Influenza szezon a COVID-19 járvány idején

A COVID-19 vírus járványügyi helyzetének romlása idején fontos beszélni a szezonális légúti influenzás megbetegedések és a jelenlegi járvány kapcsolatáról. A két kórokozó más víruscsalád tagja, tüneteik azonban jelentősen átfednek, ami több szempontból is hátrányos.

Egyrészt a két fertőzés egyidejű lezajlása megnövelheti a súlyos következmények valószínűségét, másrészt pedig a tünetek megjelenésekor az orvos számára a vírusvizsgálat eredményének megérkezéséig szinte lehetetlen elkülöníteni a két betegséget, holott a környezetre vonatkozó járványügyi előírások nagyban különböznek. A tünetek hasonlósága ellenére abban nagy a különbség, hogy kikre veszélyes elsősorban a két betegség.  Míg az influenzavírus leginkább a gyermekek, az idősek és a terhesek esetében válik súlyos megbetegedéssé, addig jelenlegi ismereteink szerint ez a COVID-19 elsősorban az időseket és a krónikus vagy lappangó betegségben szenvedőket veszélyezteti. 

A COVID-19 fertőzésre még nem áll rendelkezésre védőoltás, de az influenzafertőzés ellen, hasonlóan az előző évekhez, most is oltathatunk. A fentiek miatt különösen fontos, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel. Jelenleg ingyenesen elérhető az a három komponensű, influenza elleni vakcina, amely 3 éves életkor felett adható.  Két A és egy B törzs ellen nyújt védelmet. Az idén újdonság, hogy nemcsak a rizikócsoportba tartozó krónikus betegek, hanem mindenki kérheti az oltást háziorvosától. Aki szeretné beadatni, érdemes mielőbb jelentkezni telefonon orvosánál vagy asszisztensénél. Az influenza elleni védőoltások megbízhatóak, biztonságosak, azokat csak a lázas, beteg, illetve az oltásra allergiás embereknek nem szabad beadni.   

Mindkét vírus cseppfertőzéssel, közeli kontaktus és kontaminált felületek révén terjed. Így azok a mára jól ismert légúti higiénés szabályok (maszkviselés, távolságtartás, kézhigiénia), melyek a koronavírus-járvány kapcsán széleskörűen bevezetésre kerültek, mindkét megbetegedés ellen alkalmas járványügyi intézkedések. A déli féltekén, ahol az influenzajárvány május és augusztus között szokott zajlani, az idén – feltehetően a higiéniás rendszabályoknak köszönhetően – az előző évekhez viszonyítva nagyságrendekkel kevesebb influenzás megbetegedést regisztráltak. Ennek ellenére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint is minden eddiginél fontosabb az influenzaoltást beadatni a jelenlegi helyzetben. 

Dr. Páll Gabriella