Karácsonyi ajándék? Válaszd a gödöllőit!

A napokban megkezdődött a karácsonyi ajándékok kiválasztásának és megvásárlásának időszaka. Készülnek a listák, mi is kerüljön a fa alá, és az ünnepi asztalra. Az utóbbi években hatalmas kihívássá nőtte ki magát ez az időszak, hiszen egyre inkább belevonódunk egy versenyfutásba, hogy még szebbet, még jobbat, még eredetibbet, még különlegesebbet vegyünk. Sokszor nem is látjuk, hogy amit szeretnénk - szép, jó, eredeti és különleges - itt van tőlünk egy karnyújtásnyira.

Utóbbi években – örvendetes módon – egyre nagyobb kereslet mutatkozik a helyi termékek iránt. Ez a helyi termék lehet friss házi kenyér a városban nyílt új pékségből, friss tojás a helyi termelőtől, méz a környéken termelő méhészétől, kézműves termék, ételkülönlegesség, használati tárgy, népi motívumokkal ékesített dísztárgy, és még számos árucikk. A lényeg, hogy ezek a termékek nem tömegáruk, hanem olyan helyi specialitások, amelyek hozzáadott értékét a helyi alapanyag és/vagy a helyi munkaerő adja. Az itt megtalálható áruk túlnyomó többsége agrártermék, illetve egyéb kisipari termékek.

Helyi termékeknek előállításukat követően nem kerülnek be a kereskedői láncba, értékesítésük a gyártás helyén, közvetlenül a termelőtől vagy az ezen termékek népszerűsítésére, és a termelői csoportok összefogására létrehozott helyi piacokon, vagy boltokban történik. Nem utaztatják sem a világ, sem Európa, de még az ország egyik végéből a másikba sem, legtöbbször a termelés helyétől számított 40-50 km-en belül értékesítenek. 

Valljuk be, amikor vásárolni megyünk, büszkén számolunk be róla, ha valami helyit vásároltunk. Mindig is trendi volt neves helyi termelőktől vásárolni, és az ajándék értékét növelte is, ha tudtuk, hogy az általunk is ismert helyi művész, termelő, kézműves kezéből került ki a portéka.

Gödöllőn vásárlóként kiváltságos helyzetben vagyunk, hiszen számos kézműves és művész kínálja termékeit vagy hagyományos üzlethelyiséggel rendelkező boltokban, vagy az online téren. Össze tudjuk készíteni karácsonyi ajándékcsomagjainkat helyben készült kézzel festett porcelánokkal, ékszerekkel, textil tárgyakkal, vesszőfonott portékákkal, környezet és egészségtudatos szempontokat szem előtt tartó illatos szappanokkal és kozmetikumokkal. 

A helyi élelmiszer termelők jelen vannak a piacon, vannak online térben működő termelői/vásárlói közösségek, termelői kosarak személyes átadással. Ökológiai termesztéssel foglalkozó termelőktől is tudunk már adott napokra és átadópontokra termékeket rendelni, és nagy örömünkre a hagyományos piac mellett termelői piac is működik Gödöllőn.

De lépjünk tovább a helyi kérdésben, és gondoljunk bele, hogy mennyi előnnyel jár, ha helyi szolgáltatók kínálatát választjuk. A személytelen polcok helyett a helyi könyvesboltos meséli el legutóbbi könyv élményeit, és bármikor tud ajánlani egy jó olvasmányt, ha tanácstalanul állunk az ajándékvásárlás küszöbén. A városi háztartási boltokban csak elregéljük mit is szoktunk leginkább főzni, mekkora a konyhánk és a tároló kapacitásunk, és már kerülnek elénk a praktikusabbnál praktikusabb készletek. 

Habár most nem adatik meg, hogy színházba, moziba, étterembe menjünk, de remélhetőleg nem leszünk sokáig elzárva a nézőtértől. Miért is ne vásárolhatnánk ajándékutalványt moziba, színházi előadásra? Kiskamaszoknak kimondottan jó meglepetés a mozijegy kupon, akár olyan árban, hogy az általa választott barátját is meghívhatja J. Miért ne lehetne egy fiatal párnak jó ajándék egy kétszemélyes vacsora utalvány egy kitűnő helyi étterembe? Szilveszteri fogadalmak nagy segítője lehet a helyi konditerem bérlet, vagy edzés előfizetés. 

A címben szereplő „Válaszd a gödöllőit” szlogen ismerős lehet az olvasóknak, hiszen az egyik közösségi oldalon egy aktív csoport ez alatt a cím alatt gyűjti össze a helyi termelőket és szolgáltatókat ajánlások, vagy saját hirdetés alapján. A megjelenés elsődleges kikötése, hogy a hirdető gödöllői legyen.

Miért ne hagynánk ajándékokra és mindennapjainkra szánt pénzünket a városban. Hiszen gondoljunk bele: a kereslet és kínálat egymást oda-vissza generálják. A helyi termelők és szolgáltatók csak akkor tudnak biztonságosan igényes és színvonalas szolgáltatást nyújtani, ha részünkről vásárlóktól is felmerül az igény, és tudatosan, aktívan keressük őket.

Ez a cikk csak gondolatébresztő, és arra buzdít, hogy nyitogassunk be a helyi boltokba. Lehet, hogy a karácsonyi ajándékainkat több üzletből fogjuk összeválogatni, de higgyék el, ennek is megvan a maga varázsa.