A téli madáretetés

Ősszel, búcsút intve költöző madarainknak magunkban megjegyezzük „Vége a nyárnak!”. Számos madárfaj azonban hazánkban marad és télre betársulnak hozzájuk az északi hideg tájakról érkező költöző társaik.

Hazánk klímája és környezeti adottságai ma még lehetővé teszik, hogy a ház körül gyakran előforduló madarak segítségünk nélkül is átvészeljék a telet, azonban a jól átgondolt téli etetés a környék madarainak biztonságot, nekünk pedig rengeteg élményt nyújthat. 

Az téli madáretetés fő időszaka Magyarországon a novemberi első fagyok beköszöntétől április közepéig tart, de ha új etetőinkhez szeretnénk hozzászoktatni kis vendégeinket, akár már szeptembertől elkezdhetjük a megfelelő eleségek kihordását.

Nagy fakopáncs az etetőn (Fotó: Orbán Zoltán)

„Ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba!”

A madarak gyorsan megszokják a biztonságos etetőket, és ha felfedezik, utána már számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára. Egyes madarak évről-évre akár messziről is visszatérhetnek a stabil etetők közelébe telelni, viszont ekkor már számítanak is a segítségünkre. Ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, és ezt véletlenül éppen a tél leghidegebb időszakában tesszük, a madarak nehéz helyzetbe kerülhetnek. Az etetőre járó kistestű madarak tartalékai sokszor csak arra elegendőek, hogy az előttük álló fagyos éjszakát átvészeljék. Ha másnap nem jutnak táplálékhoz, a következő hideg éjjelen könnyen elpusztulhatnak. Ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy a táplálást nem tudjuk valamilyen okból folytatni, akkor a „leszoktatást” folyamatosan tegyük meg, és lehetőleg ne a legfagyosabb időben tegyük azt. Ekkor madaraink továbbállnak egy következő etetőhöz, vagy táplálék lelő helyhez. 

Mivel etessük téli vendégeinket?

A jó és valóban hasznos téli madáretetők olajos magvakat, állati zsiradékot és közepesen lédús zöld eleséget kínálnak. Ha tehetjük, próbáljunk ivóvizet is nyújtani a madarak számára. A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított (!), magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgó, amelyhez a legtöbb takarmány és állateledel boltban hozzájuthatunk, de akár a piacon, gazdaboltokban is megvásárolhatjuk. A napraforgó közé érdemes apró szemű magvakat, pl. kölest, muhart is keverni, erre a célra tökéletesen megfelel a pinty és a hullámos papagáj magkeverék is.

A natúr, tehát szintén nem sózott, nem pörkölt (!) dió, fekete dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, pisztácia is kiváló téli madáreleség. Ezek az olajos magvak jóval drágábbak a napraforgónál, azonban ha ősszel rászánjuk az időt begyűjtésükre már nem is tart oly mértékben vissza a termények ára. Ha nyitott szemmel járunk Gödöllő parkjaiban, fás területein, számos helyen találkozunk törökmogyoróval, de kérhetünk a szomszédainktól, hobbikertesektől akár héjtörmelékes magot is, a madarak gond nélkül kiválogatják az ehető részeket.

Vonuló barátposzáta itató mellé kihelyezett almából csipeget
(Fotó: Orbán Zoltán)

Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék, mint például a kacsa-, liba- és sertésháj; a sertés zsírszalonna; a faggyú; és a főzéssel sótlanított (!) étkezési szalonna. Kiváló eleség a már széles körben árusított cinkegolyó, amelyet szintén bármely állateledel vagy gazdaboltban beszerezhetünk.

Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett gyümölcsöt, elsősorban almával kínáljunk a madarakat. Az almákat szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira, de néhány szemet a talajra is tehetünk.

Van, aki főtt rizst, főtt tésztát, levesben főtt zöldséget ad téli eleségként, amelyeket elsősorban a rigók és a rovarevők fogyaszthatnak, azonban legyünk tekintettel arra, hogy ezek az ételek romlékonyak, tehát csak nagyon rövid ideig, legfeljebb egy napig lehetnek az etető helyen. Mivel az ilyesfajta élelmet a madarak alapvetően nem ismerik, előfordulhat, hogy nem is fogyasztják el. Itt érdemes mérlegelni a kockázatot.

Amit soha ne adjunk a madaraknak!

A kenyér, kenyérmorzsa, péksütemény, popcorn, chips etetése életveszélyes lehet a madarak számára, ezért soha ne adjunk ilyen eleséget nekik! Az etetőben hosszú ideig bent álló, el nem fogyasztott kenyérfélék erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatja. 

Hol és hogyan etessünk? 

A madáretetők talaj feletti magassága, a kihelyezés módja és működési elve szerint számos etetőtípust különböztetünk meg. Az etetőre látogató madarak közül több is, például a rigók, a vörösbegy és a magevők jobban szeretnek a talajon táplálkozni, míg mások inkább a talajszint felet vagy kimondottan az ágak között (például a királykák és az őszapók) érzik jól magukat, ezért az etetőkön lehetőleg több szinten is kínáljuk fel az eleségeket. Kínálhatunk etetőtálcában, de készíthetünk dúcetetőt, függő etetőt, ablakpárkány-etetőt. Mindenesetben ügyeljünk arra, hogy a kertünkben lakó kutya, vagy a kijárós macska lehetőleg ne zargassa az etetőt, és ne tegyük ki az etetetett madarakat házi kedvenceink könnyű prédájának. 

A Magyar Madártani Egyesület igen részletes és szemléletes útmutatót készített a téli madáretetéssel, a madáretetők elkészítésével és felhasználásával kapcsolatban. Érdemes ellátogatni honlapjukra szakmai tanácsokért. Bármilyen etetőt használunk is, a lényeg, hogy rendszeresen takarítsuk, tartsuk tisztán és töltsük úja éhes csivitelő kerti vendégeink számára. 

(Forrás: www.mme.hu/teli_madaretetes)