Az őszi hajhullást kiváltó egyik tényező a nyári napsütés eredménye, hiszen a magas UV-sugárzás hajszálakra gyakorolt károsító hatása időben ekkor mutatkozik meg a legszembetűnőbben. Másik lényeges kiváltó ok, hogy a friss zöldség- és gyümölcskínálat október elejére jelentősen szűkül, mindemellett a hideg beköszöntével egyre inkább vágyunk kalóriadús, ugyanakkor alacsony vitamin- és ásványi anyag-tartalmú ételekre. Szervezetünk a csökkenő vvitamin- és ásványi anyag-ellátottságra azonnal reagál, amelynek egyik jele a hajhullás.
Otthoni ápolással, különböző kúrákkal segíthetjük a normál hajnövekedést és a hajvesztés ciklusának beállítását. A hajhagymáknak az egészséges működéshez vitaminokra, aminosavakra és ásványi anyagokra van szüksége. A hajnövekedést serkentő vitaminok közé tartoznak a B-vitaminok (különösen a B5 vitamin és a folsav) a H-vitamin (biotin), valamint az A-, E- és C-vitaminok. Mivel a hajunk egy elszarusodott fehérjéből, keratinból épül fel, így hajhagymáinkat a fehérjék építőköveivel, aminosavakkal is el kell látni. Egyes ásványi anyagok, mint például a vas, cink, szilícium és a szelén is fontos szerepet játszanak a hajhagymák anyagcsere folyamataiban, így az egészséges hajnövekedésben. A szervezet megfelelő omega-3 zsírsav ellátottsága az egészséges fejbőrt segíti.
A kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres folyadékbevitel elengedhetetlen egészségünk fenntartásához. Ételeink legyenek minél sokszínűbbek és továbbra is részesítsük előnyben a növényi eredetű élelmiszereket! Az őszi idényben is kapható nyers zöldségek és gyümölcsök (például szőlő, alma, narancs, grapefruit, répa, cékla) fogyasztásával is gondoskodhatunk a hajhagymák számára fontos tápanyagokról.
Vasat vörös húsok, máj és zöld növények (spenót, brokkoli) tartalmaznak. Jód felel a hajat felépítő sejtekért, megfelelő bevitel érdekében tengeri halak, zöldségek fogyasztása javasolt. A teljes kiőrlésű kenyér, olajos halak, máj, osztriga, tojás, fehérjében gazdag hüvelyesek rendszeres fogyasztása hajunk minőségét erősíti.
A belsőleg szedhető vitaminok, úgynevezett „szépségvitaminok” szedésével is hozzájárulhatunk hajhagymáink erősítéséhez. Ezeknek a komplex vitaminoknak az alap összetevői a biotin, cink-pidolát, B-vitaminok, L-cisztin, amelyeket minimum 2 hónapig javasolt szedni, hogy láthatóvá váljon a hatásuk.
Hajerősítő készítmények, samponok, hajcseppek szintén intenzív segítséget nyújtanak az őszi hajhullás ellen. A hajszeszek különféle gyógynövény kivonatok alkoholos oldatát tartalmazzák, melyek amellett, hogy csökkentik a haj hullását, serkentőleg hatnak az új haj növekedésére.
Az arckezelés mellett a mezoterápia a hajhullás kezelésében is rendkívül elismert technika. A 8-10 alkalomból álló kezeléssorozat lényege az apró tűkkel történő beavatkozás, mely során megfelelő hatóanyag-komplexet juttatnak a probléma helyére. A kezelés során a gyenge hajhagymák is erősödnek és a haj növekedést is serkenti. A haj szerkezete is pozitív változásokon megy keresztül, sőt rugalmasabbá és erősebbé válnak a hajszálak.
A fentiekben leírt tanácsok betartásával az őszi hajhullás időtartamát és mértékét is csökkenthetjük, így ősszel is vitalitást sugárzó hajkoronával ékeskedhetünk.
Tipp:
- A zöld tea, mint „csodaital” kiválóan serkenti a hajhagymák működését. Havonta átlagosan 1 cm-t nő a hajunk, de ezt akár megduplázhatjuk azzal, ha a fejbőr vérellátását fokozzuk. Ehhez mindennap legalább egy csésze zöld tea fogyasztása javasolt, hajmosáskor pedig a samponba keverjünk a lefőzött zöld teából egy keveset!
- Hajmosáskor szánjunk időt fejbőrmasszázsra, amit finoman, de alaposan végezzünk el! Egy jó masszázs serkenti a vérkeringést, valamint nélkülözhetetlen tápanyagokhoz és oxigénhez juttatja a hajhagymákat.
- A legrégebbi csodaszer a ricinusolaj, amit nagyanyáink is használtak a haj gyorsabb növekedésének elérésére érdekében. Minden hajmosás előtt egy evőkanálnyi mennyiséget kenjük a fejbőrbe, úgy mintha hajat festenénk! Jó alaposan bugyoláljuk be, majd fél óra múlva jöhet a hajmosás!
(VZsJ)