Kutyák koronavírusos betegsége

A pandémia márciusi kirobbanása óta állattartók körében gyakran felmerülő kérdés a kutyák koronavírusos megbetegedése, amely joggal vet fel aggódó kérdéseket az állattartók körében.

A kutyák koronavírusos betegsége világszerte elterjedt. Ugyanakkor míg a koronavírus az embernél komoly légzési nehézségeket okoz, addig a kutyáknál túlnyomórészt gyomor-bélpanaszokhoz vezet. Bár a koronavírus-fertőzés kutyáknál gyakran enyhébb lefolyású, gyenge immunrendszerű állatok esetében azonban súlyosabb lefolyása is lehet, sőt, a kutya életét is veszítheti. A kutyák esetében a megbetegedés jelei nem mutatkoznak minden fertőzés után. Az erős immunrendszerű kutyák gyakran megfertőződés után sem mutatnak tüneteket, viszont direkt vagy indirekt kontaktussal megfertőzhetik az immungyenge kutyákat, például a kölyköket.

A koronavírus a szájon vagy orron keresztül kerülhet az állat szervezetébe, amelyek a nyelőcsövön keresztül a gyomor-bélrendszerben landolnak. Lehetséges fertőzési forrást jelenthetnek: a fekáliával szennyezett ivóvíz, a szennyezett tárgyak (például kutyajátékok), valamint a fertőzött kutyaürülékkel való közvetlen kapcsolat. A gyomor, valamint a vékony- és vastagbél nyálkahártyájában elszaporodnak a vírusrészecskék, s gyulladásos folyamatok által részben masszív károkhoz vezethetnek. Ennek következménye az eledelben lévő víz és tápanyagok felszívódási képességének csökkenése, ami különösen a kis energiaraktározással bíró kölyökkutyák esetében lehet veszélyes. Az újonnan képződött vírusrészecskék székleten keresztüli kiválása a tünetek fellépésétől számított maximum 2 hétig tarthat, ezért főleg ezen idő alatt rendkívül fontos a higiéniai intézkedésekre való odafigyelés.

Tünetek

A kutyák immunrendszerük állapotától függően különféle módon reagálnak a koronavírus-fertőzésre. Így a kölykök és valami mástól megbetegedett kutyák estében a fertőzés lefolyása súlyosabb, mint az erős immunrendszerű állatok esetében. A koronavírussal fertőzött kutyáknál az alábbi panaszok jelentkezhetnek:

  • fáradtság, gyengeség, étvágytalanság, adott esetben láz
  • vizes hasmenés – részben véres vagy nyálkás váladékkal
  • hányás
  • keringési problémák és szívritmuszavarok.

Ha egy kutya egyszer már megbetegedett a vírus következtében, sajnos nem zárható ki az újbóli megbetegedés esélye.

Hogyan diagnosztizálható a koronavírus kutyáknál?

Kutyáknál sokféle megbetegedés válthat ki gyomor-bélpanaszokat. Így a vizsgálatok keretében többek között a következőket kell vizsgálni: általános egészségi állapot (szájnyálkahártya, vízháztartás, szív- és légzésfrekvencia, belső testhőmérséklet), valamint a kutya oltási státusza, tartási és táplálkozási szokásai, féregtelenítés. Korlátozott keringés mellett javasolt azt stabilizálni, majd vér- és székletvizsgálatot végezni.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a kutya koronavírussal fertőződjön?

Nem kötelező, de ajánlott kölyökkutyák esetében a többi között a koronavírusos hasmenés elleni oltás is. Ezek kölyökkorban sokkal fontosabbak, mint a kötelező, veszettség elleni védőoltás, így az oltási sornál érdemes figyelembe venni. Az alábbi higiéniai intézkedések is javasoltak:

  • az etető- és itatótálak, játékok, valamint a kutya székletürítési helyszíneinek fertőtlenítése
  • az ivóvíz rendszeres cseréje
  • a fertőzött kutyák 2 hetes karanténja
  • az ürülék összegyűjtése és zárt zacskóban történő szemétkezelése

Veszélyes rám a kutya koronavírusos fertőzöttsége?

A válasz egyértelműen: nem. A betegség nem zoonózis, azaz kutyáról emberre nem terjed át.

Veszélyes kutyámra a Covid-19?

Már több tünetmentes kutya orrán és szájában is kimutatták a vírust. A tudósok mindenesetre abból indulnak ki, hogy a koronavírusok szoros testi kapcsolat útján kerültek a megbetegedett kutyatulajdonostól a kutyára. Olyan megnövekedett antitest-termelést sem mértek a kutyáknál, amely mérvadó a fertőzés szempontjából. Ezért a kutatók kizárják, hogy kutyákat is megbetegítene a Covid-19. Bizonyítást nyert egy olyan eset is, amikor egy belga macskánál pozitív eredményt mutatott a rajta elvégzett SARS-CoV-2 teszt. Azonban csupán egyedi esetről van szó, így a tudomány továbbra is extrém kivételnek tekinti, hogy az újgenerációs koronavírust ember vigye át háziállatokra.

Kell valamitől tartanom, ha kutyámat kiengedem a szabadba?

A kutyák és más hazai háziállatok nem játszanak szerepet az újgenerációs koronavírus terjesztésében, így azután minden gond nélkül kiengedhetők a friss levegőre. Sőt, ez – a jelenlegi korona-krízis ellenére – nagyon fontos is négylábú barátaink számára, hiszen a mozgás és a friss levegő erősíti az immunrendszert, és stresszoldó hatású is.

(MJ)