/

Segélykoncert a menekültekért

Nem mindennapi koncertre került sor május 2-án a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében. Két kiváló zeneművész, Makoto Ozone és Szaniszló Richárd az ukrán zászló színeit magukra öltve adott jótékonysági koncertet a kárpátaljai és ukrajnai menekültek megsegítésére. Az est bevétele a beregszászi és ungvári kórház életmentő és fájdalomcsillapító gyógyszereinek beszerzését segítette.

A koncert előtti napon az újonnan épült Magyar Zene Házában nagysikerű koncertet adott a két kiváló művész, akik nem csak zenéjükkel, stílusukkal, értékrendjükkel, de személyiségükkel egyaránt elragadtatják a közönséget, bárhol lépnek is fel a világban. A két művész 2012 óta tervezik közös fellépésüket, míg eljött az idő, hogy együtt zenéljenek. Régebben Gödöllőn is próbálkoztak mindhiába, ezért is vette nagy örömmel a Szövetségben a Gödöllőiekért egyesület, hogy duplán tudott segíteni. Egyrészt sikerült tető alá egy évtizedes álmot a két kiváló művész életében, másrészt a menekülteknek nyújtott lelki feltöltődés, és az Ukrajnában működő kórházaknak gyűjtött adomány egyaránt fontos küldetést jelentett a civil szervezetnek.

Hiába tiltották az egyes városi irányítás alatt álló közösségi felületeken az esemény hírül adását, ennek ellenére is zsúfolásig megtelt a kastély díszterme. Az egybegyűlteket a szervezők nevében Bondár Alex, a Szövetségben a Gödöllőiekért Egyesület elnöke köszöntötte, majd dr. Ujváry Tamás, a házigazda Gödöllői Királyi Kastély ügyvezetője méltatta a résztvevőket. A rendezvényt személyes részvételével megtisztelte Akamizu Hidero tanácsos, a Japán Nagykövetség misszióvezető-helyettese, valamint Iwasaki Yuki másodtitkár, a Kulturális és Sajtó Ügyekért felelős osztályvezetője is.

Szaniszló Richárd két különleges hangszeren, vibrafonon és marimbán fejlesztette tökélyre a tudását. Az erős gödöllői szálakkal és nem kevés díjjal rendelkező zenész a dzsessz legelismertebb hírességeivel is koncertezett már, de a japán kollégája a példaképe. Ennek ellenére mégis – a város vezetésénél tett korábbi próbálkozásainak sikertelensége után – ez volt az első alkalom, hogy e gyönyörű helyen koncertet adhat.

Társa, a világhírű japán dzsessz zongorista, Makoto Ozone, aki csodagyerekként nőtt fel, kétéves korában ült először a billentyűk mögé és hét évesen már improvizált Hammond orgonán. A számos díjjal és lemezzel büszkélkedő híresség nem csak hazájában, hanem szerte a világon nagy népszerűségnek örvend.

A két barát világ iránti nyitottságát és gondolkodását mutatja: saját elhatározásukból döntöttek úgy, hogy szeretnének a maguk módján hozzájárulni a kárpátaljai és ukrajnai menekültek megsegítéséhez, akik közül nem kevesen foglaltak helyet a hallgatóság soraiban. Úgy gondolták, hogy a zene nyelvén egy ingyenes koncerttel szeretnék közvetíteni gondolataikat, ezáltal is segítve a háború elől menekülők lelki és mentális regenerációját.

A rendezvény ingyenes volt, ám a helyszínen adakozni is lehetett. A felajánlásokat a Szövetségben a Gödöllőiekért egyesület az Egy Vérből Vagyunk Alapítványnak juttatta, amely a két támogatott kórház megsegítését intézi.

Aki szeretné segíteni a két kórházat, az
Egy Vérből Vagyunk Alapítványon
keresztül az alábbi számlaszámra való utalással
teheti meg: OTP Bank 11712073-21458020.
Közlemény: GDL adomány.