Fiatal tehetségeink

Gödöllő számos fiatal sporttehetséggel büszkélkedhet. Az egyik legtöbb sikert szállító klub a MATE-GEAC, hiszen nem múlik el hét, hogy az atlétika szakosztály sportolói ne hozzanak dicsőséget Gödöllőnek az ország vagy a világ valamely tájáról. Közéjük tartozik Kriszt Sarolta is, őt mutatjuk be.

Kriszt Sarolta

Saci a Török Ignác Gimnázium 15 éves tanulója, aki a sok verseny és edzőtábor miatt egyéni tanrend mellett nemcsak kiváló sporteredményeivel tűnik ki, hanem jeles bizonyítvánnyal is büszkélkedhet, amelyhez elengedhetetlen tanárai segítsége és a szülői háttér biztosítása. Saci a GEAC-ban kezdett atletizálni 2014-ben. Versenyszámai a többpróba, amely szabadtéren a két nap alatt teljesítendő hétpróbát (magasugrás, távolugrás, gátfutás, súlylökés, gerelyhajítás, 200 m, 800 m), fedettpályán pedig az „egynapos” ötpróbát (200 m és gerelyhajítás nélkül) jelenti. Ezekbe nem tartozik bele a hosszúgát, amelyben szintén rajthoz áll. Fiatal büszkeségünk szerint a sport segít megtanítani a jó időbeosztásra. Így fogalmazott: „A vírus alatt az egyetlen lehetőségem volt közösségben lenni, ami nagyon sokat segített. Családom is nagy szerepet játszik a sportéletemben, három testvérem űzte a sportágat és még mindig, így vagy úgy, de részesei az atlétikának. Édesanyukám az edzőm, ami esetemben mindenképp pozitív hatás, és apukám is jelen van a pályán, de ő nem a szakmai területen”.

Saci idén februárban Nyíregyházán mutatkozott be először a fedettpályás atlétikai országos bajnokság ifjúsági (U18) korosztályában. A kétnapos viadal legeredményesebb sportolója lett, minden számában győzött, így három bajnoki aranyéremmel tért haza. Pár héttel előtte szintén a nyírségi városban két számban is (távolugrás, 200 m) teljesítette az Európa-bajnoki kiküldetési szintet, így a nyáron Jeruzsálemben állhat rajthoz a kontinens legjobbjai mellett (100 méteren már korábban teljesítette). Remélhetőleg ezek sora gazdagodik szabadtéren is, ám az indulást az aktuális világranglista helyezés dönti el.  Szintén kihívás lesz számára az EYOF is, így idén egyértelműen a nemzetközi erőpróbákra koncentrál. 

A több szakágban is a válogatott kerettagjának számító atléta legfőbb eredményei:

  • 17-szeres korosztályos országos bajnok (3 olyan bajnokságot csinált végig, ahol a maximálisan elérhető aranyérmeket megszerezte)
  • 2021-ben 2 országos csúcsot döntött meg (fedettpályán 300 m síkon és szabadtéren 300 m gáton)
  • 2022-es évben eddig 4 számban vezeti korosztályában a hazai ranglistát, több számban előkelő helyen áll a világranglistán

Sok sikert kívánunk Saci!