Elfogadta a védekezésről szóló törvényt a parlament, a baloldali ellenzék nemmel szavazott

A parlamenti képviselők jelentős többsége (72,1 százaléka) március 30-án elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt. A jogforrásban foglaltak értelmében veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.

Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztésének kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit 137 igen szavazattal 53 nem ellenében – sürgősséggel – szavazta meg március utolsó előtti napján az Országgyűlés. A főként a lejárati határidő pontos megkötését hiányoló baloldali ellenzéki pártok törvényjavaslattal szemben tanúsított magatartása a járványhelyzetben több mint botrányosra sikeredett az elmúlt hetekben. A védekezés segítése helyett a kormány ellen folytatott napi harcokon nem tudtak felül-
emelkedni, következésképpen már a március 23-i rendkívüli veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló szavazáson is nemmel szavaztak. A NEM-mel szavazók közt volt a gödöllői polgármester, Gémesi György nevével összefonódott Új Kezdet párt egyetlen képviselője is, a jelenleg LMP-s színekben ülő Hohn Krisztina.

Olyan intézkedéseket veszélyeztettek, mint a lakosságnak kiemelten fontos hiteltörlesztések felfüggesztése vagy a válság sújtotta ágazatoknak biztosított járulékkedvezmények fenntartása, és a határok lezárása. Viselkedésük azért is érthetetlen, mert a Nézőpont Intézet felmérése szerint a magyarok 90%-a, a kormánypártiak 94%-a, míg a kormánykritikusok 80 %-a értett azzal egyet, hogy „továbbra is fent kellene tartani a veszélyhelyzetet Magyarországon, ahol rendkívüli jogrendet vezettek be”.

A kormány cselekvőképességének akadályozása a Gémesi-párti Hohn Krisztina által ugyanakkor nem meglepő. Március 31-én Gémesi Új Kezdet nevezetű pártja már a Soros-féle Helsinki Bizottság posztjával érvelt az elfogadott törvény ellen. Még jó, hogy „független” a polgármesterünk…

Visszatérve: a most 137 képviselő által elfogadott, koronavírus elleni védekezésről szóló törvényben kimondták, hogy a kormány a veszélyhelyzet-elhárítás érdekében hozott intézkedésekről rendszeresen tájékoztatást ad az Országgyűlés ülésén, annak hiányában a házelnöknek és a frakcióvezetőknek. A kormány az Országgyűléstől kapott felhatalmazása alapján elrendelte a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbítását.

Vagyis: a kormány a veszélyhelyzet végéig fenntartja az olyan családvédelmi intézkedéseket, mint a gyed, gyes, gyet ellátások meghosszabbítása. Fenntartja a hiteltörlesztések és végrehajtások felfüggesztését, a kata megfizetésének halasztását, és bizonyos gazdasági szektorokban az adóés járulékfizetési kötelezettség mérséklését.

Simon Gellért