Sok bába közt sem vész el a kínálat

Gödöllőn számos ingatlaniroda van, noha a magas árak mellett a várospolitika miatt nincs sok új lehetősége az építkezni vágyóknak. Erről és a helyi ingatlanpiaci helyzetről beszélgettünk Szilágyi Krisztinával, a CasaNetWork gödöllői irodájának vezető értékesítőjével.

Miért döntöttek a gödöllői nyitás mellett?

A CASANETWORK Ingatlanszövetség egy közepes méretű közvetítő hálózat, a gödöllői iroda négy éve áll ügyfeleink rendelkezésére. A tulajdonos választása azért esett Gödöllőre, mert egy emberléptékű kisváros, jó piaci szereplőkkel, ami illeszkedik abba az üzleti filozófiába, amit képviselünk. Agglomerációs fekvése, kiváló megközelíthetősége (tranzit utak, M3, M31 és M0 autópályák mentén),  és a főváros gyors elérhetősége miatt stabilan erős az ingatlanok iránti  kereslet-kínálat. Ezért úgy gondoljuk, hogy ez az intenzitás az ingatlan piacon a jövőben sem fog változni.

Mi a helyi hosszútávú perspektíva?

Nem csak Gödöllőn, hanem a Galga mentén és a környező településeken is tevékenykedünk. Távlati célunk, hogy a piacra kerülő legtöbb ingatlan elérhető legyen kínálatunkban, hogy a vásárlók vagy bérlők egy helyen megtalálják az aktuális ajánlatokat minden információval. Arra törekszünk, hogy az iroda minél nagyobb ismertségre tegyen szert, kollégáim professzionális és eredményes munkája által jó referenciákat kapjunk. Fontos, hogy üzletünk központi helyen (Petőfi tér 12.) található, előtte parkolósávval. Összességében az a tervünk, hogy a város legismertebb, legjobb ingatlanközvetítő irodája legyünk, a legnagyobb portfólióval.

Szilágyi Krisztina

Hogy tud megélni ilyen sok ingatlaniroda a városban?

Nemcsak az ingatlanközvetítés esetén, de más szolgáltatási területen is van konkurencia. Ügyvédi iroda, szépségszalon, kávézó, hogy csak párat mondjak, amiből sok van a városban. Az ügyfél szabad választása javítja a szolgáltatások színvonalát, hiszen az marad talpon, aki valóban ügyfél centrikus, megbízható és szakszerűen dolgozik. Nálunk a kisebb értékű falusi családi házak, üdülőtelkek ugyanúgy elérhetőek, mint a luxusingatlanok. A szakmai alázat számunkra alapelv és valljuk a közmondást, miszerint „sok kicsi sokra megy”.

Minek köszönhetőek a magas ingatlanárak Gödöllőn?

A helyi ingatlanárak országos szinten is valóban magasak, közelítik a pesti oldal kínálati árait. Ennek számos oka van. A főváros közelsége minden agglomerációs települést vonzóvá tesz, Budapest három tömegközlekedési elérése pedig kifejezetten előnyös, melyből kettő ráadásul kötött pályás. A vonat és a HÉV csúcsidőben menekülési út az ingázóknak. Oktatási intézményekkel is nagyon jól ellátott a város, a bölcsődétől az egyetemig teljes a vertikum helyben, amely közül több egyházi, sport és művészet orientált intézmény is található, ami a  családoknak vonzó. A város településfejlesztési koncepciójában nincs új lakópark kialakítása, vagy belterületbe vonása építési telkek parcellázása céljából. Ezért nagyon kevés az új építésű társasház, ikerház, és építési telek. A szűk kínálat – a piac alaptörvénye szerint –  magasan tartja az ingatlan árakat, ami persze a használt ingatlanok árát is magával húzza. A korlátozott lehetőségek miatt főleg a régebbi építésű lakótelepi lakások cserélnek gazdát, illetve elbontandó házas telkek adnak megoldást új családi házak építésére. Végezetül a széleskörű családtámogatási lehetőség, és az inflációhoz mérten olcsó „zöld otthon program” hitel felhajtja az építőanyagok árát, és a kivitelezői díjakat, ezzel együtt az ingatlanok árát. Ez országos jelenség, de az árakban fokozottan érvényesül az amúgy is felkapott településeken.

Miért határolódik el sok eladó az ingatlanközvetítőktől?

Gyakran szembesülünk az „ingatlanosok kíméljenek” felirattal, vagy mondják „magam is el tudom adni”. Ez bizonyára így is van, de az autónkat is elvisszük olajcserére, pedig a férfiak házilag is meg tudják oldani, és a hölgyek is elmennek fodrászhoz az otthoni hajfestés helyett. Rögtön az eladás gondolata megszületésekor szakértő kollégáim tanácsot adnak az ingatlan reális piaci ára felől. A túlárazott ingatlanok növelik az értékesítési időt, az alulárazott pedig a tulajdonos zsebére megy. Egy orvosnak, tanárnak, pénztárosnak nincs lehetősége az érdeklődők telefonhívásait kezelni munka közben, így bizony le fog maradni a potenciális vevőről, aki már hívja is a következő hirdetést. Az ingatlanközvetítő munkaidőben is rendelkezésre áll, így nem veszítjük el a lehetséges vevőt. Megkíméljük az eladót az ingatlan turistáktól, mert rutinból leinformáljuk az ügyfeleket az anyagi lehetőségükről. A legfontosabb ingatlan-nyilvántartási, jogi és építésügyi  kérdések sokszor fel sem merülnek, ezeket az eladó és a vevő sem ismeri, csak az ügyvédnél derül rá fény. Ez is része az értékesítésnek. Irodánk biztosítja mindazt a profizmust, amit a nagy hálózatok kínálnak, és mellette azt a rugalmasságot nyújtjuk, amire csak a kis családi vállalkozások képesek.

Büszkén mondhatom, hogy sok elégedett és hálás ügyfelünk van, akik tapasztalt és képzett kollégáim segítségével zártak le sikeres adásvételeket. 

INGATLANBAN OTTHON VAGYUNK!