Telefonos lelkigondozói szolgálat indul a Gödöllői Református Egyházközségben

Balogh Tamás Péter lelkipásztorral beszélgettünk

BM: Gratulálok a kezdeményezéshez, úgy gondolom, hogy nagy szükség van a lelki támogatásra ezekben a hónapokban, még nagyobb, mint korábban.

Kérem, hogy mesélje el nekem, miért szervezték meg a telefonos lelkipásztori szolgálatot?

BTP: A járványhelyzet miatt a gyülekezeti szolgálatok és programok főleg on-line felületeken történnek, így érhetőek el az istentiszteletek, házicsoportok, bibliakörök otthonról. Azonban az a tapasztalat, hogy vannak olyanok, akik nem tudnak, vagy nem akarnak on-line csoportokon részt venni. Ezért szeptembertől több csoport kezdett el szabadtéri alkalmakat tartani a szabályokhoz igazodva. (Főleg kismamák, fiatalok, home office-ban dolgozók). 

Viszont vannak olyanok is a gyülekezetben és a városban akik nem használnak számítógépet, ugyanakkor nem mernek kimozdulni otthonról egészségi állapotuk miatt, és így kimaradnak a közösségi életből, csak telefonon tudnak beszélni ismerőseikkel. A sok bizonytalanság, elszigeteltség még hozzáadódik ehhez. Ezeknek az embereknek lehet segítség, ha telefonon tudnak kapcsolatot tartani, erőt meríteni, segítséget kérni. 

BM: Mikor és milyen elérhetőségen lehet keresni a lelkigondozói szolgálatot? 

BTP: A lelkigondozók 2020. december 7-től a 06 28 410 191 számon érhetőek el a következő  időpontokban: hétfőn 16-17 óra, kedden 9-10 óra, csütörtökön 17-18 óra és pénteken 8.30-10.30 között.

Ezekben az időpontokban képzett önkéntesek vagy lelkipásztorok tartanak telefonügyeletet, akiket bizalommal lehet hívni minden olyan ügyben, amiben jól esik, ha meghallgatják az embert, figyelmesen, együttérzően. 

BM: Milyen képzettséggel rendelkeznek az önkéntesek és lelkipásztorok?

A  szolgálatban részt vevő önkénteseink kaptak egy féléves lelkigondozói képzést, vagy egy kétéves posztgraduális képzést a SOTE Mentál Higiénés Intézetben, vagy a lelkipásztori képzésben. A SOTE-n pedig átfogóbb képzést (pszichológia, pszichopatológia, lelkigondozás, addikciók, krízisintervenció, gyászfeldolgozás stb.)  

Sok sikert kíván és megköszöni az áldozatos munkájukat a GDL szerkesztősége és a Szövetségben a Gödöllőiekért Egyesület minden tagja!