Adócsökkentéssel a munkahelyek védelméért és a gazdaság újraindításáért

Az adócsökkentések segítik a munkahelyek védelmét és a gazdaság újraindítását – mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Izer Norbert hangsúlyozta: ez a kormány az adócsökkentést választotta válságkezelési módszerként, szemben a baloldali kormánnyal, akik „adóemelésekkel és megszorításokkal operáltak” 2008-ban. Kiemelte: továbbra is az adócsökkentés politikájában hiszünk.
A kormány már több mint 600 milliárd forintot költött védekezésre, illetve a védekezést szolgáló eszközök beszerzésére, csak adóintézkedésekre pedig több mint 300 milliárd forintot fordítottak. Hozzátette: a meghozott intézkedések szintén 300 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál, illetve a családoknál.
Az adócsökkentési intézkedések közül kiemelte: a kisadózó vállalkozások tételes adójából (KATA) 26 tevékenységi körben dolgozók kaptak négyhavi mentességet. Ez, a június 30-ig tartó négyhavi adómentesség 26 milliárd forintot hagy a kisvállalkozóknál – mondta.
Hozzátette: a kedvezményt az adóhatóság automatikusan, kérelem nélkül biztosítja. A katások az adómentesség ideje alatt is ugyanazokra az ellátásokra jogosultak, mint korábban, és ezt az időszakot is figyelembe
veszik a nyugdíj beszámításakor. Elmondta: több tízezer nehéz helyzetbe került vállalkozónak alig kell közterheket fizetnie a bérek után. A turizmusban, a vendéglátóiparban és a mezőgazdaságban igénybe vehető négyhavi adókönnyítés 66 milliárd forintot hagy a munkavállalóknál és a munkáltatóknál.
A Pénzügyminisztérium számításai szerint 220 ezer munkavállaló érintett az adókönnyítésben, akik bére után csak a személyi jövedelemadót (szja) és egy 7.710 forintos maximális összegű egészségbiztosítási járulékot kell levonni – emelte ki. Példával érzékeltetve azt mondta: egy szakképzett munkás minimálbére esetén havi 71 ezer forintról mond le a központi költségvetés a foglalkoztató és a munkavállaló javára.
A turizmusban az első félévben nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetnie a szektorban dolgozó 15 ezer vállalkozónak, és június 30-ig a SZÉP-kártya adóterhelését is kevesebb, mint a felére csökkentette a kormány. Az eddigi 32,5 százalékos adó helyett már csak 15 százalékot kell fizetni, valamint a keretösszeg is emelkedett, a versenyszférában 450 ezerről 800 ezer, a közszférában 200 ezerről 400 ezer forintra. Szintén a turizmust segíti, hogy az év végéig az idegenforgalmi adót nem kell megfizetni.
Izer Norbert közölte: az átmeneti intézkedések mellett a veszélyhelyzet után, hosszútávon is fennmaradó adócsökkentésekről is döntött a kormány. A kormány a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértékét további két százalékponttal, 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökkenti július elsejével. Ez az intézkedés körülbelül 160 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, közel négymillió embert és 300 ezer vállalkozást érint a könnyítés – hangsúlyozta.
Hozzátette: a kisvállalati adó (KIVA) mértéke is csökken, január elsejétől 12 százalék helyett már csak 11 százalékot kell fizetni a kisvállalkozóknak, így mintegy 51 ezer vállalkozásnál hagy a kormány körülbelül tízmilliárd forintot.
A szocho csökkentésével az államtitkár szerint a katások magasabb ellátási alapot számíthatnak ugyanolyan összegű adóbefizetéskor, és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) választókra is a csökkentett 15,5 százalékos szocho szint vonatkozik.
Izer Norbert arról is tájékoztatott, hogy az adócsökkentések mellett több adózási határidő – például, a társasági adóé – szeptember 30-ra módosul a vállalkozásoknak, a veszélyhelyzet miatti fizetési nehézségekkel küszködőknek pedig lehetőségük van 12 havi részletfizetésre, vagy 6 havi pótlékmentes fizetési halasztásra is, ötmillió forintos limitig. Akiket még súlyosabban érint a járvány hatása, azoknak akár az adófizetési kötelezettséget is lehet mérsékelni szintén ötmillió forintos keretösszegig – mondta.

Forrás: MTI, koronavirus.gov.hu