Gémesi szerint az óvónők fizetése kérdéses, de a „hivatalcsinosításra” szánt 700 millió forintos összeg továbbra is biztosított

Gémesi György sokak számára elfogadhatatlan városvezetői magatartást tanúsít a koronajárvány okozta válsághelyzetben. Például, az óvónők fizetési fedezetét már saját bevallása szerint sem látja, a járdafelújításokon 40 millió forintot spórolna (ami egyébként a teljes idei évre szánt összeg), miközben a „hivatalcsinosításra” szánt 700 millió forintos – a kialakult helyzetben nem feltétlenül indokolt – költekezés mellett kitart.

Bő egy hét telt el a Szövetség Gödöllőért képviselőcsoport nyílt levelének (lásd az 5. oldalon) megfogalmazása óta, amiben azonnali és fontos lépésekre szólították fel Gémesi György polgármestert, hogy városunk ne roppanjon bele a koronavírus-járvány következményeibe.
Velünk együtt sokan azonnali cselekvést követeltek, látva, hogy Gémesi teljesen felelőtlen lépéseket tesz már a járvány kezdeti időszakában is. Az aláírók száma időközben átlépte az 600-at, érdemi választ ennek ellenére nem kaptunk polgármester úrtól, vagy alpolgármestereitől a levélben követeltekről.

Gémesi György a rendkívüli jogrend adta felhatalmazással élve, végül a testület nélkül döntött néhány, a védekezést szolgáló intézkedésről, aminek részletei azonban nem voltak ismertek, emiatt a Szövetség Gödöllőért képviselőcsoportja levélben fordult polgármester úrhoz, az után érdeklődve, hogy az általa említett, védekezésre elkülönített 110 millió forintot a költségvetés mely sorairól csoportosította át. Hamar érkezett is a válasz: a járdafelújításokra szánt 40 millió forint mellett (körzetenként átlag 4 millió forint) a Rákos-patak hídfelújítására szánt 70 millió forintot különítette el városunk első embere. Tehát, a lakosoknak fontos körzeti fejlesztéseket áldozta be, vagyis: ismét a város polgárai szenvedik meg a polgármester és tanácsadói jelen helyzetben túlzó álmait…
Aztán jött az újabb hidegzuhany: Gémesi György az ATV egyik reggeli műsorában arról beszélt, hogy – például – az óvónők fizetésére 2-3 hónap múlva biztosan nem lesz pénze az önkormányzatnak, a megoldást pedig nem látják.

Tehát, a járdákat bizonyosan nem újítják fel az idei évben, az óvónők (mint önkormányzati alkalmazottak) fizetése megoldatlan, a városházára szánt 700 millió forintot azonban továbbra sem csoportosítják át a védekezésre. Ez elfogadhatatlan!

Miért is lehet hatékony javaslat a 700 millió forint általános tartalékba helyezése?

Egyrészt azért, mert nem létszükséglet Gémesi Györgynek, alpolgármestereinek, kabinetjének és a képviselőknek sem az új városháza. Emlékezhetnek, korábban mondvacsinált ürügyekkel bontatta le a városházát, minden bizonnyal több milliárdos vagyonvesztést okozva Gödöllőnek, amihez most újabb közel másfél milliárd forintos végösszeg adódna az új épület megvalósításával.

A kép arról tanúskodik, hogy L. Péterfi Csaba kabinetvezető nem veti meg a luxuskörülményeket…
(fotó forrása: facebook)

Másrészt jó alapként szolgál a védekezésre szánt összeg arányosítása: Magyarország éves költségvetése mintegy 30.000 milliárd forint. A koronavírus elleni védekezésre és a gazdaság működésben tartására, a munkanélküliség féken tartására a kormány felülről nyitott kasszát hozott létre, aminek mértéke szükség esetén elérheti akár a költségvetés 10%-át, vagyis a 2.500-3.000 milliárd forintot is.

Szükség van az állam és az önkormányzatok közös teherviselésére. Ennek jegyében Gödöllő megtehetné, hogy a 8 milliárdos főösszegű éves költségvetés nagyjából 10%-át szintén tartalékalapba helyezze, és még csak egyéb működési költségekhez sem kell hozzányúlni. Egyelőre 110 millió forintot, az éves költségvetés mindössze 1,37%-át szánják erre a célra, a 700 millió forintos összeg tartalékba helyezésével viszont elérhető lenne a 10%-os cél.

Ebből a mintegy 800 millió forintból finanszírozható lenne mind a védekezés, mind az utóhatások. A kommunális adó második féléves eltörlésével a családok közvetlen anyagi segítséghez jutnának, biztosítva lenne az óvodai, bölcsődei dolgozók, önkormányzati alkalmazottak bérezése (akiket be tud vonni másfeladatokellátásábais),aTormayKároly eü-központ zavartalan működése, a rászorulók ellátása és támogatása. Mindez nyomatékosan indokolja a 700 millió forint átcsoportosítását.

Az önkormányzat nem várhat mindent az államtól. Az úgy nem fog menni, hogy a kormány megfeszül, menti az emberéleteket, a munkahelyeket és a magyar családokat, Gémesi és kabinetje meg az ebben a helyzetben egy sokadlagos fontosságú beruházásról nem képes lemondani, és mindeközben Gödöllő polgármestere az államra mutogat.
Ők talán nem Magyarország részei, nekik nem kell áldozatot hozni a lakosságért?
Gémesinek fontosabb egy épület, mint a gödöllőiek? Egy felelős városvezetőnek ilyen helyzetben mi az elsődleges?

A döntés polgármester úr kezében van: gondoskodik a gödöllőiek egészségének, életének védelméről és az óvónők, önkormányzati alkalmazottak anyagi biztonságáról, vagy túlzó álmait kergetve – ebben a helyzetben luxusnak számító – irodaházat építtet magának és szűkebb-tágabb kabinetjének. Számunkra egyszerű lenne a választás. Önök miként döntenének?

Szövetség Gödöllőért képviselőcsoport