I. Az operatív program indokoltsága
Cél a fenntartható, innovatív technológiákat alkalmazó hazai halgazdálkodás előmozdítása, a termelői bázisok és a halgazdálkodással foglalkozó vállalkozások fejlesztése, a fogyasztók minőségi haltermékekkel való ellátása. A fenntartható természetes vízi halgazdálkodás támogatása őshonos halállomány nevelésével. Fenntartható akvakultúra beruházások hatékony víz- és energiahasználattal, alternatív energiaforrásokkal, illetve a környezetterhelés csökkentésével. Innováció támogatása a halgazdálkodásban. Termelői szervezetek létrehozása. Halfeldolgozás és halmarketing.
II. Az operatív program tartalma
A természetes vizek halállományának növekedése, a vízfolyások ökológiai állapotának és a víz minőségének figyelembe vételével. Modern, innovatív, fenntartható technológiára épülő haltermelés és feldolgozás. A meglévő haltermelő telepek és feldolgozó üzemek bővítése, korszerűsítése és újak létesítése. A halászati és akvakultúra-termékek, valamint az akvakultúra ágazat ismertségének és társadalmi elfogadottságának javítása. Az akvakultúra-ágazat piaci pozíciójának erősödése.
III. Az operatív program felépítése
Az operatív program két prioritási tengelyt tartalmaz:
1. A fenntartható halászat támogatása és a vízi biológiai erőforrások megőrzése
2. A fenntartható akvakultúra tevékenységek, valamint a halászati és akvakultúra termékek feldolgozásának és marketingjének támogatása
1. Prioritási tengely: A fenntartható halászat támogatása és a vízi biológiai erőforrások megőrzése
Cél a természetes vizek halállományának növelése, a vízfolyások ökológiai állapotának és a víz minőségének javítása. További cél a már meglévő, komplex és az édesvízi akvakultúra, valamint a természetesvízi halászat helyzetéről minden szempontból kielégítő, pontos képet adni tudó adatgyűjtési rendszer továbbfejlesztése az adatszolgáltatók terheinek csökkentése mellett, gyorsítva a rendszerek közötti adatáramlást.
1. Egyedi célkitűzés: Hozzájárulás a vízi biodiverzitás és ökoszisztémák védelméhez és megőrzéséhez
2. Egyedi célkitűzés: A hatékony halászati ellenőrzés és nyomon követhetőség, valamint a tudományos alapú döntéshozatalhoz szükséges megbízható adatok támogatása
2. prioritási tengely: A fenntartható akvakultúra tevékenységek, valamint a halászati és akvakultúra termékek feldolgozásának és marketingjének támogatása
Cél a meglévő termelői bázisok és a halgazdálkodással foglalkozó vállalkozások fejlesztése, új termelői bázisok létrehozása, a tógazdasági haltermelés versenyképességének növelése, valamint a biodiverzitás megőrzése és növelése mellett az akvakultúra fenntarthatóságának alternatív energiaforrásokkal, illetve a környezetterhelés csökkentésével történő biztosítása. További cél új fajok termelésbe vonása, az intenzív, innovatív technológiákat alkalmazó haltermelés fejlesztése, a halfeldolgozás támogatása és ezzel a fogyasztók minőségi haltermékekkel való ellátása. Kiemelt hangsúlyt fektet a program a munkakörülmények javítására és stabilitására, valamint a kutatás és termelés közötti tudástranszfer támogatására, illetve a további tudományos ismeretek létrehozására a K+F projektek támogatása által.
1. Egyedi célkitűzés: A fenntartható akvakultúra tevékenységek támogatása
2. Egyedi célkitűzés: A halászati és akvakultúra termékek marketingjének, minőségének és hozzáadott értékének, valamint ezen termékek feldolgozásának támogatása
Folytatjuk!