Őszi hajhullás?

Sokakban aggodalmat kelt az ősszel jelentkező intenzív hajhullás. Megnyugtató hír, hogy az évszakváltással járó hajvesztés egy természetes jelenség, amely az emberek 80 százalékát érinti, mértéke azonban egyénenként eltérő lehet. A szezonális hajhullás nem tarthat egy-másfél hónapnál tovább. Ennél hosszabb időtartamú, nagymértékű hajvesztés orvosi kivizsgálást igényel.

Az őszi hajhullást kiváltó egyik tényező a nyári napsütés eredménye, hiszen a magas UV-sugárzás hajszálakra gyakorolt károsító hatása időben ekkor mutatkozik meg a legszembetűnőbben. Másik lényeges kiváltó ok, hogy a friss zöldség- és gyümölcskínálat október elejére jelentősen szűkül, mindemellett a hideg beköszöntével egyre inkább vágyunk kalóriadús, ugyanakkor alacsony vitamin- és ásványi anyag-tartalmú ételekre. Szervezetünk a csökkenő vvitamin- és ásványi anyag-ellátottságra azonnal reagál, amelynek egyik jele a hajhullás. 

Photo by Nadine Primeau
Unsplash.com

Otthoni ápolással, különböző kúrákkal segíthetjük a normál hajnövekedést és a hajvesztés ciklusának beállítását. A hajhagymáknak az egészséges működéshez vitaminokra, aminosavakra és ásványi anyagokra van szüksége. A hajnövekedést serkentő vitaminok közé tartoznak a B-vitaminok (különösen a B5 vitamin és a folsav) a H-vitamin (biotin), valamint az A-, E- és C-vitaminok. Mivel a hajunk egy elszarusodott fehérjéből, keratinból épül fel, így hajhagymáinkat a fehérjék építőköveivel, aminosavakkal is el kell látni. Egyes ásványi anyagok, mint például a vas, cink, szilícium és a szelén is fontos szerepet játszanak a hajhagymák anyagcsere folyamataiban, így az egészséges hajnövekedésben. A szervezet megfelelő omega-3 zsírsav ellátottsága az egészséges fejbőrt segíti.  

A kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres folyadékbevitel elengedhetetlen egészségünk fenntartásához. Ételeink legyenek minél sokszínűbbek és továbbra is részesítsük előnyben a növényi eredetű élelmiszereket! Az őszi idényben is kapható nyers zöldségek és gyümölcsök (például szőlő, alma, narancs, grapefruit, répa, cékla) fogyasztásával is gondoskodhatunk a hajhagymák számára fontos tápanyagokról. 

Vasat vörös húsok, máj és zöld növények (spenót, brokkoli) tartalmaznak. Jód felel a hajat felépítő sejtekért, megfelelő bevitel érdekében tengeri halak, zöldségek fogyasztása javasolt. A teljes kiőrlésű kenyér, olajos halak, máj, osztriga, tojás, fehérjében gazdag hüvelyesek rendszeres fogyasztása hajunk minőségét erősíti.

A belsőleg szedhető vitaminok, úgynevezett „szépségvitaminok” szedésével is hozzájárulhatunk hajhagymáink erősítéséhez. Ezeknek a komplex vitaminoknak az alap összetevői a biotin, cink-pidolát, B-vitaminok, L-cisztin, amelyeket minimum 2 hónapig javasolt szedni, hogy láthatóvá váljon a hatásuk.

Hajerősítő készítmények, samponok, hajcseppek szintén intenzív segítséget nyújtanak az őszi hajhullás ellen. A hajszeszek különféle gyógynövény kivonatok alkoholos oldatát tartalmazzák, melyek amellett, hogy csökkentik a haj hullását, serkentőleg hatnak az új haj növekedésére.

Az arckezelés mellett a mezoterápia a hajhullás kezelésében is rendkívül elismert technika. A 8-10 alkalomból álló kezeléssorozat lényege az apró tűkkel történő beavatkozás, mely során megfelelő hatóanyag-komplexet juttatnak a probléma helyére. A kezelés során a gyenge hajhagymák is erősödnek és a haj növekedést is serkenti. A haj szerkezete is pozitív változásokon megy keresztül, sőt rugalmasabbá és erősebbé válnak a hajszálak.

A fentiekben leírt tanácsok betartásával az őszi hajhullás időtartamát és mértékét is csökkenthetjük, így ősszel is vitalitást sugárzó hajkoronával ékeskedhetünk.

Tipp:

  • A zöld tea, mint „csodaital” kiválóan serkenti a hajhagymák működését. Havonta átlagosan 1 cm-t nő a hajunk, de ezt akár megduplázhatjuk azzal, ha a fejbőr vérellátását fokozzuk. Ehhez mindennap legalább egy csésze zöld tea fogyasztása javasolt, hajmosáskor pedig a samponba keverjünk a lefőzött zöld teából egy keveset!
  • Hajmosáskor szánjunk időt fejbőrmasszázsra, amit finoman, de alaposan végezzünk el! Egy jó masszázs serkenti a vérkeringést, valamint nélkülözhetetlen tápanyagokhoz és oxigénhez juttatja a hajhagymákat.
  • A legrégebbi csodaszer a ricinusolaj, amit nagyanyáink is használtak a haj gyorsabb növekedésének elérésére érdekében. Minden hajmosás előtt egy evőkanálnyi mennyiséget kenjük a fejbőrbe, úgy mintha hajat festenénk! Jó alaposan bugyoláljuk be, majd fél óra múlva jöhet a hajmosás!

(VZsJ)