3 milliárd a Gödöllői Református Egyházközségnek

Mint azt már sokan tudhatják december 2-án jelent meg a kormányhatározat a Magyar Közlönyben, mely szerint a Gödöllői Református Egyházközség megközelítőleg 3 milliárd 80 millió forint állami támogatásra jogosult. A fejlesztés részleteiről Bajusz Árpádnét, az intézmény igazgatónőjét kérdeztük.

Hogyan tett szert az iskola a támogatásra?

“A kérelmünk már jó néhány éve napirenden van. Próbálkoztunk az egyházi főhatóságoknál, egyházügyi államtitkárságon szerezni egy olyan nagyobb szabású összeget, amivel végre a Líceumot a méltó körülmények közé tudnánk emelni. Amióta létezik a Líceum, 1992-óta mindig saját forrásból illetve alapítványi támogatásból tudtunk bővítéseket végrehajtani, de ez hát így népiesen szólva toldozás-foldozás volt.
Körülbelül 2 éve volt az hogy levélben kértük a támogatást. Elsősorban arra, hogy legyen egy tornatermünk, továbbá szerettünk volna egy ebédlőt is. Ahogy ez a két gondolat felvetődött gyűrűzött ez tovább, hogy egy nagyobb komplexumot hozzunk létre, egy olyat, amiben végre elfér az iskola, egy modern épületet. Most amikor elnyertük ezt a számunkra is megfoghatatlanul hatalmas összeget, ez meg is fog tudni valósulni.”

Milyen nagyobb bővítésekkel büszkélkedhet az iskola az elmúlt évekből?

“Hála Istennek voltak. Iskolánkat mindig is jellemzte , hogy nagyon takarékosan tudunk élni. Ezért a megspórolt pénzből, illetve a szülői támogatásokból tudott egy kicsit területileg előre lépni az iskolánk. Először azt az épületszárnyat építettük fel, ahol most a könyvtár található. Ott egy teljesen üres telek volt. Azután épült a tornaterem és utána pedig a gyülekezeti terem fölött a kollégiumunk, bár ott csak átalakításokat kellett csinálni. Legutolsóként pedig a lábasház, ahol tantermek és a kémia terem kapott helyet.”

Miért van szükség ekkora mértékű beruházásra?

“Közben egy négyosztályos képzéssel is bővültünk. Ezért szükségünk volt 4 új osztályteremre, illetve kisebb tantermekre. Most jelenleg az iskola minden szegletében tartunk órákat, a pincétől a padlásig bezárólag, sőt a gyülekezet termeit is igénybe kell vennünk.”

Mikor kezdődhet el a fejlesztés?

“Még várjuk a támogatói szerződést, abban nyilván lesznek kritériumok. Annyit tudunk most egyelőre, hogy miután ez állami támogatás, ezért kötelező közbeszerzést kiírni. Az is jó hosszú idő akár 4-5 hónapot is igénybe vehet, illetve maga a tervezés, az is legalább fél év. A legbarátibb számítások szerint a 2022 elején indulhat el maga a tényleges építkezés.”

Hogyan képzeli el az iskola az új szárnyat?

“Tavaly augusztusban már elhívtuk a két tervezőt, akik bemutatták, hogy mennyire gyönyörű épületet terveznek. Ez egy három szintes épület lenne. Az alsó szinten lenne az ebédlő, a konyha és a kiszolgáló terek. Az első szinten lenne egy nagyon szép könyvtár és tantermek. A második szinten pedig csoportszobák és szaktantermek.”

Korábbi, gödöllői gimnáziumokat bemutató cikksorozatunkban már ismertettük, hogy milyen országos szinten kiemelkedő intézmények működnek városunkban. Az ilyen támogatások azt segítik elő, hogy a tanári kar mögött olyan infrastrukturális háttér álljon, mely segíti az oktatók munkáját és a diákok tanulmányi előmenetelét.

Szeretnénk köszönetet mondani Bajusz Árpádnénak, hogy rendelkezésünkre állt és a Líceum DÖK csapatának az interjú lebonyolításáért.