Szövetségben a cserkészekért

Hosszú hetekkel ezelőtt kezdte meg együttműködését a Szövetségben a Gödöllőiekért Egyesület és a 802. számú Szent Korona Cserkészcsapat. Az egyesület célja, hogy mielőbb és minél nagyobb mértékben nyújtson segítséget a Bezsilla-villa felújításához.

A patinás és ikonikus épület nemrégiben került a helyi cserkészek üzemeltetésébe: ez az első otthonuk, régóta vágytak rá. A sok éve kihasználatlanul állt épület állagában jelentősen leromlott, ezért nem kevés munkát és pénzt igényel, hogy használatba vegye az ország legtöbb fiatalját nevelő, tehát a legnagyobb létszámú magyar cserkészcsapat. Az egyesület által szeptember 18-án megrendezett III. Jótékonysági Sport- és Egészségnapon a helyszíni adományok mellett számos sportrelikvia került árverésre, majd azt követően online is lehetett licitálni az olimpikonok, első osztályú csapatok vagy válogatott sportolók által felajánlott értékes mezekre, labdákra. Az aukció az Everesting kihívás napján végződött. Vass Kristóf, a cserkészcsapat parancsnok-helyettese örömmel fejezte ki háláját a velük szövetséges egyesületnek és a gödöllői embereknek: 1.270.000 forint gyűlt össze, köszönet érte az adakozóknak és licitálóknak! Természetesen a gyűjtés tovább folytatódik, aki szeretné, az alábbi számlaszámon támogathatja a cserkészeket: Gödöllői Cserkészetért Egyesület, 16200223-10077922-00000000 (Közlemény: adomány).

Azért csatlakoztunk, mert mi, cserkészek nagyon szeretünk a közösségért tenni és gyerekeket nevelni. Nagyon fontos a környezetvédelem a számunkra. Az egyesülettől kaptunk egy remek felajánlást az új csapat-
otthonunk, a Bezsilla-villa felújítására. Ez egy sportnapban valósult meg szeptemberben, és sikerült közel 1,3 millió forintot összegyűjteni. Úgy döntöttünk, ha már kaptunk egy kis segítséget, akkor egy ilyen jó ötlet mögé szívesen beállunk, mert a gyerekek a sportos életmóddal, illetve a természetvédelemmel még közelebb tudnak kerülni a világhoz.”
– nyilatkozta Vass Kristóf.

Emléktábla avatás a Bezsilla-villánál

Nem mindennapi felajánlást tett a Vargakő és Fiai Kft., amelynek jóvoltából egy gyönyörű, cserkészliliomot, valamint a 802. számot viselő kőtáblát faragott ki Varga Attila európai kőfaragó mester a szeptember 18-i sport- és egészségnapon. A felajánlás azon túlmenően, hogy elkészült, árverésre került, amely végén a nyertes licitáló 305 ezer forintért vásárolta meg, egyúttal felajánlást tett, hogy azt a Bezsilla-villa bejárata mellé helyezzék el. A cserkészcsapat az ehhez szükséges engedélyt megszerezte, s úgy gondolta, hogy az október 23-i ünnepség alkalmával (amelyet minden évben itt rendez a város, hiszen 1956-ban az akkor nemzetőrség épületeként szolgáló helyen dördült el az első puskalövés) méltó módon, a politikai csatározásokat félretéve, minél több közéleti szereplővel közösen felavatja. A városvezetés a felkérésre érkezett válaszában azonban nem tartotta alkalmasnak az időpontot erre a lélekemelő pillanatra.

Sztankó Attila, Zámbó Sára, Vass Kristóf

A cserkészcsapat sajnálattal, de tudomásul vette a választ, és a városi ünnepséget közvetlenül megelőzően elhelyezte, majd felavatta a gyönyörű kőtáblát, amelyet Sztankó Attila atya felszentelt. Zámbó Sára csapatparancsnok ezután megköszönte azt a sok segítséget, melyet a cserkészek kaptak Gödöllőn. Az esemény méltó percekkel vezette fel a forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget.

Sajnos még nem elég az adomány ehhez a nagy Bezsilla projekthez, így újabb adventi jótékonysági eseményre invitálják a gödöllői segítőkész embereket: