Mi a különbség az idősek otthona és a nyugdíjasházak között?

Fontos, hogy megkülönböztessük az idősek otthonát a nyugdíjasházaktól. Az idősotthonok Magyarországon a szociális törvény hatálya alá tartoznak. Ezzel szemben a nyugdíjasházakra nem vonatkoznak a szigorú szabályok.

A piaci alapon működő nyugdíjasházakba olyan lakókat várnak, akik nyugdíjaskorúak, jó egészségi állapotnak örvendenek, de szükségük van egy szakirányú intézmény által kínált biztonságra. Ezért alapvetően hatvanhét évesnél idősebb embereket várnak, szemben a szociális ellátórendszerben működő idősotthonokkal, ahová csak olyanok költözhetnek be, akik betöltötték a nyolcvanadik életévüket, vagy az orvos megállapította a középsúlyos demenciát, illetve a napi ápolási igényük meghaladja a négy órát.

Az összesen alig több mint hétszáz – állami, önkormányzati, egyházi, civil fenntartású – nyugdíjasházban és idősek otthonában ötvenkétezer idős ember helyezhető el. Ez a 2,2 millió nyugdíjasnak mindössze 2,4 százalékát jelenti.

Ez mutatja, hogy az idősek túlnyomó többsége nem intézményi ellátásban él – ez még akkor is kijelenthető, ha az idősek otthonaiba és a nyugdíjasházakba a jelenlegi kapacitásnál lényegesen többen igyekeznének (a jelentkezők háromnegyede nem jut be ilyen létesítményekbe). Az idősekkel foglalkozó intézmények spektruma a luxusnyugdíjasházaktól a rossz állapotban lévő – elfekvő jellegű, nagy kapacitású – idősotthonokig terjed. Az intézményi idősellátás elsősorban jövedelmi, gazdasági, gazdaságossági kérdéssé vált.

Érdemes azt is tisztázni, hogy milyen az idősek részaránya a jelenlegi népességben és mekkora lesz tíz, húsz vagy negyven év múlva, vagyis mire kell készülnie a társadalomnak, az államnak, a döntéshozóknak ezekben az ügyekben?

Egy német statisztika szerint a hatvan-nyolcvan év közötti korosztály részaránya a 2010-es 21 százalékról 2060-ra 26 százalékra, a nyolcvan év feletti korosztályoké pedig 5,3-ról 13,2 százalékra nő majd. Reményeink szerint Magyarországon ennél – elsősorban a biztató, de a demográfiai apályt csak lassító családpolitikai intézkedéseknek köszönhetően – valamivel jobb lesz a helyzet, de ugyanez a tendencia várható.

Ráadásul az életkor előrehaladtával a demencia megjelenése, súlyosbodása rohamosan jelentkezik. Az idősek otthonai azonban kevéssé vannak felkészülve a demencia kezelésére. 

(LT)