Az Európai Unió intézményei – Az Európai Tanács

Ha érdeklődik a politika és a nemzetközi színtéren történő események iránt akkor szinte minden nap találkozhat olyan hírekkel amelyek egy adott uniós intézmény döntéseiről számolnak be. Már az interneten céltalanul böngészve is ki vagyunk téve ezen információáradatnak, ezért nem árt ha tisztában vagyunk a következő fogalmakkal, mint például Európai Parlament, Európai tanács, Brüsszel, Európai Központi Bank, Strasbourg... stb.

Elsőre komplikáltnak tűnhet, ám ha egy kis időt rászánunk, hogy megértsük a rendszert felépítő komponensek lényegi funkcióját akkor kis erőfeszítés árán sokkal könyebben emészthetővé válnak az Európai Unióval kapcsolatos hírek.
Ennek a most induló cikksorozatnak célja, hogy rövid, közérthető formában mutassa be az EU intézményeit, azoknak működését és történelmét.

Európai Tanács (European Council)

Rövid történelme:Az Európai Tanács 1974-ben jött létre és eredetileg az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfői közötti tárgyalások informális fóruma volt. Hamarosan azonban jelentősebb szerepre tett szert és az EU céljainak és prioritásainak meghatározásáért felelős szervvé vált.

Az 1992-es Maastrichti Szerződés hivatalos jogállást és szerepet ruházott az Európai Tanácsra, nevezetesen azt, hogy lendületet adjon az EU-nak és meghatározza annak általános politikai irányvonalait. 2009-ben a Lisszaboni Szerződés által bevezetett változások következtében az Európai Tanács a 7 uniós intézmény egyike lett.

Az Európai Tanács nem keverendő össze az Európai Unió Tanácsával, sem az Európa Tanáccsal. Ugyan nevek tekintetében szinte egyformák, a feladatkörük teljesen különbözik.
Az Európai Tanács 6 hónaponként legalább kétszer ülésezik. Tagjai, az uniós országok állam-, illetve kormányfőiMagyarország esetében Orbán Viktor. Az Európai Tanács elnöke és az Európai Bizottság elnöke is részese az intézménynek.
Az Európai Tanács elnökét az Európai Tanács választja meg minősített többséggel. Az elnök hivatali ideje két és fél évre szól, és egyszer megújítható. A szokásos gyakorlat szerint a választási folyamat koordinálása a soros elnökség feladata. Ezért a soros elnökséget betöltő ország állam-, illetve kormányfője vezeti az Európai Tanács ülését akkor, amikor a tagállamok döntenek az elnök személyéről.
A jelenlegi elnök: Charles Michel, volt belga miniszterelnök. Legfőbb feladata az Európai Tanács ülésének előkészítése és vezetése. Az ülések helyszíne Brüsszel.

Ahogy az már elhangzott, az Európai Tanács fő feladatai: 
Az országok első embereinek alkalma nyílik, hogy meghatározzák az EU legfontosabb feladatait az elkövetkezendő időszakra és egyúttal erre próbálnak olyan stratégiát kidolgozni, mely szem előtt tartja a tagállamok érdekeit.
Ez a szerv felelős egyúttal a közös kül- és biztonságpolitika kidolgozásáért, továbbá fontos uniós tisztségek betöltésére nevezhetnek ki embereket.
Az ülések témája rendkívül változatos. 2008 környékén a pénzügyi válságból való kilábalás, míg manapság a migráció, Brexit, COVID-19 elleni védekezés vagy éppen a pár napja elfogadott 2021-2027 keretköltségvetés és a koronavírus járvány által sújtott gazdaságok helyreállítását célzó pénzügyi csomag.
A december 10-11. között lezajló “EU csúcs” után Charles Michel így nyilatkozott Európa jelen helyzetéről: 

“Sikerült, Európa egysége, Európa erős. Ez az egység sorsfordító az unió történelmében, és elindít minket a jövőbe vezető úton is.”