Kedvenceink féregtelenítése

A kutyák és macskák férgessége állattartók számára ismert jelenség. Szinte egyszerű, rutin dolognak számít ennek megelőzése és szükség szerinti kezelése, de nem lehet elég hangsúlyt fektetni a fontosságára és jelentőségére.

Már csak azért is fontos, mert zoonózisról van szó. Ez azt jelenti, hogy állatról emberre is átterjedhet, ezért közegészségügyi jelentősége nem elhanyagolható. Az ostorféreg lárvái a bőrön átjutva, majd annak alsó rétegében megtelepedve erős viszketéssel és gyulladással járó megbetegedést okoznak. A peték a szájon át kerülhetnek be az emberi szervezetbe, és a bélfalon átjutva tovább vándorolnak a szervezetben. Először a szívbe és a májba kerülnek, majd a központi idegrendszert is károsíthatják, akár kómát is okozhatnak. Speciális változata a megbetegedésnek, amikor a Toxocara canis lárvája a szemüregbe kerülve szélsőséges esetben akár vakságot is okozhat. Ezeknek a fertőzéseknek különösen a kisgyermekek vannak kitéve, méghozzá a játszótéri homokozókban, ahol kutya- (vagy macska-)széklettel érintkezhetnek. De ugyanolyan fontos az állatok simogatása utáni kézmosás, hiszen a fertőződés lehetősége adott.

Miért kell komolyan venni
a parazitákat?

A férgesség nagyon sokszor tünetmentes. Az állatok látszólagos jó kondíciója ellenére azonban a kórokozók komoly problémákat okozhatnak, és kedvencünk veszélyes féregpetéket is üríthet. Ez a legfőbb ok, amiért az állatorvosok a rendszeres megelőzést javasolják.

Férgességre gyanakodhatunk, amennyiben:

  • az állatnál hasmenést tapasztalunk, a széklet adott esetben véres,
  • hányást észlelünk, amelyben néha a férgek is láthatóak, 
  • kedvencünknél súlyvesztést észlelünk,
  • száraz, fénytelen az állat szőrzete,
  • az állat általános állapota rossz.

A kutyáknál és a macskáknál legjellemzőbben az orsóférgek, a galandférgek, az ostorférgek és a horgasfejű férgek fordulnak elő.

A féregtelenítésről könnyű megfeledkezni. Ennek egyik oka az lehet, hogy a férgek a kutya vagy a macska testében élősködnek, vagyis szemmel nem láthatók. A kifejlett kutyákat, macskákat háromhavonta, a férgek szaporodási ciklusához igazodva érdemes kezelni. A kölyökkutyákat és macskákat négy- és tizenkét hetes kor között akár kéthetente is féregteleníteni kell, mivel éretlen immunrendszerük miatt egyetlen dózis nem elegendő, hogy felszámolja az anyától kapott parazitákat (az anyatejen keresztül vagy az ellést követően a környezetből is elkaphatják a fertőzést). Galandférgesség esetén óvjuk a kutyánkat a bolhákkal, mint köztigazdákkal való érintkezéstől, de sok esetben a nyers hús adása is problémát okozhat. A gyógyszeres terápia mellett fontos további lépéseket is tenni annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a környezet fertőzöttségét, mivel a féregpete sok éven át életben maradhat. Távolítsuk el a bélsarat mindenhonnan, ahol gyermekek gyakran megfordulnak, hogy csökkentsük a féregfertőzés kockázatát.

Kereskedelmi forgalomban széles spektrumú féreghajtók kaphatók, amelyek kombinált hatóanyagot tartalmaznak, ezért az összes felsorolt féregtípusra kellő biztonsággal használhatóak. Létezik tabletta, paszta, sőt, ha nehézségbe ütközik a gyógyszer beadása, spot-on készítmény is. A tabletta beadása kutyáknál általában egyszerűbb, hiszen májkrémbe, esetleg felvágottba „csomagolva” kedvencünk mit sem sejtve könnyen beveszi a tablettát. Macskáknál könnyebb a féregtelenítés pasztával, de ha annak alkalmazása is nehézségekbe ütközik, akkor kérjük állatorvosunk segítségét, aki akár tablettabelövő fecskendővel gyorsabban és sérülésmentesen elvégzi a feladatot. A készítmények alkalmazásáról mindig egyeztessünk állatorvosunkkal, aki segít a legmegfelelőbb készítmény kiválasztásában!

MJ