Milyen telünk lesz idén?

Az ősz előrehaladtával egyre inkább foglalkoztat mindenkit, hogy milyen telünk lesz idén? De vajon mit jósolnak a szakemberek?

Általában nyár és tél előtt foglalkoztatja az embereket leginkább, hogy milyen lesz az időjárás. Tudunk-e síelni vagy nyaralni? Mennyit kell öntözni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel bennünk. Noha az előttünk álló télen a síelés nem jöhet számításba a koronavírus-járvány miatt, mégsem mindegy, milyennek ígérkezik a leghidegebb évszakunk. A különböző modellek előrejelzései némileg eltértek egymástól, de abban, hogy milyen telünk lesz 2020-ban, lényegben egyetértés mutatkozott:

Összességében egyre nagyobb kilengések várhatóak az Északi-sark körüli térség légnyomásában. Ez a gyakorlatra lefordítva azt jelenti, hogy egyre durvább és egyre délebbre hatoló hidegbetörésekre számíthatunk, ugyanakkor időközben szokatlanul enyhe és csendes téli időszakok is várhatók.

Ezzel egyidőben a Föld egymástól távoli területének időjárása közötti kapcsolatokban is változások várhatók. A magyar kutatók azt találták, hogy az arktikus oszcilláció hőmérsékleti távkapcsolatainak erőssége Európa térségében várhatóan csökken a klímaváltozással. Vagyis, nem elég, hogy az arktikus oszcilláció amplitúdója átlagosan növekszik, de – legalábbis itt, Európában – egyre nehezebben lehet az oszcilláció fázisát jellemző index alapján megjósolni, hogy mindez milyen konkrét időjárást jelent, és milyen telünk lesz 2020-ban.

Magyarán, ahogy a meteorológus vicc szerint szokták mondani: majd meglátjuk!