/

Májusban elkészülhet a több emberen alkalmazható lélegeztető-rendszer prototípusa

Az Óbudai Egyetem szakembereinek munkáját dicsérő rendszer segítségével egyszerre akár ötven, kritikus állapotban lévő beteget el lehet majd látni kórházi körülményeken kívül is.

Májusban elkészülhet a több emberen alkalmazható, egyetemi fejlesztésű lélegeztető-rendszer prototípusa – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az Óbudai Egyetem szakembereinek munkáját dicsérő rendszer segítségével egyszerre akár ötven, kritikus állapotban lévő beteget el lehet majd látni kórházi körülményeken kívül is.

A tájékoztatás szerint a lélegeztető-rendszer akár tábori-kórházi körülmények között is alkalmas lehet 5-50, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására. Az eszköz a kilélegzett levegő elvezetésével és központi szűrésével védi az egészségügyi dolgozókat. Az Óbudai Egyetem munkatársainak fejlesztése, a lélegeztető-rendszer klinikai prototípusa várhatóan május végére készülhet el – közölték. Az egyedülálló készülék elkészítésének terve az egyetemen, annak Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában és Neumann János Informatikai Karán született meg. A MassVentil Team versenyt fut az idővel, hogy a rendszer mielőbb a gyakorlatban is segíthesse a gyógyító munkát – írták.

A közleményben idézték Palkovics Lászlót, aki hangsúlyozta: a hazai egyetemi, kutatóintézeti és vállalati innovátorok villámgyorsan hadrendbe állították képességeiket a koronavírus terjedésének lassí-
tása, a betegek megfelelő ellátása érdekében. A miniszter kiemelte: a tárca több mint félszáz továbbgondolásra alkalmas ötletet kezel, több mint húsz támogatott projekt már a megvalósítási szakaszban van. A veszélyhelyzet világossá tette, hogy Magyarországnak minél több területen képessé kell válnia az önellátásra. A minisztérium határozott célja, hogy a vírusválságban folyamatosan bővülő szakmai tudományos kapcsolatrendszert a magyar gazdaság újraindítása, megerősítése érdekében hosszabb távon is egyben tartsa – fogalmazott Palkovics László.

Forrás: MTI, koronavirus.gov.hu