Közel 10 milliárd forintból újult meg a MATE gödöllői Szent István Campusa

9,569 milliárd forint összköltségvetésű átfogó felújítási program keretében újult meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői Szent István Campusa. A főépület, az aula, a szemináriumi épület és a tornacsarnok energetikai korszerűsítése olyan volumenű fejlesztésnek számít, amelyre évtizedek óta nem volt példa Gödöllő térségében.

Mint azt Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a projekt záró sajtótájékoztatóján elmondta, a felújítás révén 55%-os energiamegtakarítást ért el a MATE. Mindez egyértelműen hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben az egyetem még stabilabban gazdálkodjon és folytassa azt a minőségi munkát, amit az oktatás megújításáért eddig is tett.

Egy nagyon fontos, hosszú évek óta szükséges beruházás befejezését és a megújult gödöllői épületek átadását ünnepeljük ma, amelyek kiváló teret biztosítanak majd a hallgatók mindennapjaihoz. A felújítás nagy részét KEHOP-támogatásból, másik részét viszont 1,7 milliárd forint saját erőből finanszíroztuk” – emelte ki a kuratórium elnöke.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora ünnepi beszédében arra emlékeztetett, hogy a MATE 2021. február 1-jei megalakulásakor a magyar agrár-felsőoktatás tartalmi és küllemi megújítására vállalkozott.

Új szakokat indítunk, modernizáljuk a képzéseket, erősítjük nemzetközi reputációnkat, továbbá egyre intenzívebb kapcsolatot ápolunk a mindennapi élettel és a gazdasági szereplőkkel is. Ám ahhoz, hogy még tovább erősödjünk, egy olyan horderejű és volumenű fejlesztésre is szükség volt, amelyre az elmúlt 60 évben nem volt példa Gödöllőn” – emelte ki az intézmény vezetője.

Ez egy rendkívül fontos mérföldkő a MATE életében, de a fejlesztések természetesen folytatódnak. Készülnek az új tervek a sportcsarnok, valamint más gödöllői épületek külső és belső felújítására, tetőrekonstrukcióra és a többi campus modernizálására is, hogy egy 21. századi igényeknek megfelelő színvonalú épületegyüttes álljon az oktatás-kutatás rendelkezésére” – tette hozzá a rektor.

Nagy Balázs közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár beszédében arra tért ki, hogy a MATE-n megvalósult beruházás a 2014-2020 közötti időszakban egyfajta zászlóshajó projektet jelentett. Az energia- és erőforrás-hatékonyság növelését, valamint a gazdasági növekedés elősegítését segítő projektekre ugyanis ebben az időszakban több mint 4 milliárd euró támogatást fordítottak, amelyet a kormány további 300 milliárd forint hazai forrással egészített ki. Mindebből az oktatási intézményekre 40 milliárd forint jutott, melynek ötödét fordították a MATE gödöllői campusának felújítására.

A teljes gödöllői épületkomplexum vonatkozásában 1733 darab nyílászáró cseréje, valamint 5310 m2 tető szigetelése valósult meg, továbbá az elavult gőzüzemű kazánok helyett új, korszerű vezérlésű, kondenzációs gázkazánokat építettek be. A fűtési rendszer felújítása során 1,7 km távhővezeték, 21 km fűtési vezetékrendszer, valamint 984 radiátor cseréje is megvalósult.

A nagyszabású beruházás teljes
összköltsége bruttó 9,569 milliárd forint volt, melyből az európai uniós támogatás teljes összege 7,855 milliárd forintot, a MATE saját forrása pedig 1,713 milliárd forintot tett ki.