/

Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál lesz Gödöllőn

2021. szeptember 10 és 12 között a Gödöllői Királyi Kastélyban hetedik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál idei kiemelt témája az „Érzékeny Bolygó – a víz”, ami egyúttal egy különleges vándorkiállítás címe is.

A fesztivál hagyományos kísérőrendezvénye a Nemzetközi és Kárpát-medencei Filmszemle, ahol összesen 9 kategóriában versenyeznek a világ minden tájáról nevezett alkotások (2021-ben 98 országból több mint 2000 filmmel neveztek.) A filmszakmai gálán a kategóriák legjobbjai mellett számos szakmai díjat is átadnak, melyek összértéke 18 000 EURO. A gála szeptember 11-én 17.30-kor kezdődik. A legjobb alkotásokat a látogatók is megtekinthetik, hiszen három napon keresztül 4 vetítési helyszínen futnak a filmek. Központi szerepet kap a „David Attenborough Világa” névre keresztelt blokk, amivel a 95 éves kiváló természetfilmes előtt tisztelegnek a szervezők.

A Trash Art Magyarország évek óta a fesztivál egyik legsikeresebb kísérőrendezvénye. A hulladékból készült szobrok száma – közel 40 – az eddigi legtöbb, amit Gödöllőn láthatott a nagyközönség. A szobrok témája ezúttal Magyarország nagyvadjai. Az alkotók alapanyagként különböző hulladéktípusokat és természetes, organikus anyagokat használhattak. A művészek előtt álló feladat nem kisebb volt, mint bemutatni ember és természet érzékeny viszonyát, egymásra utaltságát.

A fotókiállítások is állandó elemei a háromnapos eseménysorozatnak. A Varázslatos Magyarország 2021 fotókiállítás hazánk legjobb természetfotósainak munkáit mutatja be, míg az Ember és Természet diák fotópályázaton a következő fotós generáció ígéretes tehetségeit ismerheti meg a közönség. Végül igazi különlegességnek ígérkezi a Tájodüsszeia 2021 fotókiállítás.

A fesztiválon a filmművészet, a szobrászat és a fotóművészet mellett idén a mozgás művészete is megjelenik mind modern tánc, mind élő szobrok formájában. A gyerekek több új, ismeretterjesztő, szemléletformáló programon is részt vehetnek. Többek között rájuk vár a KOPÓ nyomkereső applikáció, a 360 fokos filmnézés, a Klímasátor, az őszi Bioblitz, ami egy 24 órás fajleltár, az Érezd a vadont! kalandpark, a kezes-lábas játszóház, amelynek központi eleme a kerékpár, a Fenntartható jövőkép/p/ program, valamint a PET Kupa Műanyag Műhelye, a MÜMÜ, ahol új életet kapnak a kidobott műanyagok.

A fesztiválon már hagyomány, hogy a pénteki nap a diákoké, ilyenkor helyi és környékbeli iskolákból érkeznek osztályok, hogy a szakmai kiállítók programjain részt vehessenek. Ezen a napon, délelőtt 9.00-tól a Zöldforgó Élménynapon is kipróbálhatják magukat a gyerekek, amelynek része 10.00-tól az Alma Együttes koncertje. Míg 11.30-tól Gryllus Vilmos zenél a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. – Vadonleső sátor előtt.

A hétvége pedig a családoké, amikor a programkavalkádot természet- és környezetvédelmi vásár egészíti ki, melyen közel 60 kiállító mutatja be kiállításait, portékáit és játékait. A fesztivál társrendezvénye a Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitóesemény, ahol hazánk 10 nemzeti parkja mutatkozik be, elhozva a fesztiválra egy-egy tájegység látnivalóit és aktuális programjait.

A Fesztivál fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök.

Minden program ingyenes. Minden nemzetközi film magyar felirattal tekinthető meg.

További információ és vetítési program: www.godollofilmfest.com