/

Lelki egészség világnapja

Magyarországon 1994 óta komoly figyelmet kap a lelki egészség ügye minden évben október 10-én. A Lelki Egészség Világszövetsége - amely immáron 1948 óta létezik - szeretné preventíven figyelni és elősegíteni az érzelmi és lelki zavarok megelőzését.

A WHO úgy számol, hogy a világon közel 400 millió ember szenved mentális betegségektől, illetve idegi problémáktól. Az jövőben pedig várhatóan még inkább fokozódni fog ez a probléma. Több országban a munkanélküliség, máshol a felgyorsult társadalmi, valamint gazdasági változás az, amik azt mutatják, hogy az emberek nehezen viselik a rájuk nehezedő terheket. Óriási méreteket ölt a depressziósok száma (350 millió!!!), és sajnos minden évben kb. egymillió ember lesz öngyilkos. Nem foglalkozunk a mentális jóléttel, pedig az öngyilkosság egyik legfőbb előszobája a szorongás és reménytelenség, a kilátástalanság érzése. Itthon az emberek mentális egészsége sajnos az EU országok átlaga alatt van.

A járvány sem segíti a megelőzést

Hazánkban számos pszichológus tényként jelenti ki, hogy megnőttek a mentális betegség számok, és a depressziós tünetek is fokozódtak a koronavírus-járvány idején, ami természetesen a járvány miatti bizonytalansággal és az elszigeteltséggel járó feszültséggel magyarázható. Ez a bizonytalanság valószínűleg addig megmarad, amíg a második hullám itt van és nem lesz vakcina a vírus ellen.

Lelki betegséghez, lelki gyógyítás

A vallásosság bizonyosan nem gyógyír a fizikai bajokra. Viszont világszerte sok család erőt és vigaszt merít a Biblia tanításaiból. Például azt olvashatjuk benne, hogy szerető Atyánk mindent megtesz, hogy megvigasztalja azokat, akik megtört szívűek és „szellemükben összetörtek” (Zsoltárok 34:18).

Gutenberg Biblia

Ugyan a Biblia nem orvosi kézikönyv, de hasznos tanácsokat tartalmaz, amik segíthetnek megküzdeni a lehangoltsággal és az ezzel járó körülményekkel. Arról biztosít minket, hogy eljön majd az idő, amikor betegség és fájdalom nélkül élhetünk majd a földön. Így ír erről:

„Akkor a vakok szemei megnyílnak, és a süketek fülei megnyittatnak. Akkor majd szökell a sánta, mint a szarvas, és a néma nyelve boldogan kiált” (Ézsaiás 35:5, 6).