Tudta-e?

... hogy Gödöllő központjában található kis Balázs szobornak és a mindenki által jól ismert József Attila „Altató” c. versének gödöllői vonatkozása is van?

Kis Balázst mindenki jól ismeri, de senki nem tudja, hogy valójában ki is ő. Pedig kis Balázs létező személy volt. Ottó Ferenc, az 1976-ban városunkban elhunyt zeneszerző húga, Ottó Gizella császármetszés utáni trombózissal, majd azt követő tüdő- és mellhártya-gyulladással feküdt több hónapig kórházban. Egy sikertelen szülés után mérhetetlen öröm volt számára kisfia megszületése. Bátyja, Ottó Ferenc számos alkalommal barátait is magával vitte a kórházba, beteg testvére látogatása alkalmával. Egyszer jó barátja, József Attila is elkísérte. „Milyen ritka, szép név ez a Balázs!” – mondta 1935 januárja végén a költő Ottó Gizella betegágya mellett. Ez a látogatás és az újszülött kisfiú, Gellér Balázs adott ihletet József Attilának az Altató megírására. Három nap múlva a költő és Ottó Ferenc együtt vitték el az újdonsült anyának a vers kéziratát. Ottó Ferenc azt is „kierőszakolta”, hogy József Attila ajánlja neki a verset, ő majd megzenésíti, amely végül meg is történt.

Érdekesség, hogy a költő aztán megfeledkezett a versről és csak halála után a Szép Szó 1938-as József Attila-emlékszámában jelent meg először, s lassan Magyarország apraja-nagyja megismerte kis Balázst. Az olvasó számára a versben szereplő Balázs mindig kisfiú marad, de Gellér Balázs felnőtt, férfivá cseperedett. Az ötvenes évek derekán, ha tűzoltó nem is, de katona lett, s híradósként szolgált a Petőfi, majd a Maléter laktanyában. Balázs, aki értelmiségi származása miatt a gimnáziumot is csak estin végezhette, a katonaság idején arról álmodozott, hogy tanulmányait majd a Zeneakadémián folytatja, hiszen kiskora óta rajongott a zongoráért. 1956 decemberében szerelt le, s reményei hamar szertefoszlottak. Balázs először Bécsben, majd Torontóban telepedett le. Kanadában villanyszerelőként dolgozott, majd számviteli főiskolát végzett, és főkönyvelőként kereste a kenyerét. 1996 húsvétján tíz napra hazalátogatott Magyarországra. Körbejárta rokonait, hiszen a súlyos beteg férfi minden rokonától és ismerősétől szeretett volna elbúcsúzni. Két héttel magyarországi látogatása után kanadai otthonában hunyt el. Az Altató eredeti kézirata az Irodalmi Múzeumba került, így kis Balázs halhatatlan lett.

(szerkesztőség)