/

Unokáink sem fogják látni? A Léda-villa

Léda-villa, azaz Ady Endre szerelmének, Brüll Adélnak gödöllői lakhelye. Talán egy lenne a gödöllői villák közül, ha nem az ismert költő hírhedt életű kedvesének otthonaként vált volna híressé.

A villa

A Brüll házaspár készen vette a villát, a telken már 1889-ben is állt ház. Az 1446 négyszögöl nagyságú telken lévő kétszintes, manzárdtetős, kastélyihletésű ház eklektikus stílusban épült, és a 20. század elejének építési szokásait tükrözte. Egy kisebb átalakítást Diósyék eszközöltek rajta. 1929 táján készült fotók alapján már félig-meddig beépítették a hátsó teraszt, a bábos korlát fölé fehérre festett, fából készült, íves apácarács került, amely mögött függönyt feszítettek ki az odatűző nap ellen. A porcelánkályhákkal fűtött házhoz hatalmas őspark tartozott, amely a Lovarda utcától az Erzsébet királyné útig (ma Ady Endre sétány) húzódott. Szépen ápolt növényzete volt a parknak, a főbejárat előtt szökőkút is állt. A kert egy részén állt a szoba-konyhás házmesterlakás. A nagy házban a földszinten öt szoba helyezkedett el, az emeleten pedig öt kisebb szoba, amelyeket gardrób, budoár, fürdő és molykamra egészített ki.

A hallból az emeletre vezető szép, faragott, széles tölgyfa-lépcső még ma is megtalálható a házban. Az épülethez zárt és üvegezett folyosóval csatlakozott konyha, kamra, mosókonyha, garázs. A garázs fölött külön lakása volt a sofőrnek.

Ma már csak részleteiben lelhetők fel benne az eredeti szépségét kölcsönző részek. Ilyen a főhomlokzati ablakok fölötti stukkódíszítés vagy a hátsó bejárati ajtó. A villát és berendezését külön tudták értékesíteni. Dr. Szanathy Júlia helyi fogorvos vásárolta meg a szalongarnitúrát, mely 2001-ben a Gödöllői Városi Múzeumba került. A 10 darabból álló bútoregyüttes a 19. század közepéről származik, fenyőfa alapon topolyagyökér- és cseresznyefa borítással készült. A Párizsból hazahozatott tálalószekrényt állítólag az erdélyi Wenckheim báróéktól vásárolta Brüll Adél, amely egy nagy dobogón volt elhelyezve. Adél feltételezhetően ezzel is ki akarta emelni ezt a különleges darabot.  

Az ősparkot felparcellázták, közepén utcát nyitottak, így ma a Batsányi és Hajnóczy utca sarkán található az épület.

  • 1923. júl. 15.: A Diósy házaspár megveszi a villát.
  • 1934: Brüll Adél halálakor Diósy Ödön élő édesanyja, özvegy Diósy Ferencné Kaufmann Anna örökli meg.
  • 1936: Az unokahúg, dr. Adonyi Béláné Diósy Klára lesz az örökös.
  • 1937. máj. 19.: a villát a turai malomtulajdonosok, Praznovszky Géza mérnök és felesége, Zachár Ilona vásárolják meg.
  • 1944: A háború alatt az elmenekült tulajdonosok távollétében a szovjet katonaság postahivatala költözik be.
  • 1946. január: A Praznovszky család visszatér.
  • 1950: Államosítás után az emeletre két családot költöztetnek.
  • 1952: A Praznovszky családot kitelepítik, a villát elfoglalja a Katonai Kiegészítő Parancsnokság.
  • 1960: A villát tanácsi bérlakásként kiutalják hat családnak.

Léda Gödöllőn

A kétes üzleteiről ismert Diósy Ödönt munkája Berlinhez kötötte, feleségével együtt ott élt egészen 1925-ig. Időközben azonban 1923. július 15-én Gödöllőn, az Erzsébet királyné út 14. szám alatt házat vásárolt, s Adél haláláig, 1934-ig ez volt az állandó lakóhelyük.

Brüll Adél nem akart Gödöllőre költözni. Soha nem heverte ki Adyt, így Gödöllő menedék volt számára. Adél Gödöllőre kerülésekor rossz hírű nőnek számított. Elterjedt az a pletyka, hogy megkapta Ady nemi betegségét, ezért az emberek nem szívesen érintkeztek vele. Adél sem kereste a kapcsolatot a gödöllőiekkel, kivéve a községi orvossal, dr. Berente Istvánnal, aki a depresszióját kezelte. Léda emellett azonban egy csúnya bőrbetegségben szenvedett, abban is hunyt el. 

A boldogtalan Adél állatokkal vette körül magát. Kilenc német juhászkutyája mindegyike külön boxban lakott, és külön főztek nekik. Állítólag hálószobája előtt minden éjszaka más kutya őrködött, és kedvenc kutyáját még az ágyába is beengedte. Az egyik gödöllői bejárónő elmondása szerint a kedvenc kutya temetésén az egész személyzetnek jelen kellett lennie, és a park legszebb részén perzsaszőnyegbe göngyölve hantolták el. Galambjait, tyúkjait a nevükön szólította. Adél lakása mindig tele volt virággal, és hatalmas leanderek díszítették a ház bejáratát, kedvence az orchidea volt. Lédának a Fiumei úti temetőben, Ady közelében lévő sírjára a gödöllői kertből származó orgonabokrot ültetett húga, Berta. 

Héja-nász az avaron

Útra kelünk. Megyünk az Őszbe,
Vijjogva, sírva, kergetőzve,
Két lankadt szárnyú héja-madár.

Új rablói vannak a Nyárnak,
Csattognak az új héja-szárnyak,
Dúlnak a csókos ütközetek.

Szállunk a Nyárból, űzve szállunk,
Valahol az Őszben megállunk,
Fölborzolt tollal, szerelmesen.

Ez az utolsó nászunk nékünk:
Egymás husába beletépünk
S lehullunk az őszi avaron.

Ady Endre