Egy látványos innováció használata városban és vidéken: a drónok

Az elmúlt évek egyik leggyorsabban terjedő újdonsága a távirányítható kisméretű repülők, a drónok. A szórakozás mellett komoly üzleti célokra is használható eszközről beszélünk, melynek tavaly gödöllői kötődése is lett.

A drónok eredete, hasonlóan az internethez vagy a GPS-hez, a hadiiparhoz köthető. Mára azonban a legtöbb drónt a lakosság tudhatja magáénak, utána a vállalati szféra, és csak harmadik a sorban a katonaság. Például 2022 elején az USA-ban a kötelezően regisztrált 860 ezer drón 61 százaléka hobbi célokat szolgált. A drónértékesítés növekedése drámai: 2016-ban 2,15 millió drónt adtak el a világon, míg 2021-re a becslések 30 millióról szólnak. Ugyanakkor a növekedés nagy részét már a vállalati célra vásárolt eszközök adják.

A két legnépszerűbb vállalati alkalmazási terület az építőipar és a mezőgazdaság. A gödöllőiek büszkeségére a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) mindkét területen aktív kutatásokat folytat a Drón Munkacsoport keretei közt. Tavaly nyáron találkozhattunk a tudósítással, hogy rizsföldeken kísérleteznek drónokkal: a cél, hogy a járványos barnulás elleni védekezés érdekében részletes légifelvételeket automatikusan elemezve időben észlelhessék a fertőzés megjelenését. A drónos mérés nem csak vagány, de kíméletesebb is: a növények érintése nélkül lehet vizsgálni a risztövek aktuális állapotát, tápanyagellátottságát vagy az esetleges kártevők jelenlétének nyomait, míg az elárasztott területek taposása hátráltatja a művelést és kárt tesz a növényekben. Ezen kívül zónákra oszthatók a földek, és a precíziós gazdálkodáshoz szükséges adatokat lehet gyűjteni a drónokkal, sőt az adatokat mezőgazdasági gépekbe is át lehet tölteni, így segítve a hatékony munkavégzést. Ezek a technológiák nagymértékben hozzájárulnak a mezőgazdasági életpálya népszerűsítéséhez, hiszen a fiatalok számukra vonzó eszközökkel végezhetik a munkát.

Néhány hónapja pedig arról olvashattunk, hogy a babatpusztai istállókastély állagát mérték fel drónokkal, ahol szakmai koordinátorként a MATE kutatója, dr. Máthé László által felügyelt munka első lépéseként megvalósult az istállókastély részletes felmérése, amit még I. Grassalkovich Antal építtetett 1750-ben. Körberepülték az épületet, és többféle érzékelővel (3D-s LIDAR szkenner, hiperspektrális kamera) készítettek képeket, melyeket ezután összeillesztve és mesterséges intelligencia szoftverrel elemezve a pontos képet kaptak a tartószerkezeti problémákról éppúgy, mint a vakolat állapotáról vagy a mikroorganizmusok tenyészeteiről. Ezek az adatok hatalmas segítséget jelentenek egy felújítás megtervezésekor, vagy a munkálatok alatti minőségellenőrzéskor. Városunkban számos felújításra szoruló vagy felújítás alatt álló épület található, melyek iránt felelősséggel tartozunk, és megszépülésük erősítheti a lakók kötődését városukhoz. Ezért reméljük, az innovatív technológiával mielőbb megismerkednek az önkormányzat szakemberei is.

A harmadik, fejlődőben lévő alkalmazási terület a kiszállítás, mivel kisebb távolságokon vagy járművel nehezen járható helyeken meglepően gyorsak tudnak lenni a drónok. A kiskereskedelemben a nagy webáruházak, és a nekik dolgozó fuvarozók kísérleteznek ezzel. Az élelmiszerek közül elsőként az éttermek házhozszállításában alkalmaztak drónokat, a jövőben azonban ez a paletta is bővülhet. A drónokkal szállított orvosi termékeknél a sürgősség dominál: vérkészítmények, oltások, gyógyszerek, méregoldó oldatok, stb. De az Ausztráliában 2019 óta működő Wing például könyvtári könyvet és kávét is gyakran szállít.

2021. februárban lépett életbe Magyarországon a drón törvény, amely szabályozza a drón kategóriákat, az egyes drón típusok felhasználási lehetőségeit, és a bejelentési kötelezettséget. Aki drónnal szeretne repülni, mindenképpen át kell tekintenie a szabályozás rá vonatkozó részét, hogy az esetleges szabálysértést el tudja kerülni.

– szem –