A szomszéd kertje mindig… legyen mostantól a tiéd a zöldebb!

A kert talán legnagyobb kihívása a gyepfelület gondozása. Ősszel a legfontosabb feladatunk a füves terület felkészítése a téli időszakra. Így tehát ki kell térjünk a fűnyírás, a műtrágyázás és az őszi füvesítés kérdéseire , hogy tavasszal egészséges legyen az udvar legzöldebb része.

A füvet addig kell nyírni, amíg nő. Ez nem köthető pontos dátumhoz, hiszen az időjárási körülmények változóak. Régi, beállt gyep esetében hetente legalább egyszer, új vetés esetén hetente kétszer nyírjuk meg a füvet, hogy az „bebokrosodjon” a hideg évszak beköszönte előtt. Az utolsó fűnyírás közeledtével célozzuk meg a 4-5 centiméteres magasságot, ugyanis, ha ennél hosszabbra hagyjuk, a téli hótakaró lenyomja a fűszálakat és ezzel teret adunk a gombás megbetegedéseknek. Fontos továbbá, hogy megvizsgáljuk a pázsitot. Ha bármilyen megbetegedést felfedezünk, azt helyre kell hoznunk az ősz folyamán. Ezt a megfelelő permetszeres kezeléssel, illetve tápanyag kijuttatásával tudjuk orvosolni.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a fű túlzottan nő még a keményebb hidegekben is, akkor rosszul választottuk meg a műtrágya típusát. Augusztus és október között beállt gyepfelületre kálium túlsúlyos gyepműtrágyát szükséges kijuttatnunk. A kálium fokozza a fű stressztűrését, ellenállóbbá teszi a megbetegedések ellen, így felkészíti a téli időszakra. Hobbi kertészek számára ajánlott 100 %-ban burkolt műtrágyát használni, hiszen ezzel elkerülhetjük, hogy esetleg saját hibánkból adódóan kárt tegyünk a gyepfelületben. Az Everris/ Scotts, napjainkban ICL márkanéven ismert, Landscaper Pro termékcsaládon belül a Pre Winter nevű gyepműtrágya kiválóan alkalmas erre a célra.

Gyepünk felülvetésére vagy új fű telepítésére tökéletesen alkalmas időpont az ősz. Az elmúlt években tapasztalható melegebb átmeneti évszakok lehetővé teszik, hogy akár októberig sort kerítsünk a füvesítésre. Ameddig a hőmérséklet 14-15 °C alá nem süllyed, addig bátran belevághatunk a fűvetésbe. További előny, hogy az évszakra jellemző csapadékos időjárás megkönnyítheti számunkra az öntözés fáradalmait. Tavasszal edzett lesz a fű a vegyszeres kezelések elvégzéséhez, illetve a tavaszi vetéssel ellentétben kevésbé kitett a gyomok általi fertőzésnek, hiszen a melegigényes gyomnövények ilyenkor már nem fejlődnek ki.

Saját érdekünkben csak a megfelelően megtisztított és rendezett terepre kezdjük meg a vetést. Ezt követően a legfontosabb célunk a fű megerősödése. Fontos, hogy a vetést követő 2-3 hétben – a fű keléséig – fokozottan figyeljünk az öntözésre, és naponta juttassunk ki vizet a területre. Ezt később csökkentsük, és hagyjunk ki az öntözések között 2-3 napot. Mindezt a lehullott csapadék figyelembevételével tegyük meg. Az öntözésre a hajnali, kora reggeli időpont a legmegfelelőbb. Az új fűnek magas foszfor-tartalmú műtrágyát válasszunk, amely megerősíti a gyökérzetet, ez az elsődleges cél a fagyok beállta előtt. A korábban említett termékcsaládból erre a célra a New Grass gyepműtrágya a megfelelő választás.

Új gyepünk legnagyobb ellensége ősszel a lehullott lomb lehet. Ügyeljünk arra, hogy rendszeresen eltávolítsuk az avart, különben az levegőtlen állapotot teremt a frissen vetett fű számára. Különösen ügyeljünk beállt és új fűfelület esetében is a diófa lehullott lombjára. A diófa esetében allelopatikus hatásról beszélünk, tehát olyan anyagokat termel a fa, amely akadályozza más növények fejlődését, így mindenképpen kezdjük meg a lombhullás kezdetétől összegyűjteni leveleit. Amennyiben elvégeztük a feladatunkat, és gondoskodtunk a füves területről, nekifoghatunk a kert további területeinek munkálataihoz. A következő hónapban részletesen kitérünk arra, milyen kihívásokat rejt még magában az őszi kert.

Élvezzük ki az indiánnyár minden percét, az elvégzett munkánk gyümölcsét, amíg tehetjük töltsünk el minél több időt az udvaron, hemperegjünk az avarban, szívjuk magunkba az év utolsó erősebb napsugarait!

Egyházi Luca
Specialmix Kft.

HIRDETÉS