Ősz a kertben

Milyen teendőink vannak ebben az évszakban? A kertünk gondozása egész éves feladat, minden évszaknak megvannak a maga tennivalói. Biztosak lehetünk benne, hogy ha ősszel elvégezzük teendőinket, azt a kert a következő évben meghálálja.

Az ősz a lágyszárú évelőink ápolásának időszaka. Azokon a fajtákon, amelyek elvirágoztak, esetleg elszáradtak, végezzük el a visszavágást. Ennek az átmeneti évszaknak az időjárása kedvez a tőosztással szaporítható növények begyökeresedésének, így szétültetésükre is sort keríthetünk, ezzel növelhetjük, variálhatjuk a színfoltokat az ágyásokban. Fontos, hogy az ősszel virágzó növényeket ilyenkor ne háborgassuk. Kedvenc díszfüveinket kössük össze, legalább két helyen, ne túl szorosan, hogy a téli csapadék ne tehessen bennük kárt.

Balkonládáinkat is színesíthetjük évelőkkel vagy örökzöldekkel. A szokásos erikákon (hanga), callunákon (csarab) és krizantémokon kívül változatossá tehetjük olyan növényekkel, mint például a Heucherak (tűzeső) vagy a Sedumok (varjúháj) variánsai. Ha már előre gondolkozunk, és tavaszig nem szeretnénk változtatni, célszerű törpe vagy lassan növekvő, a későbbiekben kiültethető örökzöldeket választani. Ebből is használjuk ki a színek és a formák adta lehetőségeket, válasszunk a zöld mellé sárgás, narancsos árnyalatú tűlevelűeket.

Fontos gondoskodnunk a növények fagy elleni védelméről. Fordítsunk különös figyelmet a frissen telepített és fagyérzékeny növényeinkre. Erre a célra jó hőszigetelő, nagy levegőtartalmú, porózus anyagot válasszunk, amellyel azt szeretnénk elérni, hogy visszatartsa a felszín által kibocsátott hősugárzást. Használhatunk erre a célra lombtakarót vagy fenyőkérget is. Az összegyűjtött levelek használata praktikus és pénztárcabarát ebben az évszakban, hiszen a fenyőkéreg télen sokat veszíthet színéből. Halmozzuk fel vastagon, gereblyézzük össze meglévő mulcsunkat érzékeny növényeink töve körül. Tavasszal azonban esztétikusabb és ajánlott, hogy felfrissítsük egy új kéregréteggel a téli hótakaró által leharcolt mulcsot Ezek a munkálatok nem csak a fagyvédelemben lesznek hasznára a kertnek, hiszen a mulcs ezenfelül meggátolja a gyomok kifejlődését, és segíti a talajt a laza szerkezet, a víz és a tápanyagok megőrzésében.

Az összegyűjtött avar alkalmas komposzt készítésére is. A jó komposzt legfontosabb feltételei, hogy egészséges növényanyagot használjunk hozzá, illetve, hogy forgatásával és nedvesen tartásával készítsük elő a növények számára. Ha az év során már készítettünk komposztot, azt most felhasználhatjuk a növények tápanyagutánpótlására.

Ősszel jellemzően az évelő növények, fiatal fák és egyes gyümölcstermők metszését végezzük el. Az őszi metszést igénylő növények esetén a szellős kialakításra törekedjünk. Mindenképp távolítsuk el az elhalt részeket, elszáradt virágokat, magszárakat, a konkurens ágakat, amelyek kéregsérülést tehetnek egymásban. Semmiképp se bolygassuk azokat a növényeket, amelyek tél végén, kora tavasszal virágoznak, amelyek előző év nyarán fejlesztik virágrügyeiket, mint például a kikeleti bangita, aranyvessző, orgona, gyöngyvessző vagy gyöngyvirágcserje. Ha ezeken most végzünk metszést, jelentősen kevesebb virágban gyönyörködhetünk jövőre.

A tavaszi virágpompáért beszerezhetjük kedvenc hagymás növényeinket. Ezek ültetésérére egészen a fagyokig sort keríthetünk. Biztosítsuk számukra a laza talajt, akár kis homok vagy komposzt hozzáadásával, hiszen a túl nedves közeg a hagymák berohadásához vezethet.
Vegyük figyelembe, hogy fajtánként eltérő lehet a javasolt ültetési mélység. Általánosságban véve a hagyma méretének két-, háromszorosa a megfelelő. Törekedjünk arra, hogy a hagyma csúccsal felfelé kerüljön a földbe.

Ha minden munkálaton átestünk, a balkonládák színkavalkádja mellé szereztünk már dísztököt is az ajtóhoz, van meleg tea a kezünkben, dőljünk hátra, és képzeljük el, hogy mennyire hálás lesz a kertünk tavasszal!

Egyházi Luca | Specialmix Kft.