/

A szülők szerepe a gyermekek egészségének megőrzésében

Vírusok, baktériumok mindig voltak és lesznek is. Ezek kivédésében nem csupán a genetikának van szerepe, mi is tehetünk a megfelelő védekezés megszervezéséért. A nyári időszakban a friss gyümölcsök, zöldségek fogyasztása megfelelő vitamin- és ásványi anyag szinthez juttatja a szervezetet, mindezt az őszi-téli időszakban nehezebb pótolni.

Szeptemberben újra közösségbe kerülnek a gyerekek, ilyenkor számos idegen vírussal találkoznak. Ne terheljük fölöslegesen a szervezetüket! Mindig várjuk ki a teljes gyógyulást, mielőtt visszaengedjük őket a közösségbe, hiszen elsődleges célunk a megelőzés!

A rendszeres vitaminpótlás, immunerősítés segít lerövidíteni és enyhíteni az esetleges betegségek lefolyását, illetve megelőzi a későbbi fertőzéseket.

Mire figyeljünk szülőként? 

Változatos, egészséges étrend

A gyermekek étrendje legyen kiegyensúlyozott és változatos! Friss zöldségek, gyümölcsök mellé a tejtermékek vagy a tejterméket helyettesítő magas ásványi anyag tartalmú növényi tejek és a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek sem hiányozhatnak. Az egészséges táplálkozás részét képezi némi hal- és húsfogyasztás, de ha lehet, törekedjünk rá, hogy a húsfogyasztás is legyen változatos és a szárnyasok mellett a vörös húsokat se zárjuk ki! Igyekeznünk kell, hogy ételeink kevesebb szénhidrátot tartalmazzanak, ezek közül is leginkább a finomított cukorral bánjunk csínján! A feldolgozott élelmiszerek táplálják a kórokozókat, elnyújtják a betegség időtartamát. Nassolásként magvak, gyümölcs, zöldségchips, nyers zöldség, aszalványok, és csak minimális, jó minőségű csokit ajánlott. Ne felejtsük el a megfelelő folyadékpótlást!

Mozgással teli életmód

A rendszeres mozgás örömöt ad, boldogsághormont termel, erősít, lefáraszt és fel is tölt. A szervezet endorfint termel, kevésbé leszünk stresszesek. 

Bélflóra védelme

Az immunrendszerünk oszlopos tagja a bél, amit probiotikumokkal kell megtámogatni, különösen, ha antibiotikumot szedett a gyermek. A patikában kapható kiváló probiotikum készítmények mellett az élőflórás tejtermékek is a bélflóra egészségére vigyáznak.

Alapvető vitaminok, nyomelemek

A C-vitamin rendkívüli hatását mindenki jól ismeri, ráadásul segíti a vas felszívódását. A megfelelő D-vitamin-, vas- és cinkbevitel is fontos a gyerekeknél. Az omega-3 zsírsavak pótlása nemcsak az egészségünk számára, de a megfelelő idegrendszeri működéshez is fontosak.

A természet kincsestára

Gyógynövényekből készíthetünk forró fürdőt vagy gyógyteát, gyermekeink fogyaszthatják gyógycukorka formájában is. Az illóolajokat szintén használhatjuk forró fürdőbe vagy párologtatóba téve, Salvus-vízzel keverve pedig remek légtisztítót kapunk. Ajánlom a Salvus-vizet toroköblítésre is. Kiváló immunerősítő a kasvirág, köhögés esetén segít a hársfa, a pemetefű és a kakukkfű, de remek rá az izlandi zuzmó szirup is. Finom és magas C-vitamin tartalma miatt tele van antioxidánsokkal a csipkebogyó tea. A természet kincsestárából származik a méz is, gyulladáscsökkentő és egészséges. A méz segít a sebgyógyulásban, vagy akár hatásos gyulladáscsökkentő is a gyulladt ízületekre kenve. A gyerekeknek elérhető a propolisz-csepp, illetve a méhpempő, amelynek kitűnő immunerősítő hatása van.

Helyes higiéniai viselkedés tanítása

Érdemes felhívni a gyerekek figyelmét a gyakori, alapos, szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés fontosságára. Segítségével sok baktérium és vírusfertőzés elkerülhető. Köhögési etikett: papírzsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, a használt zsebkendőt ki kell dobni, majd kezet kell mosni. Ha nincs nálunk papírzsebkendő, a könyökhajlatba köhögjünk, ne a tenyerünkbe! Fontos kerülni a szem, orr vagy száj érintését, erre figyelmeztessük gyermekeinket!

Helyes öltözködés

„Nincs rossz idő, csak rossz öltözék.” A réteges öltözék ajánlott. Ne fázzon, és ne legyen melege!

Elegendő alvás és pihenés

Az alvás erősíti az immunrendszert, ezért kell biztosítani gyerekeink számára, hogy eleget aludjanak. A friss levegő, a friss oxigén fontos a pihentető alváshoz, ezért rendszeresen szellőztessük át a szobákat! A feszültségek, a stressz és az izgalmak a gyerekek kedélyállapotára is kihatnak, a rossz lelkiállapot pedig betegségekhez vezet. Szükségük van a kikapcsolódásra, pihenésre, hogy a megerőltető napjaikat egészségesen dolgozzák fel. Nem csak az alvás jelenthet erre megoldást, a barátokkal, családdal szabadban töltött idő, a kirándulás, az önfeledt játék, mindaz, amire egy egészséges gyermek lelkének és testének szüksége van. 

Gondoskodjunk gyermekeinkről, vigyázzunk az egészségükre, ahogy a sajátunkra is! Vigyázzunk egymásra! 

VZS