Hús: A sertésszüzet lehártyázzuk, sózzuk, és durvára tört borssal mindenhol megszórjuk. Ezután mustárral és zúzott fokhagymával átkenjük, majd három órát a hűtőben pihentetjük. A baconszalonna csíkokat hosszában kiterítjük, ráhelyezzük a húst, és felgöngyöljük. Az utolsó fedés legyen alul, hogy ne nyíljon szét sütés közben! Zsírral kikent tepsibe helyezzük, majd félfőre vágott hagymával körbe szórjuk, és a forró sütőbe helyezzük. Fedővel 180 fokon 35 percig sütjük, majd fedő nélkül 220 fokon szalmabarnára, ropogósra pirítjuk.
Hús:
2 egész sertésszűz
kb. 15 csík baconszalonna
2 evőkanál disznózsír
1 nagy vöröshagyma
só
tört bors
mustár
fokhagyma
Ragu: A céklát megmossuk, enyhén sós, cukros vízben puhára főzzük. Ha félig kihűlt, meghámozzuk, és karalábévájóval gömböket vágunk ki belőle. A megmaradt főtt cékladarabokat krumplinyomón áttörjük, majd szűrőn passzírozzuk. A pépet lassú tűzön felforraljuk, alaplével felöntjük, míg el nem éri a kellő, tapadós-folyós állagot. Ezután tejszínnel dúsítjuk. Sóval, cukorral, tormával ízesítjük, és ebbe a szószba forgatjuk bele a céklagömbjeinket.
Ragu:
2,5 kg nyers cékla
torma
só
cukor
alaplé
tejszín
Tócsni köret: A burgonyát megpucoljuk, nagylyukú reszelőn átreszeljük, hozzáadunk fél kilónként 1 tojást és egy evőkanálnyi tejfölt, és annyi lisztet, hogy összeálljon. A masszát sóval, borssal, fokhagymával, kevés szerecsendióval fűszerezzük, közepes lángon forró zsíros-olajos serpenyőben aranybarnára sütjük.
Köret:
burgonya
liszt
tojás
tejföl
disznózsír
só
bors
fokhagyma
Jó étvágyat kívánunk!
Ha csak megkóstolná ezt a finomságot, de a főzéshez nincs kedve, vagy lehetősége, a Kemencés étterem kínálatában november 11-ig megtalálja ezt az ételkülönlegességet!