorát a telekadó és építményadóval kezdte, amit megfejelt a még nagyobb felháborodást kiváltó, soha nem látott mértékű és drasztikusnak joggal nevezhető 76 százalékos parkolási díj emelésével. Tetézte a bajokat a 2021 elejétől hatályba léptetett súlykorlátozó rendelete, amely alapján a városi fenntartású utakon a súly alapján fizetni kellett volna a teherautóknak. Az át nem gondolt rendelet nem kevés munkahelyet és vállalkozást sodort volna veszélybe, nem beszélve a lehetetlen gyakorlati kivitelezéséről. Az állam végül megvédte az emberek és a vállalkozások érdekeit és a háztartásokban hagyta a pénzt, azaz rendeleti úton gátat szabott a fenti törekvéseknek.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az épülő uszoda melletti, szintén állami területen kétpályás jégcsarnok épülhet meg, amelyhez 600 millió forint biztosításáról döntött a kormány. Ezáltal nem csak az 1920-as években Gödöllőn már fellelhető, a város vezetése szerint mégis hagyomány nélkülinek titulált sportág kaphat otthont, hanem a korcsolya sportot szeretők is élhetnek szenvedélyüknek. Eddig télen sem volt erre lehetőség Gödöllőn, most ez egész évben adva lesz.

December

A Shenzhen Kedali Industry kínai vállalat lítiumion-akkumulátor-alkatrészeket gyártó beruházást hoz Gödöllőre 14,1 milliárd forint értékben, háromszázharminc új munkahelyet teremtve. Ehhez a kormány 1 milliárd 275 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.

Shenzhen Kedali Industry beruházás bejelentése

Miniszterelnöki határozat született arról, hogy a központi költségvetés 3,3 milliárd forinttal segíti a Gödöllői Premontrei Apátság hitéleti és köznevelési célú beruházásait. A kabinet arról is döntött, hogy összesen nyolc református köznevelési intézményt és hitéleti célú fejlesztést támogat az országban, köztük a Gödöllői Református Líceumot is 3 milliárd mértékben az épületegyüttes fejlesztésére és bővítésére, valamint új parókia építésére.

Csatlakozva mintegy három tucat városokhoz, Gémesi György is úgy döntött, hogy sötétbe borítja a belvárost a szenteste előtti napon. A város első embere ezzel is csatlakozott az egyelőre nem tudni, hogy mitől és kitől, magukat szabad városoknak aposztrofált mozgalomhoz. Gémesi azért gondolta, hogy szabad a karácsonyi díszkivilágítást lekapcsolni, mert így tiltakozott az iparűzési adó mértékének felére történő csökkentése ellen.

A cikk első része ide kattintva olvasható.