Kilábalás a járványhelyzetből

JÚNIUS MÁSODIKÁTÓL OKTATÁSI CÉLLAL IS HASZNÁLHATÓK LESZNEK AZ ISKOLAÉPÜLETEK

Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára sajtótájékoztatója során hangsúlyozta: az iskolákban a tanév végéig, június 15-éig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, a tanév hossza nem változik.
Ugyanakkor, június másodikától – ha az intézmény és a pedagógusok szükségét látják –kiscsoportos konzultációt, egyéni felkészítést már tudnak szervezni az elmúlt hónapok tudásának megerősítéséért, felzárkóztató jelleggel az iskolákban. Erről az intézmények dönthetnek, tantárgyanként is szervezhetnek konzultációkat, a kis csoportok létszámát pedig központilag nem határozták meg, azok a helyi adottságoknak megfelelően alakíthatók ki.
Június 2-ától június 26-áig minden iskolában meg kell szervezni az oda járó gyermekek felügyeletét. Ezzel bővül a gyermekek felügyeletébe bevont intézmények köre, mivel eddig csak kijelölt iskolákban fogadták a tanulókat, most viszont mindenki a saját intézményébe mehet majd. A köznevelési államtitkár azt is elmondta: azokat, akik lakóhelyüktől nagyobb távolságra jártak iskolába, most igény esetén a lakóhely szerinti iskolának is fogadni kell.
Az óvodák és a bölcsődék kapcsán Maruzsa Zoltán kiemelte: nem kötelező ezekbe az intézményekbe vinni a gyerekeket, a járványügyi helyzet alapos indoknak minősül, ha a szülő azt kéri, hogy gyermeke otthon maradhasson. A vonatkozó kormányrendelet alapján a gyermekintézmények a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működnek, a gyermekeket az óvodai nevelésben, illetve a bölcsődei ellátásban való részvétel jogszabályi feltételei szerint, további feltételek előírása nélkül kell fogadni.
ÚJRAINDULNAK A NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRŐVIZSGÁLATOK
A kedvező járványügyi helyzet lehetővé teszi a népegészségügyi szűrővizsgálatok június 1-jével történő újraindulását is – közölte
Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A nők mammográfiai szűrővizsgálata és a nőgyógyászati onkológiai szűrések, valamint az 50-75 éves korosztálynak szervezett vastagbélszűrés elindítása szükséges, hiszen a magyarországi halálozások 25 százalékáért valamilyen daganatos megbetegedés felelős.
A tisztifőorvos asszony jelezte, ezen szűrővizsgálatok fájdalommentesek, az általuk időben felfedett elváltozások pedig jó eséllyel gyógyíthatók, így arra kért mindenki, éljen a szűrések lehetőségével.

Forrás: koronavírus.gov.hu