RECEPT: Borsikafüves egészben sült tarja

Egyedi ételajánlat Erdősi Norberttől, a Kemencés vendéglő séfjétől

Tarját sózzuk, átkenjük enyhén fokhagymás mustárral, megszórjuk friss borsikafűvel, borsot őrlünk rá, hogy befedje, majd egy éjszakán át pihentetjük a hűtőben lefedve. Disznózsírral kikent tepsibe helyezzük, majd mellé vöröshagymát, fokhagymát, almát darabolunk, felöntjük 3 dl forrásvízzel. 160C°-ra előmelegített sütőbe helyezzük 3-4 órára (húsvillával óránként ellenőrizzük állagát és a körülötte lévő folyadék mennyiségét, amelyet utántöltünk, ha igényli. Miután a hús megpuhult, levét leöntjük, elrakjuk szaftunkhoz, a hús köré kakastaréjra vágott füstölt császárszalonnát helyezünk. 220 C°-ra felmelegített sütőben ropogós kérget sütünk rá.

Borsikafüves egészben sült tarja

Egri bikavéres pecsenyeszaft

Vöröshagymát disznózsíron lepirítjuk, hozzápároljuk a kockázott gyökérzöldségeket, majd paradicsompüré hozzáadásával sötét vörösre átpirítjuk. Felöntjük száraz vörösborunkkal, hozzáadjuk a húsból leszűrt folyadékot majd összeforraljuk. Turmixgéppel kicsit összetörjük, majd átpaszírozzuk. Kukoricakeményítővel selymesre bekötjük, sóval, borssal ízesítjük.

Háromsajtos rizslepény

Rizst megfőzzük pörgősre, hozzáadjuk a reszelt sajtokat és a snidlinget, majd annyi kikevert tojást, hogy enyhén folyós legyen az állaga. Ezután annyi lisztet adjunk hozzá, hogy vizes kézzel golyókat tudjunk formázni belőle, majd sóval, fehérborssal, enyhén szerecsendióval fűszerezünk. Meglapítgatott golyócskáinkat bő vaj-olaj keverékes serpenyőben mind a két oldalát aranybarnára-ropogósra sütjük.

Tarja: 1 egész sertéstarja, 30 dkg füstölt császárszalonna, 1 ek mustár, 4 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 alma, friss borsikafű, egész bors, só, forrásvíz. Szaft: 1 fej vöröshagyma, gyökérzöldségek (fél szál petrezselyemgyökér, fél szál sárgarépa, fél fej zeller), 3 ek paradicsompüré, 1 dl Egri bikavér, disznózsír, kukoricakeményítő, só, bors. Lepény: 35dkg nyers jázmin rizs, 4 db tojás, 30 dkg sajt (mozzarella, trappista, eidami) 1 ek liszt, vaj, olaj, snidling, só, fehérbors, szerecsendió.

Jó étvágyat kívánunk!

Ha csak megkóstolná ezt a finomságot, de a főzéshez nincs kedve, vagy lehetősége, a Kemencés étteremből megrendelheti ezt az ételkülönlegességet! Tel.: +36-70/247-14-56
www.godolloikemences.hu

Legújabb cikkek a Gasztro kategóriából

Szent Márton napja

Márton Pannóniában született 316-ban vagy 317-ben, ám nem élt sokáig hazánkban. Pogány szülők gyermekeként megtért, katonaként…